Ραγδαία μεταβολή του καιρού απο αύριο
Οπως εξήγησε στο iefimerida.gr ο μετεωρολόγος-διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος, ο πολικός αεροχείμαρρος που θα κάνει την εμφάνισή του τις επόμενες ώρες, θα σπρώξει την Ελλάδα σε έναν ιδιαίτερα ισχυρό χιονιά.
Μάλιστα, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο ακόμη και για πολικές θερμοκρασίες της τάξεως των -18°C και -20°C σε ορισμένες περιοχές, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το... στρώσει ακόμη στο κέντρο της Αθήνας.
Με μια μικρή παρένθεση αύριο, Πέμπτη 20/1, ο καιρός την Παρασκευή διαφοροποιείται άρδην, με τον υδράργυρο να κάνει κατακόρυφη «βουτιά».
ΕΜΥ: Ραγδαία η αλλαγή του καιρού
Οπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, αρχικά στα δυτικά, τα νότια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία στα υπόλοιπα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.
Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στο ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές, ενώ από τις βραδινές ώρες τοπικά στα βόρεια και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Σταδιακά από τις πρωινές ώρες στα βόρεια και από το απόγευμα στα κεντρικά θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της, ωστόσο στα βόρεια κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σημειώσει πτώση. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Το Σάββατο (22/1), στα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο.
Τα φαινόμενα, που πιθανώς στα ανατολικά να είναι πρόσκαιρα ισχυρά, από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία στο Ιόνιο και πιθανώς στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, και μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα πνέουν αρχικά δυτικοί 5 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξεως των 5 με 8 βαθμών, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΜΥ, την Κυριακή (23/1) και τη Δευτέρα (24/1) στα δυτικά προβλέπονται παροδικές νεφώσεις.
Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις παροδικά πιο πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η πτώση θα γίνει αισθητή και στα νότια.
Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
Λαγουβάρδος: Χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα
Ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος-διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, μίλησε στο iefimerida.gr για τον πολικό αεροχείμαρρο που φαίνεται να σπρώχνει έναν ισχυρό χιονιά προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, αν επιβεβαιωθούν τα μοντέλα, «αναμένουμε χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα, δηλαδή σε πεδινά σημεία, σε πολλές περιοχές της χώρας». Σε αυτές τις περιοχές, προσέθεσε, «βάσει των δεδομένων που έχουμε στα χέρια μας, συγκαταλέγεται και η Αττική».
Αρναούτογλου: Η ψυχρή αέρια μάζα έρχεται αποφασισμένη να μείνει
Στην πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου έγινε αναφορά στην ψυχρή αέρια μάζα που θα έρθει στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι αποφασισμένη για να μείνει στη χώρα, φέρνοντας μάλιστα και πολλά χιόνια.
Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ επισήμανε ακόμη και τα ξημερώματα της Τετάρτης (19/1), ίσως υπάρξουν κάποιες νυφάδες στα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα της Αττικής, αλλά γρήγορα ο καιρός θα ανοίξει. Και αυτό γιατί την Πέμπτη θα ανέβει η θερμοκρασία, πριν αλλάξει δραματικά το σκηνικό την αμέσως επόμενη ημέρα.
Έτσι, το κρύο έρχεται από την Παρασκευή και μάλιστα με μεγάλη ένταση. Ο παγωμένος βοριάς θα κάνει αρχικά την εμφάνισή του στη βόρεια Ελλάδα, με τη θερμοκρασία να πέφτει κάθετα. Όμως, το φαινόμενο δεν θα περιοριστεί εκεί.
Το Σάββατο (22/1) θα πέσει χιόνι και σε παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, ενώ η λευκή «επίσκεψη» προβλέπεται από τα νότια τμήματα της Μακεδονίας έως και τα βόρεια της Πελοποννήσου.
Χιόνια θα έχει και η Αττική, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται στους 4 βαθμούς στο λεκανοπέδιο.
Μαρουσάκης: Μπορεί να δείξει και -20 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος
Στον ίδιο τόνο, ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, προειδοποίησε για μια ισχυρή κακοκαιρία με τσουχτερό κρύο, που θα διαρκέσει από το Σάββατο έως και τα μέσα της άλλης εβδομάδας.
Όπως είπε, πρόκειται για μια πολύ ψυχρή, πολική αέρια μάζα, η οποία κατευθύνεται νοτιότερα και την Παρασκευή θα φτάσει τα βόρεια Βαλκάνια. «Καθώς θα συναντήσει θερμότερο καιρό στη χώρα μας, θα σχηματίσει ισχυρή κακοκαιρία», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από την Παρασκευή μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.
Οι περιοχές που θα δουν περισσότερο χιόνι, εξήγησε, είναι από τη Θεσσαλία και κάτω και συγκεκριμένα είναι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και η Πελοπόννησος, ενώ μεγάλη ποσότητα χιονιού αναμένεται και στην Αττική.
Ακόμη, ο κ. Μαρουσάκης επισήμανε ότι ο υδράργυρος στη βόρεια Ελλάδα δεν αποκλείεται να δείξει έως και -18 βαθμούς ή και -20 τα ξημερώματα ή αργά το βράδυ, δίνοντας πιθανότητα για ολικό παγετό.
Καλλιάνος: Χιόνια ακόμα και στο Σύνταγμα
Χιόνια ακόμα και στο Σύνταγμα προβλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος για το Σάββατο, αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά μοντέλα.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα το Σάββατο αργά το βράδυ και προς το ξημέρωμα της Κυριακής να χιονίζει ακόμη και στο Σύνταγμα».
Ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρθηκε στην πρόγνωσή του ανά τρίωρο, με βάση πάντα τα ισχύοντα δεδομένα.
Ο μετεωρολόγος έγραψε στην ανάρτησή του:
ΑΝ, επαναλαμβάνω, ΑΝ διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κρατώντας δηλαδή ένα μεγάλο ερωτηματικό διότι ακόμη "παίζεται" στο νήμα η κατάσταση και βρισκόμαστε και 3 ημέρες πριν, υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα το Σάββατο αργά το βράδυ και προς το ξημέρωμα της Κυριακής να χιονίζει ακόμη και στο Σύνταγμα.
Για τα βόρεια προάστια της Αθήνας δεν το συζητώ, τα χιόνια θα έρθουν πιο νωρίς μέσα στο Σάββατο. Για να μην παρεξηγηθώ όμως, διότι όπως όλοι ξέρετε θέλω να είμαι πάντα αναλυτικός αλλά και όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός στις προγνώσεις μου, ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω, για την Αττική, φαίνονται τα εξής ακόλουθα :
Σάββατο 22 Ιανουαρίου (Αττική):
00 πμ - 03 πμ : Τοπικές βροχές στα βόρεια του νομού και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 900 μέτρα υψόμετρο.
03 πμ - 06 πμ : Τοπικές βροχές στα κεντροβόρεια του νομού και χιονοπτώσεις πάνω από τα 600 μέτρα.
06 πμ - 09 πμ : Τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης και χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 μέτρα.
09 πμ - 12 μμ : Βροχές στα πεδινά η παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 350 μέτρα.
12 μμ - 15 μμ : Βροχές στα πεδινά η παραθαλάσσια, χιονόνερο στα ημιπεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 300-350 μέτρα.
15 μμ - 18 μμ : Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά η παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 200-250 μέτρα.
18 μμ - 21 μμ : Βροχές η χιονόνερο στα παραθαλάσσια, χιονόνερο και εξάρσεις με πιθανές χιονοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 150 μέτρα.
21 μμ - 00 πμ : Χιονόνερο στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις πάνω από τα 100-150 μέτρα.
Προσοχή :
Όταν 3-4 ημέρες πριν από μια πολύ δύσκολη προγνωστικά μεταβολή, έρχομαι και σας δίνω ανά 3ωρο τα φαινόμενα στην Αττική αλλά και τα πιθανά υψόμετρα χιονόπτωσης, να γνωρίζετε ότι πολλά μπορεί να αλλάξουν. Εγώ σας δίνω αυτά που βλέπω ΑΥΤΗ τη στιγμή που σας γράφω αυτό το κείμενο.
Για να έχουμε πλήρη εικόνα για τις περιοχές χιονόπτωσης και τα υψόμετρα, θα πρέπει να περιμένουμε έως και την Πέμπτη το βράδυ. Αυτά τα λέω για να μην βγει κάποιος και πει ότι ο Καλλιάνος δίνει χιόνια στο Σύνταγμα αργά το βράδυ του Σαββάτου. Επαναλαμβάνω και ας γίνομαι κουραστικός, αυτά που βλέπω τώρα σας δίνω. Αύριο μπορεί να έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
ΥΓ (1) : Υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των βασικών προγνωστικών μοντέλων, τόσο ως τις ώρες που θα σημειωθούν οι θερμοκρασίες, όσο και ως προς τις περιοχές υετού. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η πρόγνωση αυτή τη στιγμή.
ΥΓ (2) : Υψόμετρο Διόνυσου : 500 μέτρα
Υψόμετρο Πεντέλης : 400 μέτρα
Υψόμετρο Κηφισιάς : 300 μέτρα
Υψόμετρο Ηλιούπολης : 150 μέτρα
Υψόμετρο Συντάγματος : 100 μέτρα
Υψόμετρο Γλυφάδας : 0-50 μέτρα
Πώς επηρεάζει ο πολικός αεροχείμαρρος τον καιρό
Σύμφωνα με το Meteo, αυτές οι αλυσιδωτές ψυχρές εισβολές οφείλονται σε έναν αεροχείμαρρο που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης, ο οποίος καθορίζει τη δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.
Ακόμη, επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από τη μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ανατολικότερα, ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρρος στρέφεται προς νότο μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.
Την Κυριακή (16/01) έλαβε χώρα η πρώτη από μια νέα σειρά ψυχρών εισβολών, η οποία ήταν ξηρή και δεν συνοδεύτηκε από φαινόμενα. Το διήμερο Τρίτη 18 και Τετάρτη 19 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.
Τέλος, από το Σάββατο (22/1) ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή, η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα. Λεπτομέρειες ωστόσο ως προς τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και τις περιοχές που θα επηρεάσει θα δοθούν με νεότερες ανακοινώσεις.
Η πρόγνωση για τα βόρεια προάστια της Αττικής:
Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η κίνηση των ψυχρών αέριων μαζών πάνω από την Ευρώπη, από το μεσημέρι της Κυριακής 16/1 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου, όπως εμφανίζεται στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1.500 μέτρων):
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Άστατος ο καιρός το Σαββατοκύριακο-Η πρόγνωση έως τα Θεοφάνεια
- Καιρός: Παραμένει ανοιξιάτικο το σκηνικό-Πότε επιστρέφει το κρύο
- Mε αίθριο καιρό “φευγει” το 2024
- Υποχωρεί η κακοκαιρία: Με τι καιρό θα κάνουμε αλλαγή χρόνου
- Κακοκαιρία: Πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες-Τα πρώτα στοιχεία εν όψει Πρωτοχρονιάς