Προς μαζικό κλείσιμο τα ξενοδοχεία τον Σεπτέμβρη-Μόνο στο Ηράκλειο μεγάλες πληρότητες
Βαρύ το πλήγμα στον τουρισμό
Προς μαζικό κλείσιμο ξενοδοχείων, ειδικά στις περιοχές στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, προσανατολίζεται στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων, καθώς οι κρατήσεις δεν δικαιολογούν την παραμικρή αισιοδοξία από τις αρχές Σεπτεμβρίου, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει στο κλείσιμο της έτσι κι αλλιώς “καχεκτικής” φετινής τουριστικής σαιζόν.
Από την αρχή της τουριστικής σεζόν η πληρότητα πανελλαδικά δεν ξεπέρασε το 40% και μόνο στο Ηράκλειο έφτασε το 70% τον Αύγουστο, με πολλά ξενοδοχεία να λειτουργούν κανονικά.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχουν έντονες διεργασίες στο εσωτερικό της ξενοδοχίας και πολλές ενώσεις, αλλά και ξενοδόχοι, έχουν θέσει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, τον προβληματισμό τους. Το θέμα, μάλιστα, αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΞ, μετά τις 10 Σεπτεμβρίου. Από ξενοδοχειακές πηγές προκύπτει ότι συνολικά άνοιξαν περί τα 5.500 ξενοδοχεία, από τα 6.800 που έλαβαν σήμα συμμόρφωσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε ένα σύνολο περίπου 10.000 ξενοδοχείων στην Επικράτεια. Τα 5.500 δε ξενοδοχεία που άνοιξαν, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη κλείσει, υπολείπονται σημαντικά των 8.400 που είχαν δηλώσει στην σχετική έρευνα του ΙΤΕΠ, ότι θα λειτουργήσουν, καταδεικνύοντας την διάψευση των προσδοκιών που υπήρχαν στην αρχή της φετινής σαιζόν, από τους ξενοδόχους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των 50% των εποχικών ξενοδοχείων που έχουν απομείνει ανοιχτά, αναμένεται να κλείσουν εντός του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και συνδικαλιστικοί παράγοντες του Τουρισμού, προέβλεπαν για εφέτος μεγέθη 25-30% των περυσινών (έσοδα περί τα 5 δισ.) στον Τουρισμό, αλλά τελικά διαψεύδονται…
Η καλή εικόνα των κρατήσεων στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, οφειλόταν στην πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τον Ιούλιο, στο πρόγραμμα προβολής της χώρας που ξεκίνησε από τον ΕΟΤ στις 7 Ιουλίου, με την επιτυχημένη καμπάνια «Destination Greece, Health First» και το οποίο ήταν το πληρέστερο των τελευταίων ετών και βέβαια στην κινητοποίηση των επιχειρηματιών του Τουρισμού. Δυστυχώς, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας πλέον έχει μεταβληθεί επί τα χείρω και το ενδεχόμενο επιβολής από την αγγλική κυβέρνηση, καραντίνας στους ταξιδιώτες από Ελλάδα, θα ήταν η χαριστική βολή για την εφετινή σαιζόν.
Οι πληρότητες
Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, από την αρχή της σαιζόν, η πληρότητα πανελλαδικά δεν ξεπέρασε το 40%, ενώ οι απώλειες του τζίρου για τις τουριστικές επιχειρήσεις και όχι μόνο τα ξενοδοχεία, ανέρχονται στο 70-80%, καθιστώντας αβέβαιο το μέλλον και κάνοντας επείγουσα την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης.
“Πρωταθλήτρια” περιοχή στις πληρότητες ήταν το Ηράκλειο, που τον Αύγουστο έφτασε στο 70%, με πολλά ξενοδοχεία να λειτουργούν κανονικά, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και η Πελοπόννησος, λόγω της πρόσβασης με αυτοκίνητο και της γειτνίασης με την Αθήνα.
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές κινήθηκαν από οριακά διψήφια ποσοστά, μέχρι 40%, με την Αθήνα να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στην Αθήνα από τον Μάρτιο, οι πληρότητες ελάχιστα ξεπερνούν το 10%, με την κατάσταση να μην προβλέπεται να μεταβληθεί ριζικά στους επόμενους μήνες και τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία συσσωρεύουν πολύ μεγάλες ζημιές.
Στα λίγα θετικά της σαιζόν που θα κεφαλαιοποιηθεί για την σαιζόν του 2021, είναι το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία κέρδισαν το στοίχημα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αφού η εφαρμογή τους ήταν απολύτως επιτυχημένη και τα κρούσματα στα ξενοδοχεία ήταν μηδαμινά.
Σημαντική απώλεια κρατήσεων παράλληλα στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου, αλλά και στις αρχές Σεπτεμβρίου, προήλθε και από την επικοινωνιακή διαχείριση της αύξησης των κρουσμάτων, και την χρήση του όρου lock down, την οποία μάλιστα επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, ενώ υπήρξαν και επικοινωνίες κορυφαίων επιχειρηματιών του χώρου, με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αναφέρει: “Oι πληρότητες του Αυγούστου αποδεικνύονται μικρότερες από τις προσδοκώμενες, ενώ ο Σεπτέμβριος φαίνεται να είναι “μισός μήνας τουριστικά,” καθώς το πλάνο των κρατήσεων σε αρκετά καταλύματα δεν ευνοεί την περαιτέρω λειτουργία τους. Ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, που χάθηκαν τα Βαλκάνια η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Χρειάζεται επειγόντως λήψη κατάλληλων εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης του κλάδου, που θα του επιτρέψουν να επιβιώσει το 2021 και αναμένουμε με αγωνία τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σε λίγες ημέρες στην Θεσσαλονίκη. Ο προβληματισμός είναι τεράστιος όταν τα έσοδα κατρακυλούν στην περιοχή των 3 δις ευρώ από τα 18 δις που ήταν πέρυσι. Η επόμενη σαιζόν θα είναι μια Covid σαιζόν 2021, καθόλου εύκολη και με πολλά ερωτηματικά”. Και κατέληξε λέγοντας: “Έχουμε να λύσουμε θέματα επιβίωσης στον Τουρισμό”.
Δείτε επίσης
- Κέικ σε ταψί: 14 λιχούδικες συνταγές χωρίς άγχος
- Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής
- Aξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ-Πως αλλάζει το τοπίο
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
- Σοβαρο τροχαίο λίγο έξω απ’ την Αγία Γαλήνη
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: «Στοπ» στους επενδυτές της «χρυσής βίζας»-Στα €800.000 το όριο μόνο για ακίνητα άνω των 120τμ
- Τουρισμός: Στα επίπεδα προ πανδημίας παγκοσμίως το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Νότια Κρήτη: Eνα μικρό-μεγάλο road trip πλάι στο Λιβυκό πέλαγος
- Στα σκαριά νομοσχέδιο για τον τουρισμό μετά τον σάλο με το beach bar στη Ρόδο
- Κορυφαίος πασχαλινός προορισμός και φέτος η Κρήτη