Προχωρούν σε αποκλεισμό του έργου για το αεροδρόμιο Καστελίου με φόντο τις... αποζημιώσεις

  23 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Προχωρούν σε αποκλεισμό του έργου για το αεροδρόμιο Καστελίου με φόντο τις... αποζημιώσεις

Την ώρα που τα εργα για το νέο αεροδρομιο στο Καστέλι συνεχιζονται με τα όποια προβληματα, στο επικεντρο έχει έρθει ξανά το ζήτημα των αποζημιώσεων.
Για αυτό το λόγο μάλιστα ο Σύλλογος αντιμετώπισης και αποκατάστασης των επιπτώσεων από την κατασκευή και την μετέπειτα λειτουργία του αεροδρομίου Καστελιού πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων από τα χωριά της περιοχής.

Στη Γενική Συνέλευση, στην οποία μετείχε στη δοργάνωση και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουσσοχωρίων, αποφασίστηκε μια δυναμική κινητοποίηση. Συγκεκριμένα αποφάσισαν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του εργοταξίου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι προκειμένου να πιέσουν για το θέμα της επίλυσης των αποζημιώσεων

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους: «Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 20/06/20  στα Ρουσσοχώρια, (το χωριό που θα υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κατασκευή του νέου αεροδρομίου) αποφασίστηκε ομόφωνα ο αποκλεισμός του εργοταξίου και διακοπή των εργασιών του νέου δρόμου που θα συνδέει το αεροδρόμιο με τον νότιο οδικό άξονα για δύο (2) ώρες την επόμενη Πέμπτη στις 10:00πμ, με σκοπό να ασχοληθεί η Κυβέρνηση και να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ήδη προκύψει από την κατασκευή του αεροδρομίου και των συνδετήριων δρόμων, με αποκορύφωμα το πρόβλημα της αδυναμίας καταβολής των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών που κατέχουν κληροτεμάχια (κλήροι προσφύγων Μικρασιατών), που είναι πλέον των 1000 περιπτώσεων.

Το πρόβλημα αν και ήταν γνωστό από την αρχή των διαδικασιών απαλλοτρίωσης η πολιτεία δεν φρόντισε να το λύσει παρά τις κραυγές αγωνίας των κατοίκων. Οι ιδιοκτησίες αυτές έχουν ήδη απαλλοτριωθεί και έχουν δοθεί από το Κράτος στην εργολήπτρια  εταιρεία ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει ήδη ισοπεδώσει το τοπίο. 

Το πρόβλημα αποζημιώσεων των κληροτεμαχίων προέκυψε γιατί υφίσταται ο Αναγκαστικός Νόμος 431/1968 όπου απαγορεύει την κατάτμηση αλλά και την καταπάτηση τους. Μέχρι σήμερα τα κληροτεμάχια αυτά έχουν κατατμηθεί άτυπα πολλές φορές(σήμερα τα νέμεται η τέταρτη γενιά). Τα έγγραφά μας δεν τα έχουν λάβει υπόψη, αλλά και ο βουλευτής κ Κεγκέρογλου προσπάθησε δύο φορές με τροπολογία του Νόμου να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε δεκτή την τροπολογία, αλλά απάντησε, ότι σχεδόν όλοι έχουν λάβει τις αποζημιώσεις ακόμα και αυτοί με τα κληροτεμάχια, πράγμα που είναι παντελώς αναληθές. Πήραμε  λοιπόν αυτή την απόφαση μήπως και με την ενέργεια αυτή επιτέλους  εισακουστούμε».    

 

newshub.gr

 

  23 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα