Προγράμματα για προσιτή στέγη: Έρχεται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα- δηλώσεις Μητσοτάκη Μιχαηλίδου

Για το μέτρο επιστροφής ενός ενοικίου μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της επίσκεψής του στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
«Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις για την επιστροφή, ουσιαστικά, ενός ενοικίου στη μεγάλη πλειοψηφία των ενοικιαστών στην πατρίδα μας από το 2025, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το συνολικό πλαίσιο των πολιτικών γύρω από το μεγάλο πρόβλημα της προσιτής στέγης.
Καταρχάς, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα μίας συνετής και επιτυχημένης δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς ουσιαστικά είναι αυτές οι πολιτικές οι οποίες μας επέτρεψαν να ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια να επιστρέψουμε αυτό το δημοσιονομικό πλεόνασμα πίσω στους πολίτες, μέσα από στοχευμένες πολιτικές.
Η επιδότηση ουσιαστικά του ενοικίου, με την επιστροφή του ενός ενοικίου, είναι ένα μόνο μέτρο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στη χώρα μας.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να θυμίσω ότι η κυβέρνησή μας, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου αλλά και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, έχει εκπονήσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής, το οποίο αφορά και την προσφορά και τη ζήτηση.
Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσω πρωτοβουλίες όπως ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένες, η φορολογική απαλλαγή έως 16.000 ευρώ για ιδιοκτήτες οι οποίοι εκτελούν εργασίες ενεργειακής ανακαίνισης στα σπίτια τους, το πολύ σημαντικό πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω” για την ανακαίνιση παλαιών κλειστών ακινήτων.
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να “πέσουν” περισσότερα σπίτια στην αγορά είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το απόθεμα από κλειστά ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα, στις μεγάλες πόλεις και καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να δώσουμε ένα γενναίο οικονομικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες, οι οποίες από το 2026 θα αναγκάζονται να καταβάλλουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους και τα οποία παραμένουν κλειστά.
Θέλω να θυμίσω ότι υπάρχει επίσης ένα σημαντικό πρόγραμμα άτοκων δανείων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών ακινήτων» τόνισε.
«Και, φυσικά, το εμβληματικό πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής για την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο σε όλες του τις εκφάνσεις για τη δημιουργία νέων κατοικιών, ένα μέρος των οποίων θα μπορεί να διατεθεί με ευνοϊκούς όρους σε μελλοντικούς ενοικιαστές.
Η συνεκτική, λοιπόν, στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί κεντρική μας προτεραιότητα. Επαναλαμβάνω, τον συντονισμό γι’ αυτή την πολιτική τον έχει η Προεδρία της Κυβέρνησης και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, Οικογένειας και στεγαστικής πολιτικής.
Ξέρουμε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Βλέπουν, όμως, οι πολίτες ότι όταν μπορούμε να ξεπερνάμε τους στόχους μας, αυτή η κυβέρνηση έχει ως πρώτο μέλημα να φροντίζει αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε πιο δύσκολη οικονομική θέση.
Και κρίναμε, σε αυτή τη συγκυρία, ότι αυτό το πλεόνασμα του ενός και πλέον δισεκατομμυρίων το οποίο είχαμε στη διάθεσή μας για το 2025 έπρεπε να διατεθεί σε συμπολίτες μας οι οποίοι νοικιάζουν ακίνητα, στους συνταξιούχους μας, ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι πια μπορούν να προσβλέπουν σε μια τακτική ενίσχυση στο τέλος κάθε έτους, χωρίς αυτή να τίθεται σε αμφισβήτηση και να εξαρτάται από την επιτυχία των δημοσιονομικών στόχων.
Και βέβαια, στη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, διότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν αξιοποιείται μόνο για να κατασκευάζουμε έργα, χρηματοδοτεί και πολλές από τις κοινωνικές δράσεις που βρίσκονται στον πυρήνα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής» συμπλήρωσε.
Η δήλωση της Μιχαηλίδου
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά και προσμονή υποδεχθήκαμε σήμερα στο Υπουργείο μας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με την Υφυπουργό Έλενα Ράπτη, τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου και τη Διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ, και βέβαια, μαζί με την ομάδα της Προεδρίας, τον Υπουργό, τον Άκη Σκέρτσο, και τον Θανάση Κοντογεώργη, τον Υφυπουργό μας.
Είχαμε τη χαρά να εξηγήσουμε με πολύ ενδιαφέρον την πορεία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής στην υλοποίηση των έργων τόσο του αμιγώς Κρατικού Προϋπολογισμού όσο και των ευρωπαϊκών πόρων των οποίων έχει “τραβήξει” το Υπουργείο, για να ανακουφίσει αλλά και να ενισχύσει το ελληνικό νοικοκυριό.
Με απόφαση του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο πλέον Κοινωνικής Συνοχής είναι εδώ για να βοηθήσει, για να ενισχύσει το ελληνικό νοικοκυριό. Είναι ένα Υπουργείο όχι πρόνοιας, αλλά κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής συνοχής, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις και στην ουσία.
Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, κυρίως ως προς το κομμάτι της ενίσχυσης των συμπολιτών μας στο στεγαστικό ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζουμε, εξειδικεύσαμε τη συζήτηση στο τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε, το χρέος και τις υποχρεώσεις του Υπουργείου μας σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, αλλά και όλο τον φόρτο τον καθημερινό τον οποίο έχουμε να ολοκληρώσουμε, για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Με το στεγαστικό, το δημογραφικό, την παιδική προστασία, την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και των ατόμων με αναπηρία, συνεχίζουμε, έχοντας ως πρόσημο την κοινωνική συνοχή, την ισότητα, αλλά και την ευημερία του τόπου μας».
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη
Επίσης επισημαίνεται πως στη σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου συζητήθηκαν οι κυβερνητικές προτεραιότητες για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με έμφαση στα προγράμματα για την απόκτηση προσιτής στέγης, ειδικά στο σκέλος της προσφοράς, ώστε να αυξηθεί το απόθεμα διαθέσιμων κατοικιών.
Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το σύνολο των πολιτικών για την προσιτή στέγη και να βρουν εύκολα κάθε πρόγραμμα που ταιριάζει στο προφίλ τους. Στο ίδιο πλαίσιο, αποφασίστηκε η συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Για την τακτική, μηνιαία παρακολούθηση τόσο των τιμών στην αγορά όσο και της απορρόφησης των πόρων των κυβερνητικών προγραμμάτων, αποφασίστηκε επίσης η σύσταση παρατηρητηρίου στεγαστικής πολιτικής.
Εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής κομβικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη στέγη, όπως της 3ετούς απαλλαγής από φόρο εισοδήματος για ενοικιαζόμενα ακίνητα που μεταφέρονται από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κορεσμένα κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας.
Έγινε ακόμα ένας πρώτος απολογισμός του προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» για την επιδότηση της ανακαίνισης παλιών κλειστών κατοικιών, για το οποίο συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των υφιστάμενων κινήτρων, αλλά και του «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», μέσω του οποίου επιδοτείται πλήρως το επιτόκιο δανείων για την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών.
Συζητήθηκαν επίσης στρατηγικές πρωτοβουλίες που υλοποιούνται για την αύξηση της διαθεσιμότητας στέγης και την ανάπλαση εγκαταλελειμμένων ζωνών, με έμφαση στην Κοινωνική Αντιπαροχή αλλά και την παροχή χρυσής βίζας σε επενδυτές που αναλαμβάνουν την οικιστική ανάπλαση παλιών βιομηχανικών και επιχειρηματικών ακινήτων.
Στη σύσκεψη έγινε, τέλος, ανασκόπηση των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, ενόψει της οριστικοποίησης του σχετικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις