Προσοχή, στα ξαδέρφια του ...σκολιάμπρου!
Αυτό το θαυμάσιο φυτό που τρώγεται ακόμα και η ρίζα του, και γίνεται ένα υπέροχο αυγολέμονο, μαζί με κρέας η με φύλλα από αγκινάρες, θέλει προσοχή στο μάζεμα του, λόγω ομοιότητας με παρεμφερή φυτά! .
Σε άλλα μέρη τον σκολιάμπρο ή γούλα, τον αλευρώνουν και τον κάνουν τηγανητό, και είναι εξ ίσου υπέροχος!.
Όπως και να τον κάνουμε τον σκολιάμπρο, αξίζει τον κόπο να πάρουμε το μαχαιράκι ή το σκαλιστήρι μας και να τον αναζητήσουμε στη φύση!
Θα σκάψουμε όσο βαθειά πάει η ρίζα του στο χώμα, γιατί μπορεί να φθάσει από 20 μέχρι και τους 40 πόντους!
Για να να μην μπερδέψουμε όμως το φυτό με παρεμφερή φυτά, παραθέτουμε τρεις φωτογραφίες, και ο γνήσιος σκολιάμπρος είναι στην πρώτη μας φώτο, οι άλλες είναι απλώς γαϊδουράγκαθα, δεν θα μας δηλητηριάσουν βέβαια, αλλά δεν έχουν τη θεϊκή γεύση του σκολιάμπρου, και φυσικά ούτε και την γευστική του ρίζα, γιατί οι άλλοι έχουν λεπτή και κοντή ρίζα!
Δεν είναι πάντως δύσκολο να εντοπίσουμε το φυτό μας, γιατί τα φύλλα του απλώνονται στο έδαφος, είναι πράσινα με άσπρες κουκκίδες, και όχι με άσπρα σχεδία, ή έντονα πράσινα.
Κείμενο - φωτογραφία: Γεώργιος Χουστουλάκης
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις