Προς ολοταχώς για νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα

  06 April, 2021 ΑΡΘΡΑ
Προς ολοταχώς για νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα

Μετά από δύο ημέρες όπου τα κρούσματα ήταν λίγο κάτω από τις 2.000 και το ποσοστό θετικότητας είχε σκαρφαλώσει στο ύψη φτάνοντας χθες το 11,3% οι προβλέψεις για τα επιδημιολογικά στοιχεία της ημέρας προκαλούν «πονοκέφαλο» σε ειδικούς και κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να ξεπεράσει τις 4.000 με τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις να μιλούν ακόμη και για αριθμό που θα προσεγγίζει τις 5.000.

Την ίδια στιγμή, αναμένεται να καταγραφεί και ρεκόρ διαγνωστικών τεστ, εξέλιξη που θα ρίξει το ποσοστό της θετικότητας.

Υπενθυμίζεται  πως το ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας είχε  καταγραφεί στις 30 Μαρτίου, όταν και είχαν εντοπιστεί 4.340 νέες μολύνσεις.

Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται λίγα 24ωρα πριν η Επιτροπή προχωρήσει στην εισήγησή της σχετικά με το επόμενο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το άνοιγμα των σχολείων, και συγκεκριμένα των λυκείων θα βρεθεί στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων οι οποίοι μέχρι την Παρασκευή θα έχουν καταλήξει στην εισήγησή τους προς την κυβέρνηση. 

«Πάμε για νέο ρεκόρ σήμερα ή αύριο»

Τα άσχημα νέα για την πορεία της πανδημίας, όσο αφορά τα στοιχεία με τον αριθμό των κρουσμάτων είχαν διαφανεί από νωρίς το πρωί.

Είναι ενδεικτικό πως ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης είχε προειδοποιήσει πως σήμερα ή αύριο αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων εκτιμώντας πως δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και 5.000 κρούσματα.

«Σήμερα ή αύριο μπορεί να έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων. Ελπίζω να είναι η τελευταία υψηλή μέτρηση και να έχουμε αποκλιμάκωση από τις 10 – 15 Απριλίου» είπε.

Σε σχετική ερώτηση για το εάν θα δούμε 5.000 κρούσματα, ο ίδιος είπε πως «μπορεί να ακουμπήσουμε ή να έχουμε το πρώτο 5.000 εάν γίνουν 65.000 με 67.000 τεστ». 

Τα self test θα απογειώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων

Μέσα σε όλο αυτό κλίμα, έρχονται αυτή την εβδομάδα τα self test, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως «κλειδί» για το ασφαλές άνοιγμα των λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, εφόσον υπάρξει σχετική εισήγηση από τους ειδικούς και εν συνεχεία απόφαση από την κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι πως η διαδικασία των self test θα αποκαλύψει ότι τα πραγματικά ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι πολλά περισσότερα.

Κατά τα λοιπά, μέσα στον Απρίλιο θα βιώσει η χώρα το πιο κρίσιμο διάστημα από την αρχή της πανδημίας, με την κορύφωσή της να εκτιμάται για τις 18 του μήνα, όταν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα φτάσει τις 3.400 – 3.500 κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, αφού σε μία ημέρα με πολλά τεστ εκείνης της εβδομάδας μπορεί να δούμε ακόμα και 4.500 ημερήσια κρούσματα από κοροναϊό, εκτίμησε από την πλευρά του ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σημειώνεται πως το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 1.886 νέα κρούσματα κοροναϊού, επί συνόλου όμως μόλις 16.300 τεστ, με το ποσοστό θετικότητας των τεστ να διατηρείται έτσι σε υψηλό επίπεδο, στο 11,3%, σχεδόν τριπλάσιο από το όριο ασφαλείας του ECDC, που είναι 4%.

Σε αντίθεση με τον μειωμένο χθεσινό αριθμό κρουσμάτων, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με λοίμωξη Covid-19 παρέμειναν πάνω από 550 όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα έγιναν 576 εισαγωγές, με τις 279 από αυτές στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν χθες βράδυ στους 5.541, με τους 4.273 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 1.268 σε Μονάδες.

 

  06 April, 2021 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα