Πως επηρεάζεται η Κρήτη απο τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία
Μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων ετών καταγράφηκε στη Θεσσαλία εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel που σημειώθηκε πριν δύο βδομάδες περίπου.
Η επέλαση της κακοκαιρίας δεν άφησε σχεδόν τίποτε όρθιο αφού πλημμύρισε όλον τον κάμπο της Θεσσαλίας αφήνοντας πίσω της νεκρούς ανθρώπους αλλά και μία βιβλική καταστροφή.
Δύο βδομάδες μετά και οι ορατές συνέπειες, εκτός από τους νεκρούς, είναι καλλιέργειες κάτω από νερό θαμμένες, νεκρά ζώα και λάσπη παντού.
Υπάρχουν όμως και οι μη ορατές ζημιές που κυρίως καταγράφονται στον πρωτογενή τομέα όπου στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας.
Το ακριβές μέγεθος της καταστροφής ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί ωστόσο θα υπάρξουν τεράστιες ελλείψεις και ανατιμήσεις στην αγορά.
Ήδη τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία έχουν αρχίσει να φαίνονται σε όλη την χώρα με την Κρήτη να φαίνεται να επηρεάζεται σε κάποιους τομείς.
Προβλήματα στις ζωοτροφές
Οι πρώτες ανατιμήσεις στις ζωοτροφές έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφονται στην Κρήτη με τους κτηνοτρόφους να κάνουν λόγο για μία πολύ δύσκολη κατάσταση.
«Ήδη υπάρχουν ανατιμήσεις στην αγορά ως προς τις ζωοτροφές. Η Κρήτη έχει εργοστάσια επεξεργασίας ζωοτροφών, όχι όμως παραγωγή πρώτων υλών. Οι πρώτες ύλες έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό», αναφέρει μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης και συνεχίζει: «Τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε ανατιμήσεις στις χορτοειδής τροφές, δηλαδή στα σανό και τα τριφύλλια. Για παράδειγμα το τριφύλλι από 40 λεπτά που ήταν πήγε στα 50 λεπτά και είμαστε ακόμα στην αρχή».
Την ίδια ώρα τονίζει πως οι καταστροφές στη Θεσσαλία θα επηρεάσουν το σύνολο της Ελλάδος «αλλά και εμάς πιο πολύ καθώς σαν νησιώτικη περιοχή που είμαστε έχουμε και το επιπλέον κόστος των μεταφορικών».
Από την άλλη μεριά ο κ. Βενιεράκης επισημαίνει πως η Κρήτη δεν θα έχει πρόβλημα σε κρέατα καθώς καλύπτονται τοπικά οι ανάγκες του νησιού.
Παράλληλα, αναφέρει πως η Πολιτεία θα μπορούσε να λάβει κάποια μέτρα όπως «το χρόνιο αίτημα που έχουμε να μειώσει τα μεταφορικά που κοστίζουν πάρα πολύ».
Περιμένουμε μεγάλες αναταράξεις
Μεγάλες αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει σε όλη την αγορά η καταστροφή στη Θεσσαλία όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μιχάλης Αλιφιεράκης.
Ο κ. Αλιφιεράκης τονίζει πως είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε μία πλήρης εικόνα ωστόσο τα πρώτα δείγματα δεν είναι θετικά.
«Η Θεσσαλία ήταν ένα μεγάλο παραγωγικό κεφάλαιο σε αγροτικά προϊόντα και σε πρώτες ύλες. Οι επιπτώσεις θα είναι γενικότερες στην οικονομία της χώρας. Εμείς ως Κρήτη δεν θα επηρεαστούμε άμεσα αλλά θα έχουμε επί μέρους προβλήματα δεδομένου πως υπολογίζεται ότι το 5% του ΑΕΠ είναι η οικονομία αυτής της περιοχής που θα πρέπει κάπως να καλυφθεί», ανέφερε σχετικά ο κ. Αλιφιεράκης ενώ τόνισε και τους τομείς που η Κρήτη θα έχει άμεσο πρόβλημα.
«Η πρώτη επίπτωση είναι σίγουρα οι ζωοτροφές που εμείς δεν έχουμε επάρκεια εδώ και εισάγουμε από άλλες περιφερειακές ενότητες. Οπωσδήποτε θα υπάρχει μεγάλο θέμα με τα τυροκομικά προϊόντα και κυρίως στο φρέσκο αγελαδίσιο γάλα και στη φέτα. Επίσης, η Κρήτη μπορεί να έχει επάρκεια στα οπωροκηπευτικά ωστόσο θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τα φρούτα. Περιμένουμε μεγάλες αναταράξεις στην αγορά και πιθανόν κάποιες ελλείψεις αυτό όμως θα το ξέρουμε με σιγουριά τον επόμενο καιρό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιφιεράκης.
Τι παράγει η Θεσσαλία
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η Περιφέρεια Θεσσαλίας τροφοδοτούσε την εγχώρια κατανάλωση με το 43,5% των μήλων, το 63% των αχλαδιών, το 34% του σκληρού σιταριού για την παραγωγή ζυμαρικών, το 18,3% του βόειου κρέατος, το 10%της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος της χώρας το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος. Τώρα η ζήτηση αυτή θα πρέπει να καλυφθεί ακόμα και από το εξωτερικό.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις