Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα από σήμερα το απόγευμα

  10 May, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα από σήμερα το απόγευμα

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) στις ΗΠΑ εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής (G4) Γεωμαγνητικής Καταιγίδας -ο πρώτος τέτοιος συναγερμός που εκπέμπεται από το 2005, όταν η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας εδώ και μισό αιώνα.


Αυτή τη φορά, το «ασυνήθιστο γεγονός» θα μπορούσε να διαταράξει ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η αμερικανική υπηρεσία, προσθέτοντας πως μπορεί να υπάρξουν περιοχές που θα τυλιχτούν σε έναν θεαματικό κύκλο φωτός (ένα «σέλας»).

Ακολουθεί μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν αρκετές μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος από τον Ήλιο -ανοίγοντας τον δρόμο για τον συναγερμό που εκδόθηκε την Πέμπτη.


Η προειδοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας για τη γεωμαγνητική καταιγίδα
Σε αυτόν (τον συναγερμό), οι αξιωματούχοι εξηγούν πώς οι εκτοξεύσεις ύλης και μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του Ήλιου θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε εκατομμύρια κατοίκους στη Γη -ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής ώρα Ελλάδας.


«Το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της ΝΟΑΑ -ένα τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας- παρακολουθεί τον Ήλιο μετά από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας (CME) που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου», γράφει η έκτακτη ειδοποίηση.

«Οι μετεωρολόγοι του Διαστήματος έχουν εκδώσει ένα Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής Γεωμαγνητικής Καταιγίδας (G4) για το βράδυ της Παρασκευής. Πρόσθετες ηλιακές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας που θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο», συνεχίζει η ανακοίνωση, πριν περιγράψει την ανώμαλη δραστηριότητα που έθεσε σε συναγερμό τους ειδικούς του Διαστήματος.

«Ένα μεγάλο σμήνος ηλιακών κηλίδων έχει παραγάγει αρκετές μέτριες έως ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από την Τετάρτη. Τουλάχιστον πέντε εκλάμψεις συσχετίστηκαν με CMEs που φαίνεται να κατευθύνονται προς τη Γη. Οι προγνώστες της SWPC θα παρακολουθούν τα διαστημικά μέσα της NOAA και της NASA για την έναρξη μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας».

Ο οργανισμός συνεχίζει ορίζοντας τις CMEs -εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από το στέμμα του Ήλιου.

Τι μπορεί να προκαλέσουν οι γεωμαγνητικές καταιγίδες
«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές σε κοντινή γήινη τροχιά και στην επιφάνεια της Γης», συνεχίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας πως η καταιγίδα θα μπορούσε «δυνητικά να διαταράξει τις επικοινωνίες, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την πλοήγηση, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες».

Θα μπορούσε, επίσης, να «εξαλείψει το Διαδίκτυο» για κάποιους, προειδοποιούν περαιτέρω οι επιστήμονες -καθώς η NOAA αύξησε την Προειδοποίηση Γεωμαγνητικής Καταιγίδας από Μέτρια σε Σοβαρή για την Παρασκευή έως την Κυριακή.

Τελευταία παρόμοια καταιγίδα σημειώθηκε το 2005
Η τελευταία φορά που το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού εξέδωσε τέτοιο Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής Γεωμαγνητικής Καταιγίδας ήταν στις 20 Ιανουαρίου 2005.

Μια καταιγίδα ενεργητικών πρωτονίων έπληξε τη Γη μόλις 15 λεπτά αργότερα, προκαλώντας μια ραδιοέκρηξη με υψηλή συχνότητα, υποδεικνύοντας την παρουσία μεγάλου αριθμού ενεργητικών ηλεκτρονίων σε πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Τότε η ηλιακή αυτή καταιγίδα είχε οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές ρεύματος στη Νότια Αφρική.

 

  10 May, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα