ΠτΔ: Καθήκον μας στην ιστορία και τις μελλοντικές γενιές, να υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, EUI, όπου, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου «The State of the Union 2024», πήρε μέρος σε ανοικτή συζήτηση με θέμα «μια νέα εποχή: διαμορφώνοντας το μέλλον μέσω των ευρωπαϊκών αξιών». Στην συζήτηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, Ρεμπέλο ντε Σόουζα, με τον συντονισμό του δημοσιογράφου των Financial Times Χένρι Φόι και παρέμβαση μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου.
Μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανάγκη να στοχαστούμε για το πώς η Ευρώπη, ως οντότητα, πρέπει να χειριστεί το μέλλον της, έχοντας ως δεδομένο ότι καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι «ο κόσμος μας είναι γεμάτος δυνατότητες και ελευθερίες, αλλά και μεγάλη αβεβαιότητα και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών αντιλαμβάνονται ότι η αντιμετώπιση των κρίσεων χρειάζεται διεθνή συντονισμό και συνεκτικές στρατηγικές, οι οποίες θα δίνουν προτεραιότητα στο κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, στο γενικό ευρωπαϊκό καλό».
Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε, επίσης, ότι η δημοκρατία είναι στενά συνδεδεμένη με το κράτος Δικαίου και ότι η δημοκρατική αρχή και οι φιλελεύθερες εγγυήσεις, όπως και τα δικαιώματα και η διάκριση των εξουσιών, δεν μπορούν να διαχωριστούν, καθώς αποτελούν την ίδια την ουσία του συνταγματικού μας κράτους.
«Στο κράτος Δικαίου η δημόσια εξουσία ασκείται πάντοτε εντός των ορίων του Συντάγματος, σύμφωνα με τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, υπό τον έλεγχο ανεξάρτητων και αμερόληπτων δικαστηρίων, τα οποία εγγυώνται την προστασία των θεμελιωδών ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου έχουν μεγάλη σημασία για το ευρωπαϊκό μέλλον και την εδραίωση του θεσμικού και κοινωνικού κεκτημένου, σε έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς και ότι, παρά τις δυσκολίες, η Ευρώπη παραμένει ένα προνομιακό μέρος, με υψηλό πολιτιστικό κεφάλαιο και αξίες που έχουν διαμορφώσει τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Επομένως-ολοκλήρωσε η κ. Σακελλαροπούλου- «δεν αποτελεί μόνο επιλογή, αλλά και καθήκον απέναντι στην ιστορία και τις μελλοντικές γενιές να υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη και να της δίνουμε συνεχώς ώθηση, για την πρόοδο και την ευημερία των λαών».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας της ανοικτής συζήτησης, συναντήθηκε και συζήτησε με τους Έλληνες καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενους του ΕUI, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην μεγάλη σημασία του θεσμού αυτού της ανώτατης εκπαίδευσης -μοναδικού στο είδος του- όπως και του να μπορείς να μοιράζεσαι εμπειρίες και γνώσεις με διδάσκοντες και φοιτητές από όλη την Ευρώπη και όχι μόνον. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1972, βρίσκεται στην Φλωρεντία και στο προάστιό της, Φιέζολε, και στην έδρα του εκπαιδεύονται πάνω από 600 ερευνητές, προερχόμενοι από 60 διαφορετικές χώρες.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις