Προσφυγή ΟΠΑΠ κατά του ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας 1 δισ.

Βαγγέλης Μανδραβέλης  27 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA
Προσφυγή ΟΠΑΠ κατά του ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας 1 δισ.

Φωτο: kathimerini.gr

Στη διαιτησία προσέφυγε ο ΟΠΑΠ κατά του ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με την αναστολή διενέργειας του παιγνίου των VLTs (VideoLottery Terminals), γνωστών και ως «φρουτάκια».

Ο Οργανισμός διεκδικεί αποζημίωση 1 δισ. ευρώ και στρέφεται κατά απόφασης της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου των Παιγνίων (ΕΕΕΠ) η οποία, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, ουσιαστικά ακύρωσε την έναρξη του συγκεκριμένου παιγνίου.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΠΑΠ, προχώρησε στην επίδοση έγγραφης ειδοποίησης στο υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων των μετόχων και των πρακτόρων του, τόσο στο διαδικτυακό στοίχημα όσο και με την επιβολή του φορολογικού τέλους των πέντε λεπτών ανά στήλη στα παίγνιά του. Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Οργανισμός, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, «κοινοποίησε έγγραφη ειδοποίηση στην Ελληνική Δημοκρατία σχετικά με παραβάσεις της από 2000 Σύμβασης Παραχώρησης Αποκλειστικών Δικαιωμάτων Τυχερών Παιγνίων που σχετίζονται τόσο με την επιβολή τέλους στα παίγνια της ΟΠΑΠ Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4346/2015, όσο και με το αποκλειστικό δικαίωμα της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο διαδικτυακό στοίχημα». Ουσιαστικά ο ΟΠΑΠ κοινοποιεί εξωδίκως στην κυβέρνηση τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του στον αθλητικό στοιχηματισμό, τα οποία για πολλά χρόνια βρίσκονται σε αμφισβήτηση. Ο ΟΠΑΠ αναφέρει ότι διαθέτει το μονοπωλιακό δικαίωμα με βάση τη συμφωνία παραχώρησης που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και ΟΠΑΠ και επικαλείται τη διάταξη που αναφέρει ότι διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής του παιγνίου «με κάθε πρόσφορο τρόπο». Το 2000 το Διαδίκτυο ήταν μικρό, αλλά ο ίδιος ερμηνεύει ότι η διάταξη τον καλύπτει.

Σε ό,τι αφορά το τέλος των 5 λεπτών, πάλι εξωδίκως η διοίκηση του ΟΠΑΠ γνωστοποιεί στο ελληνικό Δημόσιο ότι η ρύθμιση παραβιάζει τα δικαιώματά του. Σημειώνει δε ότι η συγκεκριμένη επιβολή του φορολογικού τέλους, «συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα», είτε νόμιμων είτε παράνομων. Αφήνει δε ανοικτό το ενδεχόμενο να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες πέραν της έγγραφης ειδοποίησης που κατέθεσε χθες. Σημειώνεται ότι η έγγραφη ειδοποίηση υποβλήθηκε από την ΟΠΑΠ Α.Ε. και όχι από τον βασικό μέτοχό της, την Emma Delta, η οποία έχει ειδικά δικαιώματα από τη σύμβαση πώλησης του 33% των μετοχών ΟΠΑΠ το 2013. Στελέχη του οργανισμού υποστήριζαν χθες ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης αφορούν όλους τους μετόχους, είτε αυτοί είναι μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια είτε μικρότεροι μέτοχοι. Επιπλέον αφορούν το δίκτυο των 4.500 πρακτορείων με τους 20.000 απασχολούμενους.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ο ΟΠΑΠ με αφορμή την επιβολή του τέλους των 5 λεπτών στις στήλες των παιγνίων του, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει όλες τις εκκρεμότητες της Ελληνικής Δημοκρατίας μαζί του. Η πιο επίπονη ωστόσο, θα είναι η προσφυγή στη διαιτησία από την οποία επιδιώκεται η αποζημίωση του 1 δισ. ευρώ. Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε χθες στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου (London Court of International Arbitration), όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση παραχώρησης των 35.000 VLTs. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 ο ΟΠΑΠ κατέβαλε 560 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των σχετικών αδειών. Η προσφυγή στρέφεται κατά των αποφάσεων της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου των Παιγνίων (ΕΕΕΠ), αφού σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο των VLTs που έφερε η ΕΕΕΠ, ουσιαστικά ακυρώθηκε η επένδυση. «Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο περιέχει σειρά πρωτοφανών περιορισμών, που παραβλέπουν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές του υπεύθυνου παιχνιδιού και καθιστούν πλέον το έργο των VLTs οικονομικά μη βιώσιμο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Βαγγέλης Μανδραβέλης  27 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣOIKONOMIA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα