Πρότασης δυσπιστίας: Σφοδρά πυρά και τη 2η μέρα της συζήτησης
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η ομιλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή στη Βουλή, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που έχει κατατεθεί κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Και αυτό διότι ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών έβαλε στη θέση του κατηγορούμενου την αντιπολίτευση, για τα όσα καταγγέλλει για τον ίδιο και την κυβέρνηση όσον αφορά στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, και παράλληλα δεν απολογήθηκε – δεν καταλόγισε κάτι στον εαυτό του ή στην κυβέρνηση. Επιπλέον, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Καραμανλής δεν παραιτήθηκε της βουλευτικής ασυλίας του και προστατεύεται από αυτήν, ο ίδιος είπε από το βήμα της Βουλής ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία βουλευτική ασυλία.
Βαριές κατηγορίες και τη δεύτερη μέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας
Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας την οποία συνυπογράφουν ο ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, κατηγορήθηκε ευθέως από τον Μάκη Βορίδη ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο κ. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής δεν είπε ούτε μία λέξη «για το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που είχε στο συρτάρι του».
«Θα παραιτηθεί ο Καραμανλής της ασυλίας του για να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη;»
Να προβεί σε απερίφραστη δήλωση στην Βουλή ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας «και δεν κρύβεται», κάλεσε τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.
«Θα παραιτηθεί ο κ. Καραμανλής της ασυλίας του και να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη; Θέλετε να κάνουμε δήλωση εδώ ότι θα συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή και σε μία συνεδρίαση θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη; Ο ίδιος να το πει. Για να είναι καθαρό το μέτωπό του, να μην υπάρχει καμία σκιά, κανένα άγος, όχι μόνο για τον ίδιο, για όλη την κυβέρνηση. Θα το κάνει;» είπε ο κ. Καλαματιανός.
«Υποκρισία Καραμανλή, αφού τον προστατεύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι εμφανίστηκε άμοιρος ευθυνών με θράσος και προκλητικότητα και διερωτήθηκε ποιος τότε ευθύνεται που ο σιδηρόδρομος την στιγμή του εγκλήματος στα Τέμπη βρισκόταν στη δεκαετία του 1960, ότι δεν λειτουργούσε κανένα μέτρο ασφάλειας, ότι δεν είχε ολοκληρωθεί καμία από τις τέσσερις συμβάσεις που «έτρεχαν».
«Κρυφτήκατε πίσω από τον Σπίρτζη, που είπε ότι δεν συνδέεται με τα Τέμπη η σύμβαση 717. Ήταν πλυντήριο για σας, αυτή η δήλωση, όπως πλυντήριο για την κυβέρνησή σας ήταν κι άλλη δήλωσή του για διάτρητη σύμβαση», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος ο οποίος προσέθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση κρύφτηκε και πίσω από την ΕΕ που ευθύνεται βαρύτατα για το έγκλημα στα Τέμπη.
Τέλος ανέφερε ότι είναι υποκρισία η δήλωση του κ. Καραμανλή ότι παραιτείται από την ασυλία, αφού τον προστατεύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και όλη η διαδικασία. Νωρίτερα, ο γ.γ. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «το έγκλημα στα Τέμπη και την κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψης από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα».
Να δώσει απαντήσεις κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος αν ήταν λάθος η δήλωσή του προς βουλευτές ότι είναι ντροπή τους να θέτουν θέματα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο, αν διαπίστωσε από την Έκθεση Γενιδούνια και Τσαλίδη ότι έπρεπε να προχωρήσουν τα θέματα που έθεσαν και αν θα μπορούσε να είχε επιλύσει κάποια από τα προβλήματα που αναφέρονται ως «συστημικά», πριν την τραγωδία.
Ακόμη ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο κόσμος δεν πιστεύει ότι δεν έγινε τίποτα ούτε πιστεύει ότι έκανε η κυβέρνηση τα πάντα για να διερευνηθεί η υπόθεση και πιστεύει ότι κάτι εδώ δεν πάει καλά. «Γιατί έγινε χρήση από τον Μητσοτάκη των διαλόγων ενώ γνώριζε ότι είναι παραποιημένοι;», διερωτήθηκε νωρίτερα η Έφη Αχτσιόγλου.
Σφοδρή αντιπαράθεση Γεωργιάδη-Κωνσταντοπούλου για τον μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας
Να ζητήσει συγγνώμη από τον πατέρα του νεκρού μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για τον οποίο είπε ότι ήταν προσωπικός γνωστός και εθελοντής στο γραφείο του πρωθυπουργού, κάλεσε την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναφερόμενος σε χθεσινή παρέμβαση της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε θέσει το ερώτημα «ποια εξήγηση δίδεται για το γεγονός ότι ο οδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας ήταν προσωπικός γνωστός του πρωθυπουργού και εθελοντής στο γραφείο του» ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο πατέρας του νεκρού Σπύρου Βούλγαρη, επικοινώνησε μαζί του και τον εξουσιοδότησε να ενημερώσει το σώμα και την κα Κωνσταντοπούλου «ότι θεωρεί ότι αυτά που είπατε είναι ακραία συκοφαντικά, προσβάλλουν την μνήμη του γιου του. Να σας δώσω το τηλέφωνο του για να τον πάρετε και να του ζητήσετε συγγνώμη για αυτά τα οποία είπατε. Και φαντάζομαι ότι εσείς, που είστε τόσο ευαίσθητη με τους νεκρούς και τις οικογένειές τους, δεν θα διστάσετε να πάρετε μετά το λόγο, και να ζητήσετε συγγνώμη από τον πατέρα ενός από τους νεκρούς των Τεμπών» είπε ο κ. Γεωργιάδης, με την κα Κωνσταντοπούλου Να απαντά:
«Θα σας ζητήσω να μου δώσετε, βεβαίως, το τηλέφωνο του κ. Βούλγαρη, και θα επικοινωνήσω μαζί του, γιατί δεν έχω φυσικά κανένα λόγο να μην πάρω τηλέφωνο έναν πατέρα που έχασε το παιδί του. Και που σίγουρα δικαιούται να γνωρίζει ποιος έχει την ευθύνη, για το ότι βρισκόταν σε αυτή την αμαξοστοιχία, και ποιος τον έβαλε σε αυτή τη θέση. Σας ευχαριστώ που επιβεβαιώσατε ότι ο γιος του κύριου Βούλγαρη, ο εκλιπών, ήταν εθελοντής στο γραφείο του κύριου Μητσοτάκη, και υπάρχει αυτή η προσωπική γνώση του πρωθυπουργού. Είναι σημαντικό, ο κ. Μητσοτάκης να μας πει τι παραπάνω ξέρει», είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.
Ανταπαντώντας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ουδέποτε επιβεβαίωσε ότι ήταν εθελοντής στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη. «Διάβασα αυτό που είπατε εσείς. Ο πατέρας του, τον οποίο είπατε θα πάρετε τηλέφωνο, το αρνείται. Θα πάρετε λοιπόν τον πατέρα του, να τον ρωτήσετε. [..] Και επειδή είπατε τον σέβεστε, και ο άνθρωπος αυτός έχει πεθάνει, για να έρθει να πει τι ήταν και τι δεν ήταν, θα σας παρακαλούσα, όταν η οικογένεια ενός νεκρού λέει κάτι, και αυτός δεν είναι εδώ για να υπερασπίσει τον εαυτό του, να θεωρείται το θέμα λήξαν. Πάρτε τον πατέρα, ζητήστε συγγνώμη επιτέλους, και σταματήστε την χυδαιότητα.
Στην κυρίως ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η παράταξη της ΝΔ αντιμετώπισε λάθος επικοινωνιακά το θέμα των Τεμπών. Όπως είπε, δεν υπάρχει έγκλημα στα Τέμπη αλλά ένα φοβερό δυστύχημα, για το οποίο όλοι κλάψαμε. Μην τους αφήνετε να λένε αυτή τη λέξη. Το κάνουν επίτηδες για να προκαλέσουν το συναίσθημα των ανθρώπων είπε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ. Είπε επίσης ότι η κα Κωνσταντοπούλου, που διακόπτει συνεχώς φωνάζοντας προκλητικά «αθώος» για τον κ. Καραμανλή, δείχνει πόσο άσχετη «είστε με τα ανθρώπινα δικαιώματα και πόσα χυδαία ψεύτρα είστε. Μόνο για τους ψήφους το κάνετε. Είναι θέμα των δικαστηρίων. Δεν θα τον καταδικάσετε εσείς κυρία μου» είπε ο κ. Γεωργιάδης στην κα Κωνσταντοπούλου.
Όσο για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «κατηγορεί τον κ. Καραμανλή, για το ίδιο και για το αντίθετο του. Δηλαδή ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να διωχθεί ποινικά, γιατί δεν ολοκλήρωσε εγκαίρως την σύμβαση 717, για να μη γίνει το δυστύχημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί αυτόματα τον κ. Καραμανλή διότι δεν ακύρωσε την 717 κατά το πως ζητάει η ευρωπαία εισαγγελέας, οπότε δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει ολοκληρωθεί. Όταν λοιπόν κάποιον άνθρωπο τον κατηγορείς και για το ίδιο και για το αντίθετο του, είσαι ψεύτης. Και το κάνεις μόνο για πολιτικούς λόγους. Ε, δεν θα σας αφήσουμε..» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Εορταστικό ωράριο: Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα-Πως θα λειτουργήσουν
- Καιρός: Νέα επιδείνωση απο το απόγευμα
- Πιο συντομα θα λειτουργήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
- Super League: Πρώτος και καλύτερος αποχαιρετά το 2024 ο Ολυμπιακός (hl)