Προκριματικά Euro 2020: Πρεμιέρα με νίκη για την Εθνική Ομάδα! (HL)
Η Εθνική Ελλάδος δεν έβγαλε... μάτια στο Λιχτενστάιν αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Το 0-2 μαζί με ένα... σωρό χαμένες ευκαιρίες είναι η πρώτη γεύση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα προκριματικά του Euro2020.
Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς. Δεν συνοδεύτηκε καν με κάτι παραπάνω από τα απαραίτητα. Η Εθνική όμως έκανε τη... δουλειά και έφυγε νικήτρια από το Βαντούζ, παίρνοντας τη νίκη απέναντι στο Λιχτενστάιν στην πρεμιέρα προκριματικών. Δεδομένου δε πως οι τελευταίες αντίστοιχες διοργανώσεις κάθε άλλο παρά θετικά εκτιλύχθηκαν, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπορεί να αισθανθεί την ανακούφιση που χαρίζει μια νίκη και πλέον μπορεί ανεμπόδιστα να δει τη συνέχεια.
ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ
Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν με σχηματισμό 4-5-1, που στην πραγματικότητα ήταν 4-6-0! Ο Μπούχελ βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια, o Βόλφινγκερ δεξιά στην άμυνα, ο Γκέπελ αριστερά και ο Κάουφμαν με τον Ρέχστάινερ στο κέντρο της. Ο Βίζερ πήρε θέση μπροστά τους, με τους Πολβερίνο και Μπέχελ να τον πλαισιώνουν και τους Σαλάνοβιτς και Χάσλερ στα πλάγια, με τον Γκούμπσερ μοναδικό προωθημένο.
Από την πλευρά του ο Άγγελος Αναστασιάδης επέλεξε το σύνηθες 4-2-3-1 με τον Βλαχοδήμο στα γκολπόστ σε ρόλο… θεατή, τον Μπακάκη δεξιά στην άμυνα, τον Κούτρη αριστερά και τους Σιόβα και Κουρμπέλη στο κέντρο της. Ζέκα και Σάμαρης αποτέλεσαν το δίδυμο στον άξονα, με τον Φορτούνη μπροστά τους, τον Μασούρα αριστερά, τον Μπακασέτα δεξιά και τον Μήτρογλου στη γραμμή κρούσης.
ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Τα πρώτα λεπτά κύλησαν στο ίδιο μοτίβο για την «γαλανόλευκη», που δεν μπορούσε να δημιουργήσει φάσεις με ομαδικό παιχνίδι, εξαιτίας και την «σφιχτής» οργάνωσης του Λιχτενστάιν με όλους τους παίκτες πίσω από τη μπάλα και τους Μπέχελ και Πολβερίνο να συγκλίνουν και να περιορίζουν τους χώρους δράσης.
Στο 23’ μάλιστα η Εθνική ατύχησε να χάσει τον Μήτρογλου, που αισθάνθηκε ενοχλήσεις στη γάμπα και αποχώρησε αναγκαστικά από το παιχνίδι. Ως εκείνο το σημείο ήταν δύσκολο για τους συμπαίκτες του να τον βρουν στην περιοχή, ενώ ο ίδιος δεν κατάφερε να απειλήσει την εστία των γηπεδούχων.
Η πρώτη καλή στιγμή καταγράφηκε αργοπορημένα για την Εθνική (25΄), με δράστη τον άρτι εισελθέντα Τάσο Δώνη. Η φάση ξεκίνησε με όμορφη ενέργεια του Φορτούνη, που μπήκε στην περιοχή από δεξιά, από διώξιμο πήρε τη μπάλα ο Ζέκαέξω από την περιοχή, πάσαρε στον Σιόβα κι αυτός σέντραρε κεντρικά, με τον Έλληνα επιθετικό να πιάνει δύσκολη κεφαλιά και τον Μπούχελ να μπλοκάρει σταθερά.
Στο 27’ ξανά ο Φορτούνης, που πήρε και το περιβραχιόνιο μετά την αντικατάσταση του Μήτρογλου, ξεμαρκαρίστηκε έξω από την περιοχή και σούταρε, στέλνοντας τη μπάλα λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι.
Το προβλέψιμο παιχνίδι της Εθνικής έγινε ακόμα πιο αργό στο διάστημα ως το 34’, όταν ο Σάμαρης μπήκε δυναμικά στην περιοχή και σούταρε πολύ άστοχα, ψηλά άουτ. Το ίδιο επαναλήφθηκε ένα λεπτό αργότερα (35’), όταν ο Μασούραςαστόχησε από πλεονεκτική θέση μέσα στην περιοχή, στέλνοντας πολύ άουτ τη μπάλα μετά το ασταθές διώξιμο του Κάουφμαν στη σέντρα του Κούτρη.
Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Ο ίδιος παίκτης δεν έπιασε την κεφαλιά στη σέντρα του Δώνη στο 44’, αφήνοντας στους θεατές την εντύπωση πως η Εθνική βαδίζει σε λάθος δρόμο, αυτόν της αναποτελεσματικότητας, τουλάχιστον για τα πρώτα 45’.
Αυτό διαψεύστηκε από τον Φορτούνη, που σκόραρε… λυτρωτικά, διώχνοντας κάθε υποψία ανησυχίας από το γαλανόλευκο «στρατόπεδο». Συγκεκριμένα στις καθυστερήσεις ο Κουρμπέλης «γέμισε» όμορφα από πίσω στην πλάτη της άμυνας του Λιχτενστάιν και ο αρχηγός με σουτ στην κίνηση δεν είχε πρόβλημα να σκοράρει για το 0-1, που πανηγυρίστηκε έντονα στον πάγκο, που απαλλάχθηκε από το άγχος σε κρίσιμο χρονικό σημείο.
ΣΤΟ ΡΕΛΑΝΤΙ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΚΑΛΕΣ ΦΑΣΕΙΣ
Αναμενόμενα το δεύτερο ημίχρονο στερήθηκε ρυθμού, με την Εθνική να ψάχνει μεν ένα δεύτερο γκολ, κυρίως όμως να κάνει διαχείριση του αγώνα και της υπεροχής στο σκορ. Ο Μπακασέτας απείλησε με μερικά σουτ, όπως στο 46’ και στο 60’, που δεν αποτέλεσαν κίνδυνο για το Λιχτενστάιν, ενώ το μοτίβο ήταν το ίδιο. Οι Έλληνες προσπαθούσαν να βρουν χώρους και οι γηπεδούχοι απέκρουαν και έκλειναν χώρους.
ΓΚΟΛ Ο ΔΩΝΗΣ ΚΑΙ… ΤΕΛΟΣ
Αυτό που συνέβη τελικά ήταν ό,τι θα προέβλεπαν οι περισσότεροι, βλέποντας ένα παιχνίδι μονόπλευρο και μια ομάδα έξω από την αντίπαλη περιοχή, έστω και δίχως εξαιρετικές ευκαιρίες. Με παρόμοιο τρόπο με το πρώτο γκολ, αυτή τη φορά ο Μασούρας εκτέλεσε χρέη δημιουργού για τον Δώνη, που στο 80’ κινήθηκε όμορφα στην πλάτη της άμυνας του Λιχτενστάιν κι αφού κοντρόλαρε με το στήθος, «εκτέλεσε» με δυνατό σουτ τον Μπούχελ, διαμορφώνοντας το τελικό 0-2.
MVP: Φορτούνης. Ήταν ο πιο δημιουργικός παίκτης της Εθνικής στο πρώτο μέρος, ζητώντας διαρκώς τη μπάλα και προσπαθώντας είτε με ατομικές ενέργειες, είτε με πάσες να δημιουργήσει τις συνθήκες για το προβάδισμα, παίζοντας ως φορ μετά την αλλαγή του Μήτρογλου. Τελικά αυτός ήταν που σκόραρε για το 0-1, το οποίο έβγαλε από τη δύσκολη θέση την άστοχη και «κρύα» Ελλάδα σε κρίσιμο χρονικό σημείο, ενώ συνέχισε στο ίδιο τέμπο ως την αντικατάστασή του στο 83’.
Στο ύψος του: Δώνης. Ο Έλληνας φορ μπήκε στο παιχνίδι αντί του τραυματία Μήτρογλου και «ζωντάνεψε» την εικόνα της στην επίθεση. Δικαιώθηκε για το δραστήριο παιχνίδι του με το γκολ στο 80’, όταν ολοκλήρωσε με όμορφο τρόπο τη φάση μετά την ασίστ του Μασούρα.
Αδύναμος κρίκος: Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο «έφαγε» δυο φάσεις στην πλάτη του, μην προλαβαίνοντας τους Φορτούνη και Δώνη στις φάσεις των γκολ. Συνολικά δεν είχε προβλήματα όσο οι διεθνείς έπαιζαν κάθετα, όμως εκτέθηκαν με τον ίδιο τρόπο στις δυο φάσεις.
Η γκάφα: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φάση που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοια.
Το «στραγάλι»: Δεν είχε προβλήματα ο Βέλγος Μπουκό και οι βοηθοί του, που δεν έκαναν λάθη και δεν χρειάστηκε να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.
Το «ταμείο» του gazzetta.gr: Η λογική… επικράτησε στο Βαντούζ, με την Εθνική να παίρνει τη νίκη απέναντι σε έναν δύσκολο αντίπαλο, έστω και δίχως να παίξει σπουδαίο ποδόσφαιρο. Απέφυγε πάντως τα «στραβοπατήματα», σκόραρε δις και ξεκίνησε επιτυχημένα τις υποχρεώσεις της στον όμιλο, κάνοντας το αυτονόητο.
Λιχτενστάιν (Χένρι Κόλβιντσον): Μπούχελ, Γκέπελ, Κάουφμαν, Βίζερ, Σαλάνοβιτς, Μπέχελ (67’ Ζέλε), Γκούμπζερ (76’ Γιλντίζ), Βόλφινγκερ, Ρέχστάινερ, Πολβερίνο, Χάσλερ (86’ Φρικ)
Ελλάδα (Άγγελος Αναστασιάδης): Βλαχοδήμος, Μπακάκης, Σιόβας, Κουρμπέλης, Κούτρης, Ζέκα, Σάμαρης, Φορτούνης (83’ Κουλούρης), Μπακασέτας (70’ Κολοβός), Μασούρας, Μήτρογλου (23’ Δώνης)
εθνική
Βοσνία - Αρμενία 2-1
Ιταλία - Φινλανδία 2-0
Λιχτενστάιν - Ελλάδα 0-2
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Εθνική Ομάδα: Το μονοπάτι της πρόκρισης για το Μουντιάλ του 2026
- Νations League Play off: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοι της Ελλάδας
- Nations League: Νίκη και playoffs ανόδου για την Εθνική (hl)
- Νations League: Να γράψει ιστορία θέλει απόψε η Εθνική μας Ομάδα
- Εθνική Ομάδα: Οι κλήσεις του Γιοβάνοβιτς για Αγγλία και Φινλανδία