Πώς θα γίνεται η τηλεκπαίδευση μετα το λουκέτο στα σχολεία-Η μέριμνα για τους γονείς

  14 November, 2020 ΑΡΘΡΑ
Πώς θα γίνεται η τηλεκπαίδευση μετα το λουκέτο στα σχολεία-Η μέριμνα για τους γονείς

Τουλάχιστον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία σχολεία της χώρας. Το νέο καθεστώς για τα τηλεμαθήματα

Η έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού σε όλη τη χώρα, η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και οι εφιαλτικές προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, οδήγησαν τους ειδικούς αλλά και την κυβέρνηση να εντάξουν από την ερχόμενη Δευτέρα δημοτικά και νηπιαγωγεία σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση σε γυμνάσια και λύκεια ενώ από τη Δευτέρα, ακολουθούν δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεων για το καθεστώς λειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,  από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία όπως είπε παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.

Ανοιχτές, όπως έγινε γνωστό,  θα παραμείνουν μόνο οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. 

Τι αλλάζει με την τηλεκπαίευση

Οι σημερινές ανακοινώσεις για το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, έκρυβε όμως και μία έκπληξη, καθώς  όπως έγινε γνωστό,  θα πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικά ωράρια .

Ειδικότερα, η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων. 

Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως,  προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό για δύο λόγους.

Αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση
Αφ’ ετέρου για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε πως θα σταλούν αναλυτικές οδηγίες σε ΄λα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας , ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Σημειώνεται ότι η εξ΄΄ αποστάσεως εκπαίδευση θα πραγματοποιείται εφεξής με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:

– Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού.

– Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. 

Γιατί έκλεισαν τα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας μιλώντας στην έκτακτη ενημέρωση, ξεκαθάρισε ότι ότι το λουκέτο στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία είναι ένα μέτρο προληπτικού χαρακτήρα.

«Δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων» τόνισε εξηγώντας έτσι τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους έκλεισαν τα σχολεία.

Πόσο θα διαρκέσει το lockdown στα σχολεία

Το ερώτημα που έρχεται στα χείλη των γονέων αλλά και των μαθητών, είναι πόσο τελικά θα παραμείνει το λουκέτο στα σχολεία.

Στην παρούσα φάση, προφανώς και ουδείς μπορεί να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ιού στη χώρα.

«Στόχος είναι να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και στη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων. Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι» δήλωσε η κ. Κεραμέως.

Όπως είπε, ήδη λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες. Η καθολική αυτή τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα, είπε η κ. Κεραμέως.

Μέριμνα για τους γονείς

Στη σημερινή ενημέρωση, το «παρών» έδωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως ανακοίνωσε, το ελάχιστο ποσοστό τηλεργασίας στις επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι το 50%, χωρίς να αυξάνει το ήδη υπαρκτό όριο, τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο στο Δημόσιο οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να λειτουργεί με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.

Σημείωσε ότι η τηλεργασία πρέπει να υλοποιείται στον μέγιστο δυνατό βαθμό και σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50%

Πρόσθεσε ότι η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ευπαυθείς ομάδες, θα μείνουν σπίτι, είτε με τηλεργασία, είτε με άδεια.

Οι γονείς μπορούν να μείνουν σπίτι είτε με ωράριο μειωμένο κατά 25%, είτε με συνεννόηση, είτε με χρήση άδειας, ώστε ο ένας από τους δύο γονείς να είναι σπίτι με τα παιδιά του.

Από Δευτέρα ισχύει για όλους και για τους γονείς των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό.

Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στην υπηρεσία, οφείλουν να συναλλάσσονται με τους πολίτες, με ραντεβού, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Η αυτοδιοικηση οφείλει να συμβάλλει καθοριστικά, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι δημοτικοί και ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα είναι κλειστοί από Δευτέρα.

Η παροχή βοήθειας στο σπίτι, μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δομές που θα παραμείνουν κλειστές τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Θέλω να καλέσω, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους να βοηθήσουν στους ελέγχους. Τους δίνουμε με νομοθετική παρέμβαση, να αξιοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δίνουμε πρόσθετα 60 εκατ. για την ενίσχυση αυτών των δράσεων.

 

  14 November, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα