Πρωτοβάθμια Υγεία: Τι προβλέπεται για προσωπικό γιατρό - Τι αλλάζει για ασθενείς και νοσοκομεία
Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε σήμερα το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετά από πολλές καθυστερήσεις, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μηνός, φέρνει ριζικές αλλαγές στην εξυπηρέτηση των ασθενών σε ιδιώτες γιατρούς, στην εισαγωγή τους σε νοσοκομείο, αφού θεσμοθετείται ο προσωπικός γιατρός, ενώ εκτός των άλλων δημιουργείται και το νομικό πλαίσιο ώστε οι ιδιώτες γιατροί να εργάζονται σε δημόσιες μονάδες υγείας.
Ειδικότερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τιτλοφορείται «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», ορίζει πως κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει τον προσωπικό γιατρό ο οποίος θα τον καθοδηγεί στις ιατρικές πράξεις που χρειάζεται αλλά και στον τομέα της πρόληψης.
Οι πολίτες εθελοντικά θα επιλέγουν τον προσωπικό γιατρό γι αυτό και θεσμοθετείται και μπόνους για όσους εγγραφούν.
Ο προσωπικός γιατρός θα είναι Γενικός Γιατρός ή Παθολόγος, ενώ κι άλλες ειδικότητες θα μπορούν να επιλεγούν.
Από την άλλη, οι ιδιώτες γιατροί που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ θα έχουν υποχρέωση να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, ενώ θα πρέπει να παρέχουν και τις υπηρεσίες τους σε περιοχές όπου καταγράφονται ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στις δημόσιες μονάδες. Για την υπηρεσία τους αυτή θα καθοριστεί συγκεκριμένη αμοιβή.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι:
Αναβαθμίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αναδιοργανώνεται ο ΕΟΠΥΥ θέτοντας στο επίκεντρο τον πολίτη.
Η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε γιατρό και σε υγειονομικές υπηρεσίες ξεπερνώντας τα εμπόδια που συντηρεί το σημερινό σύστημα.
Καθιερώνεται ο Προσωπικός γιατρός για όλους που θα μπορεί να είναι και ειδικός πέραν της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας.
Ο Προσωπικός γιατρός θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και θα επιμελείται της πρόληψης και της ενημέρωσης του προσωπικού ιατρικού φακέλλου των ασθενών.
Καθιερώνεται η ελεύθερη επιλογή Προσωπικού γιατρού και έτσι διευρύνεται σημαντικά ο κύκλος των ιατρών προς όφελος των πολιτών.
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ' οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.
Καθιερώνονται κίνητρα για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε Προσωπικό γιατρό.
Ο Προσωπικός γιατρός δεν αποτελεί εμπόδιο για την κίνηση των ασθενών στο Σύστημα αντίθετα συμβάλλει στην υποστήριξη, στον προσανατολισμό και στην υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο Σύστημα Υγείας.
Νομοθετείται η υποχρέωση όλων των ιατρών που απασχολούνται σε ιδιωτικούς φορείς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και όλων των γιατρών που εγγράφονται στην ΗΔΙΚΑ και αποκτούν το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ειδικότητες και σε περιοχές που έχουν σοβαρές ελλείψεις με part time εργασία που θα αμείβεται από συμφωνημένο τιμολόγιο αποζημίωσης.
Ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Έτσι οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημα τους, οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση και τα νοσοκομεία θα έχουν έσοδα.
Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Ειδικά στην Περιφέρεια υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των Δημόσιων Δομών. Με την νέα ρύθμιση με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.
Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.
Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους.
Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο (real time). Στο έργο αυτό θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Eνδοοικογενειακή βία: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕE
- Τίτλοι ιδιοκτησίας σε 90.000 καταπατημένα ακίνητα
- Παιδεία: Τι αλλάζει στα ΑΕΙ με το νομοσχέδιο που παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως
- Πανεπιστήμια: Οι σημαντικές αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος
- Λαϊκές αγορές: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο