Ημερίδα για τις συνέπειες της έκθεσης στα φυτοφάρμακα, στις 17 Νοεμβρίου
Τρεις χιλιάδες τόνοι φυτοφαρμάκων καταναλώνονται ετησίως στην Κρήτη, με τον όγκο αυτό να είναι 6πλάσιος σε σύγκριση με τη μέση παγκόσμια κατανάλωση.
Τα αποτελέσματα μελετών και ερευνών, στην Κρήτη δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνων, αυτοάνοσων και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που οφείλονται σε φυτοφάρμακα. Πέραν των συνεπειών σε βάθος χρόνου, κάθε ημέρα 5 Έλληνες δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων με συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα, εκ των οποίων τα 2 είναι παιδιά.
Ο παιδοχειρουργός, κι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Πετράκης εξηγεί ότι είναι και απλές κινήσεις, συνηθισμένες πρακτικές που έχουν συνέπεια στην ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον: Λίγο αδιάλυτο φυτοφάρμακο ακουμπάει το χέρι του αγρότη, το φάρμακο που δε χρησιμοποιήθηκε αδειάζεται στην άκρη του χωραφιού και "περνάει" στον υδροφόρο ορίζοντα, η άδεια συσκευασία καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης.
Στους παραγωγούς αλλά και στους καταναλωτές θα απευθυνθούν οι ομιλητές στην ημερίδα της 17ης Νοεμβρίου που θα γίνει στη Σητεία, εξηγώντας πως μπορούμε να προστατευτούμε και τί πρέπει να αλλαξουμε.
"Όπως έχει πει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας, αυτό το μοντέλο γεωργικής ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμο" - είπε ο κ.Πετράκης, παραπέμποντας σε χαρακτηριστικά παραδείγματα της αποδοτικής στροφής στον τρόπο καλλιέργειας, όπως προσπάθειες στη Μεσαρά αλλά και στη Σητεία που παράγουν ποιοτικά προϊόντα τα οποία μάλιστα πωλούνται σε υψηλές τιμές.
Και μπορεί, εύλογα να σκέφτεται κανείς ... "γιατί δεν αλλάζουν "δρόμο" οι παραγωγοί;", όμως όπως εξηγεί ο κ.Πετράκης στη "μέση" μπαίνουν χρήματα και συμφέροντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπερκατανάλωση φυτοφαρμάκων στο νησί μεταφράζεται σε 50.000 ευρώ ημερησίως!
Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:00 - 21:00 στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας (οδός Κονδυλάκη 23), διοργανώνεται η 4η επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Έκθεσης σε Φυτοφάρμακα στην Υγεία και Περιβάλλον», με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Σητείας, το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας ΟΑΣ. ΑΕ. και το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνδιοργανωτές είναι, το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Σητείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας. Πραγματοποιείται, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.
Η ημερίδα θα είναι υπό την προεδρία του Ακαδημαϊκού, Καθηγητού και Διευθυντού Τομέα Μορφολογίας & Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τσατσάκη Αριστείδη. Συντονιστής της Ημερίδας θα είναι εκπρόσωπος του Δήμου Σητείας.
Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων ζωγραφικής παιδιών με τίτλο «Παιδί και φυτοφάρμακα».
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018 θα ακολουθήσει συζήτηση και γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της ημερίδας.
cretalive.gr
Δείτε επίσης
- Αγρότες: Αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο-Σύσκεψη των φορέων με αφορμή την επίσκεψη Τσιάρα
- ΕΘΕΑΣ: Τροποποιείται εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για εξόφληση επιδοτήσεων
- «Αμετακίνητοι» αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης – Τι αποφασίστηκε για το συλλαλητήριο
- Ελαιόλαδο: Οι εξελίξεις στην αγορά για τη νέα χρονιά
- Τέλος ο τενεκές με το λάδι χωρίς παραστατικά: Βαριά πρόστιμα για τη διακίνηση χύμα ελαιολάδου
Σχετικά άρθρα
- Η Κρήτη στις περιοχές που ευνοούν «διαβολικούς» ανέμους σαν αυτούς που κατέκαψαν το Λος Άντζελες
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
- Τουρισμός: Κοντινούς προορισμούς εντός Κρήτης επιλέγουν οι Κρητικοί για τις διακοπές τους
- Το διάβημα της Λιβύης για τις έρευνες στην Κρήτη και οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης