Πρόγραμμα επιμόρφωσης  των αγροτών επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

  22 April, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Πρόγραμμα επιμόρφωσης  των αγροτών επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Έρχεται σχέδιο για την επιμόρφωση των αγροτών

«Έχουμε την κοινή πεποίθηση με τον υπουργό Παιδείας ότι ο αγρότης χρειάζεται πλέον διαρκή εκπαίδευση για τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, για τις γεωτεχνικές εξελίξεις, για την υδατοοικονομία, για την κλιματική αλλαγή, για τις νέες απαιτήσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών, για την μείωση του κόστους παραγωγής» αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφερόμενος στην προαναγγελία του πρωθυπουργού από το Βελβεντό για τη λειτουργία του πρώτου τμήματος του Εθνικού Δικτύου Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνει ότι «ξεκίνησε ως ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας και σύντομα θα γίνει πράξη».

«Οι φορείς που θα εμπλακούν σε τοπικό επίπεδο, η Περιφέρεια, οι συνεταιρισμοί, ο νεοσύστατος Δήμος, είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να λειτουργήσουν ένα τέτοιο τμήμα. Ήδη έχουν εξασφαλίσει τον χώρο και την έκταση, οπότε μόλις ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες θα μπορούν να προχωρήσουν στη λειτουργία του» εξηγεί.

Ο κ. Αραχωβίτης επαναλαμβάνει πως «η συζήτηση για την Εξωτερική Σύγκλιση, με κριτήριο την ανά μονάδα έκτασης επιδότηση είναι σε τελείως λάθος βάση». Η στρεμματική ενίσχυση στην χώρα μας μπορεί να είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή άλλων χωρών, ωστόσο η ανά εκμετάλλευση ενίσχυση είναι πολύ χαμηλότερη, τονίζει προσθέτοντας καθώς «οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας είναι κυρίως μικρές και η βιωσιμότητά τους στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις επιδοτήσεις.

Απαντώντας στις «ανησυχίες» πολλών επιχειρήσεων ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν «χαθεί» τα εμπορικά σήματα με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδονία», ο υπουργός υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος». Σημειώνει επιπλέον ότι στην επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία ο ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι για τις κατοχυρωμένες προστατευόμενες ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ, η χώρα του «σέβεται απόλυτα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ενώ για τα υπόλοιπα σήματα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε έναν καλόπιστο, ειλικρινή και άμεσο διάλογο ώστε να επιλυθούν όλες οι παρεξηγήσεις του παρελθόντος αλλά και να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον».

Ο υπουργός επισημαίνει ότι ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ «θα αλλάξει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης και να διευρυνθούν οι ζημιές και τα αίτια που θα καλύπτουν» ενώ σημειώνει ότι μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των υπολοίπων της «ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, καθώς και συνδεδεμένες ενισχύσεις διαφόρων προϊόντων».

 

  22 April, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα