Πώς θα στηριχτεί η κτηνοτροφία – Αλλάζει το σύστημα ελέγχων

  18 October, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Πώς θα στηριχτεί η κτηνοτροφία – Αλλάζει το σύστημα ελέγχων

Την απόφασή του να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του συστήματος ελέγχων ώστε να γίνει πιο λειτουργικό και να μη υπάρχουν καθυστερήσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, σχετικά με την παραγωγή γάλακτος.

Συγκεκριμένα, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Στ. Αραχωβίτης, βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην οποία παραθέτει, σειρά προτάσεων για την στήριξη της κτηνοτροφίας λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής (ενεργειακό κόστος, τιμές ζωοτροφών). Παράλληλα, αναφέρει, ότι πέραν της ανάγκης συνέχισης της ουσιαστικής στήριξης των κτηνοτρόφων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας για την αγορά ζωοτροφών, προκύπτει η ανάγκη της στήριξης της τιμής του γάλακτος, αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στην Επιτροπή Παρατυπιών του Υπουργείου εκκρεμούν περισσότερες από 100 υποθέσεις..

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργαντάς απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση τόνισε ότι το σημερινό σύστημα είναι δυσλειτουργικό, καθώς δίνει περιθώριο για καθυστερήσεις στην επιβολή κυρώσεων και για το λόγο αυτό, όπως ανήγγειλε, σύντομα θα αλλάξει.

Ωστόσο, όπως είπε ακόμα και με το σημερινό σύστημα το 2020, 2021 και το 2022 μέχρι σήμερα, παρότι υπήρχε υγειονομική κρίση, έχουν εξετασθεί 103 περιπτώσεις κυρώσεων, από τις αρμόδιες επιτροπές, ενώ τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 δεν έγινε ούτε μία συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών.

Η κυβέρνηση, όπως είπε, παρακολουθεί το πρόβλημα με την αύξηση του κόστους παραγωγής και παρεμβαίνει συνεχώς στηρίζοντας, με κάθε τρόπο, τους κτηνοτρόφους όχι μόνο με άμεσα στοχευμένα μέτρα, αλλά και με ενισχύσεις μέσω του μέτρου των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων.

 

  18 October, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα