Στην κοινή συνέντευξη τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο που προηγήθηκε του δείπνου εργασίας, ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας και να καταπολεμηθούν τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου.
Τόνισε ότι οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος και στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε τη Γερμανία για την πρόθεσή της να συνδράμει σε στρατιωτικό επίπεδο της επιχειρήσεις στο Μαλί. Παράλληλα όμως εξέφρασε την ελπίδα να προσφέρει η Γερμανία ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στη μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης. «Εάν η Γερμανία μπορούσε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι το αποψινό δείπνο εργασίας με την γερμανίδα καγκελάριο θα απασχολήσει και το προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την ανάγκη καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και καλύτερης και αποτελεσματικότερης συνεργασίας με την Τουρκία.
Αγκ. Μέρκελ: Θα εξετάσουμε το γαλλικό αίτημα
Πιο συγκεκριμένη έγινε στο ζήτημα αυτό η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα μικρό θαλάσσιο κομμάτι μεταξύ δυο χωρών μελών του ΝΑΤΟ, εννοώντας φυσικά τις Ελλάδα και Τουρκία, να κυριαρχεί η ανομία. Και η ίδια τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία. Αναφερόμενη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας η καγκελάριος είπε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί με κάθε μέσο. Το δε Ισλαμικό Κράτος, όπως είπε, «θα πρέπει να καταπολεμηθεί με στρατιωτικά μέσα». Απαντώντας στη σχετική παράκληση του Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι το Βερολίνο θα σκεφτεί με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να βοηθήσει. Επανέλαβε όμως για άλλη μια φορά πως πέρα από όλα αυτά, το συριακό χρήζει πολιτικής λύσης.
Στο αποψινό δείπνο εργασίας Μέρκελ-Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων θα τεθούν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο της τρομοκρατίας αλλά και της προσφυγικής κρίσης, με δεδομένη τη σημαντική διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των δυο πλευρών στα δυο αυτά φλέγοντα ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γάλλος πρωθυπουργός Βαλς και σε συνέντευξή του σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες σήμερα Τετάρτη, στο προοίμιο της επίσκεψης Μέρκελ, ασκεί εμμέσως κριτική στη Γερμανία για τον τρόπο που διαχειρίζεται το προσφυγικό .
Πριν την κοινή συνέντευξη τύπου και το δείπνο εργασίας που θα ακολουθούσε οι δυο ηγέτες επισκέφθηκαν την πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο του Παρισιού και απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου. Στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ η Άγκελα Μέρκελ κατέθεσε ένα τριαντάφυλλο.
www.dw.com
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Γερμανία: Να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο μέχρι το 2029, λέει ο υπουργός Άμυνας - «Οικιακά καταφύγια»
- “Ελλάδα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που θεωρείται ασφαλής”
- “Αναγκαίος ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας”
- Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Μέρκελ και Μισέλ
- Η Μέρκελ απέτρεψε στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας