Πως αντιδρούν οι αγρότες της Κρήτης στα νέα κυβερνητικά μέτρα

neakriti.gr  05 February, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Πως αντιδρούν οι αγρότες της Κρήτης στα νέα κυβερνητικά μέτρα

Θετικά αλλά χωρίς να δίνουν σοβαρές λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων - με μοναδική εξαίρεση τον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης, αλλά και πάλι με παροχές που χαρακτηρίζονται περιορισμένες - κρίνουν οι αγροτικοί φορείς της χώρας τα χθεσινά μέτρα που έδωσε στη δημοσιότητα, και μάλιστα υπό το βάρος των κινητοποιήσεων της Νίκαιας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Αγανάκτηση επικρατεί ιδιαίτερα στην Κρήτη, λόγω της διαπίστωσης των συνδικαλιστών ότι για την ελαιοκαλλιέργεια και τα κηπευτικά (υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες) κανένα μέτρο δεν υπάρχει που να στηρίζει τους παραγωγούς, παρά τη μεγάλη προσφορά τους στην παραγωγική προσπάθεια της χώρας!

Αναλυτικότερα, ο Σπήλιος Λιβανός χθες, που οι αγρότες ξεκίνησαν με τα τρακτέρ για τα μπλόκα του Θεσσαλικού κάμπου στη Νίκαια της Λάρισας, ανακοίνωσε 7 μέτρα.

Μεταξύ άλλων, ότι υπεγράφη η ΚΥΑ για την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

«Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Ξεκαθαρίζω ότι ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», είπε.

Εξάλλου, δήλωσε: «Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Μειώνουμε μόνιμα τον ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13% στο 6%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με Υπουργική Απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το υπουργείο Οικονομικών.

Στηρίζουμε εμπράκτως τις Ελληνίδες και τους Έλληνες αγρότες, που υπό αντίξοες συνθήκες εργάζονται σκληρά 365 ημέρες τον χρόνο, παράγοντας πλούτο για την εθνική οικονομία, για όλους μας», κατέληξε.

«Οι κτηνοτρόφοι παίρνουν κάποια ψίχουλα»

Με οργή και αγανάκτηση, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης απάντησε χθες στις ερωτήσεις της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, τονίζοντας κατηγορηματικά: «Πέρα από μία μικρή στήριξη που έδωσε στους κτηνοτρόφους, όλα τα άλλα μέτρα δε λύνουν καθόλου τα παραγωγικά προβλήματα που έχει το νησί. Σήμερα η Κρήτη εξάγει το 60 με 70% των κηπευτικών της χώρας. Κι ενώ το μεταφορικό ισοδύναμο είναι πολλές χιλιάδες ευρώ ανά την Ελλάδα, εμείς από αυτό δεν παίρνουμε ούτε το 5%»!

Ο Μύρων Χιλετζάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραγωγή ελαιολάδου. «Τα μέτρα αυτά δε στηρίζουν καθόλου την ελαιοκαλλιέργεια, που καλύπτει το 60% της καλλιεργήσιμης έκτασης στο νησί μας», όπως είπε.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στα Χανιά - Βγαίνουν ξανά στους δρόμους τα τρακτέρ

Χθες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων απηύθυνε κάλεσμα για νέα κινητοποίηση στον κόμβο των Μουρνιών με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ, για την ερχόμενη Τρίτη στις 11 το πρωί.

«Διεκδικούμε:

Άμεση ενίσχυση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για την προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγροεφοδίων! Άμεση πραγματική μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
Κατάργηση της ΚΥΑ που συνεχίζει να πετσοκόβει ενισχύσεις! Ενισχύσεις με βάση την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, σε όσους πραγματικά παράγουν.
Άμεση λήψη μέτρων από την πανδημία, ιδιαίτερα την ενίσχυση της ΠΦΥ, με κάλυψη σε Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία.
Δημιουργία διαγνωστικών κέντρων σε όλους τους Δήμους του νομού, με δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό.
Όχι στο ξεκλήρισμά μας, με όχημα τους δασικούς χάρτες! Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούμε από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος μας ανάγκασε να μπούμε και χωρίς δική μας ευθύνη. Να δοθεί παράταση στις ενστάσεις!
Με ευθύνη του κράτους να καλυφθούν τα έξοδα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για τις δηλώσεις του Κτηματολογίου για την αγροτική γη.
Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα! Να σταματήσει η δίωξη των συναδέλφων μας από το Ρέθυμνο που σέρνονται σε δίκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

neakriti.gr  05 February, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα