Πρώτη αξιολόγηση της ζημιάς για τον τουριστικό κλάδο της Κρήτης

cretalive.gr  25 May, 2020 ΑΡΘΡΑ
Πρώτη αξιολόγηση της ζημιάς για τον τουριστικό κλάδο της Κρήτης

Στα 3,5 δις η ζημιά

Μία πρώτη (επίσημη) αξιολόγηση των κυβερνητικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την κρίση της πανδημίας στον τομέα του τουρισμού, έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Τεράστια η ζημιά

Εκ μέρους της Περιφέρειας, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Παπαδεράκης υπογράμμισε την ανάγκη “άμεσης ρευστότητας” στην αγορά, επισείοντας τον “σοβαρό κίνδυνο” κλεισίματος “πολύ μικρών επιχειρήσεων”, εξέλιξη η οποία θα επιφέρει πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Ο κ. Παπαδεράκης μίλησε για οικονομική ζημιά ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τουρισμό, τονίζοντας ωστόσο τη σημασία να περιορίσουμε τον κίνδυνο επαναφοράς κρουσμάτων.

Η υλοποίηση των υγειονομικών κανόνων, είναι εκ των ων ουκ άνευ, με τον ίδιο να μην κρύβει τη δυσαρέσκειά του από την (μη) υλοποίηση των “υγειονομικών κανόνων στη λειτουργία του εμπορίου”: “Οι πρώτες ενδείξεις χτυπούν ένα καμπανάκι, ότι θα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στα μέτρα. Τυχόν επαναφορά κρουσμάτων θα υπονομεύσει και την υγεία του τοπικού πληθυσμού, αλλά και τις όποιες οικονομικές προσδοκίες”.

Ο κ. Παπαδεράκης επέστησε την προσοχή των επιχειρηματιών και των πολιτών, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα “οι καταναλωτές να στηρίξουν τοπικές επιχειρήσεις και τοπικά προϊόντα”. Χρειάζεται λοιπόν “να δούμε με μεγαλύτερη επιμέλεια πώς θα αξιοποιήσουμε τα προϊόντα της Κρήτης στον τουρισμό”.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι στην πρώτη γραμμή"

Σε τρία πεδία εστίασε και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης.

Σε πρώτη μοίρα έρχεται ο άνθρωπος, “ο εργαζόμενος που πρέπει να στηριχθεί. Στην Κρήτη απασχολούνται πάνω από 100.00 εργαζόμενοι στον τουρισμό.Χωρίς να μιλήσουμε άλλα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό. Υπάρχουν άνθρωποι που σταμάτησαν τον Οκτώβρη του 2019 και θα ξαναπιάσουν δουλειά τον Μάιο του 2021!”.

Αναλογιζόμενος όλα αυτά, ο κ. Κουράκης στάθηκε και στο δεύτερο πεδίο: “Να επιδοτηθεί η εργασία, με στήριξη των μικρών και των μεγάλων επιχειρήσεων”.

Τρίτο και καθοριστικότερο σημείο, η Κρήτη, την οποία “πρέπει να την προβάλλουμε ως ένα ιδανικό προορισμό”, με την επαναφορά της έννοιας του ταξιδιώτη, στη λογική ότι “ένας τουρίστας έρχεται” και θα έρχεται “για τον Πολιτισμό, για το περιβάλλον, τη διατροφή, την κρητική κουζίνα και όχι για να είναι εγκατεστημένος μέσα σε ένα ξενοδοχείο, φορώντας βραχιολάκι”.

Εξίσου απαραίτητο είναι η προβολή της Κρήτης να περιλαμβάνει και τα υγειονομικά και επιστημονικά της πλεονεκτήματα.

“Προβάλλοντας την Κρήτη, θα πρέπει να πούμε ότι είναι θωρακισμένη υγειονομικά, ότι διαθέτει τα καλύτερα νοσοκομεία στην Ευρώπη που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πιο δύσκολο περιστατικό.

Αυτό που επίσης πρέπει να προβληθεί, είναι το καταπληκτικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας”.

Ο κ. Κουράκης ζήτησε και την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την στήριξη του τουρισμού, πλέκοντας το εγκώμιο ενός ιδιαίτερου χαρακτηριστικού που έχει η Κρήτη · το οποίο χαρακτηριστικό εδράζεται στις αξίες των κατοίκων της, με κορυφαία όλων εκείνη της φιλοξενίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ εκθείασε και τις προσπάθειες που καταβάλλει η αυτοδιοίκηση: “Κάνει τα πάντα. Είναι στην πρώτη γραμμή. Προτείνει και διεκδικεί. Θα βοηθήσει στο μέτρο που μπορεί τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται”.

"Τα μέτρα δεν επαρκούν"

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης που συγκάλεσε τη σημερινή σύσκεψη παρατήρησε ότι η αγωνία “του κοινωνικού συνόλου είναι πάρα πολύ μεγάλη. Επειδή είμαστε από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας, άρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα”.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός “δεν επαρκούν”, σύμφωνα με τον ίδιο, για να καλυφθούν “οι ζημιές των επιχειρήσεων και των εργαζομένων”.

Οι “καλύτερες δυνατές λύσεις”, κατέληξε, θα δοθούν μέσα από τη συνεργασία όλων.

Πικρία, εκτιμήσεις και προετοιμασίες

Την πικρία του, διότι τα κυβερνητικά μέτρα “δεν είναι αυτά που περιμέναμε” εξέφρασε ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, Πρόεδρος των Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης

Μπορεί όπως σχολίασε να “είναι στη σωστή κατεύθυνση, ως προς τη φιλοσοφία της επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, αλλά και με τη μείωση – επιτέλους – των φορολογικών συντελεστών για να είμαστε ανταγωνιστικοί” · “από την άλλη όμως, είναι μία μικρή ασπιρίνη σε αυτό που άξιζε και αξίζει ο τουρισμός σε όλα αυτά που έχει προσφέρει”.

Ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ίδιος τα χαρακτήρισε “ρεαλιστικά” και λειτουργικά. “Το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση και η πιστοποίηση” πρόσθεσε. “Περιμένουμε να δούμε πότε θα ανοίξει η κάθε χώρα”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι μεγάλες χώρες του εξωτερικού που παραδοσιακά τροφοδοτούν την Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα με μεγάλο αριθμό τουριστών, “θα αρχίσουν να ανοίγουν μεθοδικά και περιοδικά, από την 1η Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου”.

Στη παρούσα φάση, η έκθεση των συγκεκριμένων χωρών στον ιό είναι μεγάλη. “Εκείνη την εποχή όμως δεν θα έχουν” καθησύχασε ο κ. Βλατάκης, γι’ αυτό και “ας μη φοβόμαστε, ας είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τουρίστες με ατομική και εταιρική ευθύνη και ασφάλεια”.

Στα ξενοδοχεία οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις.

“Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας και να πάρουμε τα προβλεπόμενα μέτρα για να είμαστε κατοχυρωμένοι απέναντι στον νόμο και στην αστική ευθύνη, σε περίπτωση κρούσματος” ανέφερε ο κ. Δημήτρης Κουμπαράκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων. “Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει σύντομα η σεζόν. Πιστεύω ότι θα ανοίξουν γρήγορα και τα σύνορα - εάν δεν ανοίξουν δεν θα ωφελεί και τα ξενοδοχεία να ανοίξουν”.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κουμπαράκης τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν “μία σκληρή και δύσκολη χρονιά”, τόσο “για τους επιχειρηματίες όσο και για τους εργαζόμενους, με απώτερο σκοπό “να σώσουμε ο,τι σώζεται”.

Τι δήλωσαν οι βουλευτές

Στη σύσκεψη έδωσαν το παρών τέσσερις Ηρακλειώτες βουλευτές της αντιπολίτευσης: Και οι τρεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο κ. Νίκος Λογιάδης από το ΜεΡΑ 25.

«Η Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε σωστά το χρόνο που της δόθηκε για να σχεδιάσει μέτρα υπέρ της τοπικής οικονομίας», τόνισε προσερχόμενος στη σύσκεψη ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της σύσκεψης και με την παρουσία εκπροσώπων αρκετών τοπικών φορέων, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι «το χρόνο που κέρδισε η Ελληνική Κυβέρνηση από τη σωστή στάση της ελληνικής κοινωνίας στα θέματα της πανδημίας δυστυχώς δεν τον αξιοποίησε για μια σχεδιασμένη και προγραμματισμένη προετοιμασία της οικονομίας. Περισσότερο θυμίζει το «πάμε και ό,τι βγει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο βουλευτής Ηρακλείου.

Στον ίδιο τόνο προσέθεσε: «Μπροστά στην οικονομική ύφεση που επέρχεται χρειάζεται γενναία και εμπροσθοβαρής οικονομική ενίσχυση της οποίας χαρακτηριστικά είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η ενίσχυση της εργασίας, η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό είναι το γενικό πλάνο του σχεδιασμού που προτείνουμε και εδώ είναι αν το θέλετε και η βάση της διαφωνίας μας με τα σχέδια της Κυβέρνησης -  και όχι τόσο το ένα δις ή μερικά εκατομμύρια πάνω ή κάτω».

Ο κ. Γιώργος Λογιάδης που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον ξενοδοχειακό κλάδο, σημείωσε:

“Η Κρήτη έχει ένα εξαιρετικό όνομα. Έχουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα ανοίξουμε. Αυτή η προσπάθεια είναι για το καλό όλων μας. Η κυβέρνηση με άμεσα μέτρα ρευστότητας θα πρέπει να στηρίξει όλο τον κόσμο (σ.σ τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους) και για όσο χρειαστεί. Αλλά και να απαιτήσουμε από τους tour operators να μας προπληρώνουν για να μην έχουμε την περσινή καταστροφή της Thomas Cook. Επίσης, πρέπει επιτέλους να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία αναδείξουμε τόπο μας”

Σε ανακοίνωση του, τέλος, η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ τονίζει:

Η συζήτηση πραγματοποιείται μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας του τουρισμού. Στην βάση αυτών των μέτρων θυσιάζονται τα δικαιώματα και η επιβίωση των χιλιάδων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων καθώς και η δημόσια Υγεία, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, των tour operators καθώς και των αεροπορικών εταιριών, σε πλήρη σύμπλευση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. 

Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι δεν προσφέρει κάτι θετικό μια τέτοια συζήτηση όπου στο ίδιο τραπέζι θα κάθονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του μεγάλου ξενοδοχειακού κεφαλαίου της περιοχής μας μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών του κλάδου. 

Το μόνο που προάγει μια τέτοια συζήτηση είναι ο λεγόμενος κοινωνικός εταιρισμός, δηλαδή η υποταγή των συμφερόντων των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στις ορέξεις και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. 

Σας ενημερώνουμε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να μάχεται με όλες του τις δυνάμεις, με συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και κυρίως με την στήριξη των αγώνων των εργαζομένων διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Υγείας, του εισοδήματος και των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων αυτών και των αυτοαπασχολουμένων, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει καθώς και τις διεκδικήσεις των ίδιων. Θα συνεχίσει να διεκδικεί την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο του κλάδου, με γενναία αύξηση της φορολογίας του, αυτοί δηλαδή που θησαύρισαν από την ανάπτυξη του τουρισμού την τελευταία δεκαετία μέσω της αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και από τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

 

cretalive.gr  25 May, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα