Κάθε επιστροφή από τις διακοπές συνοδεύεται εθιμοτυπικά, σχεδόν με ευλαβική συνέπεια, από new season resolutions, νέους στόχους που αφορούν στις διατροφικές μας συνήθειες, το βάρος και την εικόνα σώματος. Ξεκινάμε με την απόφαση να αρχίσουμε γυμναστήριο και συνεχίζουμε με την απόφαση να κάνουμε δίαιτα. Και πράγματι η καλύτερη απόφαση που μπορεί να πάρει κανείς αυτήν την περίοδο είναι να κάνει ένα ουσιαστικό restart, ξεκινώντας πρώτα από όλα από το να μάθει να συμπεριφέρεται και να τρέφει σωστά το σώμα του. Ποιά είναι όμως ακριβώς η σωστή διατροφή; Μέσα στα τόσα πλάνα δίαιτας που κυκλοφορούν, τους τόσους διάσημους που δοκιμάζουν κάτι νέο κάθε φορά και στις τόσες συμβουλές τι είναι αυτό που μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να κάνει επιτέλους την διαφορά;
Θεώρησα λοιπόν ότι δεν υπάρχει καταλληλότερη περίοδος από αυτή για να αναφερθώ όχι πάλι σε μια από τα ίδια και χιλιογραμμένα («συμβουλές για να χάσετε τα κιλά των γιορτών» ή «πώς να ξεφουσκώσετε γρήγορα και εύκολα χωρίς δίαιτα») αλλά σε μια έννοια που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο, και όχι άδικα, το ενδιαφέρον των επιστημόνων υγείας: την «Ενσυνείδητη ή Διαισθητική Διατροφή».
Τι σημαίνει όμως στην πράξη διαισθητική δίαιτα;
Οι ειδικοί στην Επιστήμη της Διατροφής στην περίπτωση αυτή απορρίπτουν την κλασική δίαιτα με τους αυστηρούς κανόνες και εστιάζουν πολύ περισσότερο σε μια εξατομικευμένη προσέγγιση της καθημερινής διατροφής με βάση το εξής μότο: το σώμα του καθενός γνωρίζει από μόνο του τι είναι καλύτερο αλλά και τι ακριβώς χρειάζεται. Τα σήματα που πρέπει απλώς να ακούσει ένα σώμα είναι η πείνα, η όρεξη και ο κορεσμός. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Lofgren I.E (2015) «η Ενσυνείδητη Διατροφή περιλαμβάνει την μη επικριτική αποδοχή των σωματικών και συναισθηματικών ερεθισμάτων που εμφανίζονται την στιγμή που κάποιος τρώει ή βρίσκεται σε περιβάλλον με τροφές». Έτσι το άτομο εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει την βιολογική πείνα και τον κορεσμό, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το φαγητό του. Μαθαίνει να ρυθμίζει το πόσο να φάει, πώς να επιλέξει θρεπτικά τρόφιμα, πώς να μην συμμετέχει σε άλλες δραστηριότητες την στιγμή που σιτίζεται και, φυσικά, να ενημερώνεται για τις συνέπειες της μη ενσυνείδητης κατανάλωσης τροφής.
Κάντε το όπως τα παιδιά
Οι ενήλικες, σε αντίθεση με τα παιδιά, δεν ακούμε το διατροφικό μας ένστικτο. Τα παιδιά τρώνε όταν νιώσουν πείνα και αντίστοιχα, σταματούν να τρώνε μόλις αισθανθούν κορεσμό. Εμπιστεύονται το σώμα τους, ακόμη και όταν πρόκειται για φαγητά που για τους ενήλικες είναι απαγορευμένα, όπως το άσπρο ψωμί. Ωστόσο, με την αύξηση της ηλικίας μειώνεται η δυνατότητά μας να αφουγκραστούμε τις πραγματικές ανάγκες του σώματός μας (ατονεί δηλαδή το ενστικτώδες αντανακλαστικό πείνας – κορεσμού με το οποίο όλοι γεννιόμαστε). Έτσι οι ενήλικες τρώμε όχι μόνο λόγω πείνας αλλά και για άλλους λόγους που δεν σχετίζονται άμεσα με την πείνα, όπως για να κάνουμε διάλειμμα από τη δουλειά ή για να το συνδυάσουμε με ένα επαγγελματικό ή κοινωνικό ραντεβού.
O Jordan C.H. και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι τα άτομα με ενσυνείδηση κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, είχαν λιγότερα επεισόδια ανεξέλεγκτου φαγητού, μείωναν την κατανάλωση θερμίδων σε ένα έκτακτο γεγονός, και είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιλέξουν φρούτο αντί για γλυκό ως σνακ. Αυτή η έρευνα συμφωνεί με την ιδέα ότι η Ενσυνείδητη Διατροφή κάνει λιγότερο ελκυστικά τα λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα (Jordan C.H et al., 2014)
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως ένα πρόγραμμα διατροφής δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένο, παρ’ όλη την υπακοή στους κανόνες διατροφής και άσκησης, αν δεν υπάρξει ισορροπία και στην ψυχή.
Οι βασικές αρχές της Ενσυνείδητης Διατροφής
Δείτε επίσης
- Η κατανάλωση φρούτων μειώνει το κίνδυνο κατάθλιψης - Τα ευρήματα νέας μελέτης
- «Θωρακίζοντας» τον οργανισμό: 15 συνήθειες για να αποφύγουμε τις ιώσεις
- 15 συνήθειες για να μείνουμε υγιείς φέτος το χειμώνα
- Γιορτές: Τέσσερα tips για να φάμε χωρίς τύψεις
- Μελέτη: Τσάι και καφές έχουν προστατευτική επίδραση στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου