Εκπνέει την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2019, αλλά μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, πάνω από 65.000 αιτήσεις σε ολόκληρη τη χώρα δεν είχαν καν υποβληθεί στο σύστημα.
Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, η διαδικασία της ενεργοποίησης έχει ολοκληρωθεί σε ένα ποσοστό γύρω στο 95%, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη λήξη της προθεσμίας λήγει και η ισχύουσα προγραμματική περίοδο, για την οποία ο απολογισμός που ο κ. Χιλετζάκης κάνει αναφέρει ότι ήταν μια καταστροφική προγραμματική περίοδος για ελιά και αμπέλι, αλλά πολύ καλή για τους κτηνοτρόφους, και τονίζει ότι στην επόμενη περίοδο, από το 2021 μέχρι και το 2027, θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη στήριξη στο κρητικό ελαιόλαδο.
Τις επόμενες μέρες θα φανεί σε επίπεδο νομού Ηρακλείου πόσοι μικροπαραγωγοί κόπηκαν επειδή, λόγω των συνεχών περικοπών, δε συμπλήρωσαν αυτή τη φορά το όριο της επιδότησης άνω των 250 ευρώ. Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, πρέπει να έχουν κοπεί για τον λόγο αυτό γύρω στις 2 με 3 χιλιάδες παραγωγοί στον νομό Ηρακλείου.
Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό της παρούσας προγραμματικής περιόδου, που ολοκληρώνεται την Τρίτη, ο Μύρων Χιλετζάκης λέει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη": «Τελείωσε η προγραμματική περίοδος 2015-2019.
Το 2020 είναι η “γέφυρα” για να πάμε στη νέα προγραμματική περίοδο, που είναι 2021-2027. Και η προγραμματική περίοδος που μας πέρασε ήταν μια πολύ δύσκολη προγραμματική περίοδος για χιλιάδες παραγωγούς σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Η χώρα μας χωρίστηκε σε τρεις περιφέρειες. Στις δεντρώδεις, την κτηνοτροφία και τα ψυχανθή. Και τη μεγάλη απογοήτευση την είχαν οι παραγωγοί με τις δεντρώδεις καλλιέργειες.
Χάσαμε από 30 μέχρι και 50% πάρα πολλοί παραγωγοί. Ήταν η προγραμματική περίοδος που βρήκε τους παραγωγούς με τη “φάρμα 6”, που πραγματικά πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι απογοητεύτηκαν από τα χρήματα που έχασαν λόγω της περιβόητης “φόρμας 6”.
Επίσης, περίμεναν μια δικαίωση οι νέοι αγρότες του 2009, που είχαν υπογράψει για 40.000 ευρώ και πήραν 20.000 ευρώ. Και επειδή τώρα η δεκαετία ολοκληρώνεται, χάνεται κάθε ελπίδα για δικαίωση»...
Παράλληλα, ο Μύρων Χιλετζάκης θεωρεί ότι ήταν μια πολύ καλή προγραμματική περίοδος για τους κτηνοτρόφους και για τα ψυχανθή. Επίσης, ενώ μέχρι το 2015 όλοι πίστευαν ότι δε θα υπήρχε νέα προγραμματική περίοδος αλλά θα σταματούσαν οι επιδοτήσεις, τελικά θα υπάρξει κι άλλη περίοδος, για την οποία ο συνεταιριστής τονίζει την ανάγκη η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, όποια κι αν είναι αυτή, να διεκδικήσει στήριξη του κρητικού ελαιολάδου και της κρητικής αμπελουργίας.
18,2 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ
Δικαιώματα στους νέους γεωργούς
Στο μεταξύ, με προτεραιότητα στους νέους γεωργούς χορηγήθηκαν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα, συνολικής αξίας 18,2 εκατ. ευρώ, σε 26.690 δικαιούχους για το 2018.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκλήρωσαν την κατανομή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του Εθνικού Αποθέματος και στη συνέχεια την προσαύξηση της αξίας τους, ώστε να φτάσει τον περιφερειακό μέσο όρο. Έτσι, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, για το έτος 2018 χορηγήθηκαν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα συνολικής αξίας 18,2 εκατ. ευρώ σε 26.690 γεωργούς. Αρχικά έγινε μια πρώτη κατανομή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του Εθνικού Αποθέματος τον Δεκέμβριο του 2018. Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων και των ελέγχων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε συμπληρωματική κατανομή.
Δικαιούχοι δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος έτους 2018 είναι οι ενεργοί γεωργοί:
Α) Νεαρής ηλικίας, έως 40 ετών, που δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης το έτος 2018 ή έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των ετών 2013-2017.
Β) Νεοεισερχόμενοι, που αρχίζουν γεωργική δραστηριότητα από το έτος 2016 και μετά, και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους και υπ’ ευθύνη τους, ούτε ήλεγχαν νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα.
Οι παραπάνω γεωργοί επωφελούνται από το Εθνικό Απόθεμα, είτε με χορήγηση αριθμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα, είτε με προσαύξηση της μοναδιαίας αξίας όλων των υφιστάμενων δικαιωμάτων τους, όταν αυτή είναι μικρότερη από την αξία του περιφερειακού μέσου όρου, έτσι ώστε να εξισωθούν με τον περιφερειακό μέσο όρο δικαιωμάτων αποθέματος έτους 2018.
Δείτε επίσης
- Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους της Κρήτης μετά το νέο κρούσμα ευλογιάς
- Χωράφια: Αυτά είναι τα νέα «μυστικά» για τον αναδασμό
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
- Eυλογιά προβάτων: Επιβεβαιωμενο κρούσμα στο νομό Ηρακλείου-Εκτακτα μέτρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων
Σχετικά άρθρα
- Aγρότες: Στην τελική ευθεία για την έναρξη της διαδιακσίας ενεργοποίησης δικαιωμάτων
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Mε πολύ αργούς ρυθμούς η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων-Τα δεδομένα στην Κρήτη
- Αγρότες: Η νέα ΚΑΠ καθυστερεί την ενεργοποίηση δικαιωμάτων
- Τελειώνει η προθεσμία για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων
- Αγρότες: Ξεκινάει η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων