Προβληματιζει ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων-Αύριο οι αποφάσεις ενόψει Δεκαπενταύγουστου
Με τα κρούσματα του Σαββάτου να είναι για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τριψήφια και τον συνολικό αριθμό για τον Αύγουστο να πλησιάζει τα 1.000, η λήψη πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα βρίσκεται πλέον προ των πυλών.
Στα ύψη παραμένει η διασπορά του κοροναϊού στην Ελλάδα με τους ειδικούς να εκφράζουν έντονα την ανησυχία για τον δείκτη μετάδοσης του ιού και την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη λήψη νέων μέτρων από τη Δευτέρα για την ανακοπή της εξάπλωσης του στη χώρα μας.
Με τα κρούσματα του Σαββάτου να είναι για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα τριψήφια και τον συνολικό αριθμό για τον Αύγουστο να πλησιάζει τα 1.000, η λήψη πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα βρίσκεται πλέον προ των πυλών.
Τα τελευταία δεδομένα τρομάζουν τους λοιμωξιολόγους, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Νίκου Σύψα στον ΣΚΑΪ, ο οποίος τόνισε πως «πρέπει να ανησυχούμε και μάλιστα πάρα πολύ γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται ομαλά».
«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κ. Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.
Τα κρούσματα και η υποχρεωτική μάσκα
Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 152 νέα κρούσματα, ενώ το βράδυ καταγράφηκε επιπλέον ένας θάνατος με τους νεκρούς από τον κορονοϊό να φτάνουν πλέον τους 212.
Από τα νέα κρούσματα, τα 43 στη Θεσσαλονίκη, 26 στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5421, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε μία σειρά από χώρους με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας. Το μέτρο έχει ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020.
Συγκεκριμένα ορίζεται υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κάτοθι χώρους:
Σε χώρους συνάθροισης κοινού όπως εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης η μάσκα είναι υποχρεωτική.
Υποχρεωτική καθίσταται η μάσκα σε χώρους κάθε θρησκευτικής λατρείας.
Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε πλοία σε δημόσιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.
Τη Δευτέρα οι αποφάσεις
Όλα δείχνουν ότι ειδικά για τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, αποφάσεις θα ληφθούν μετά την τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζητάει από τα συναρμόδια υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή όλο το μήνα.
Και ενώ κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, προς το παρόν εμμένουν σε κοινή θέση: «Θα αποφύγουμε νέα μέτρα, αν τηρούνται πιστά τα υφιστάμενα».
Παράλληλα όμως διαπιστώνουν την επείγουσα πρόκληση να περιοριστεί η έξαρση στο εσωτερικό με διάσπαρτα κρούσματα και αλλιώτικο τρόπο διάδοσης του ιού (νεαρότερες ηλικίες, ασυμπτωματικοί φορείς).
Μετά τη χαλάρωση του Ιουλίου, η χώρα πλησιάζει επικίνδυνα στην «κόκκινη γραμμή», κατά τις προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων, που μιλούν για κρίσιμο όριο το οποίο δεν πρέπει να ξεπεραστεί, φέρνοντας πολύ νωρίτερα το δεύτερο κύμα πανδημίας που ενδεχομένως αναμένεται πιο βαθιά μέσα στο φθινόπωρο.
Γιατί, όπως συνέβη στην Ιταλία, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί ταχύτατα σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις. Είναι σαφές ότι οι ειδικοί θα μιλούν μετά βεβαιότητας για νέο κύμα, από τη στιγμή που επηρεαστεί το σύστημα Υγείας με αυξημένες εισαγωγές στις ΜΕΘ, περισσότερους διασωληνωμένους και θανάτους.
Σε νέο στάδιο λήψης μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας έχει περάσει πλέον η κυβέρνηση, με την αγωνία να αποδώσουν οι κανόνες, οι έλεγχοι, τα πρόστιμα και η διπλή επιχείρηση «πειθώ» (ιδίως στους νέους) και «μάσκα παντού» (ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους), ώστε να αποφευχθεί το επόμενο βήμα προς επιπλέον οριζόντιους αυστηρούς περιορισμούς εντός του Αυγούστου.
Με άλλα λόγια το Μαξίμου σε πρώτη φάση επιχειρεί να ελέγξει την εγχώρια διασπορά με τροποποιήσεις του «σχεδίου Α» και τοπικές παρεμβάσεις, έχοντας ωστόσο βγάλει εσπευσμένα από το συρτάρι, για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή, το πιο σκληρό «plan B».
Από το «μοντέλο Πόρου» έως τα τοπικά lockdown
Το «μοντέλο Πόρου», με υποχρεωτική μάσκα σε όλο το νησί, κλειστά μαγαζιά μετά τις 23.00, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ανθρώπων ακόμα και στις αυλές σπιτιών και ακύρωση λιτανειών ως τις 17 Αυγούστου, δείχνει πολλά για τη συνέχεια.
Με τη σιβυλλική φράση «όλα πια στο τραπέζι», κυβερνητικά στελέχη δείχνουν ευθέως σε κατεύθυνση κλιμάκωσης της επιβολής πρόσθετων απαγορεύσεων, οι οποίες αναμφίβολα θα «χτυπούσαν» κι άλλο την κοινωνία και την οικονομική δραστηριότητα.
Υπό υιοθέτηση βρίσκονται διάφορα σενάρια, εκτός από το ενδεχόμενο οριζόντιας καραντίνας: τοπικά lockdown στις επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές (όπου εφαρμόστηκαν, κρίθηκαν αποτελεσματικά), λουκέτα σε μεγάλους χώρους διασκέδασης ή beach bar, σημαντικός «κόφτης» στον αριθμό πελατών σε καταστήματα, ανάμεσά τους τα σουπερμάρκετ, περαιτέρω περιορισμοί σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες ή και απαγόρευση δεξιώσεων, αφού θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης, επαναφορά των SMS και άρα μπλόκο στις μετακινήσεις για τη θωράκιση των ευπαθών ομάδων.
Μετά το «επταήμερο αφύπνισης» με τον κωδικό «μάσκα», ακολουθεί μια εβδομάδα αξιολόγησης, πιθανότατα με νέες παρεμβάσεις και με δεδομένες τρεις εστίες ανησυχίας: τις συναθροίσεις σε μπαρ και κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι κ.λπ.), τα χερσαία σύνορα και τον συγχρωτισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το Μαξίμου αντικρίζει δύο χρονικά ορόσημα, τον Δεκαπενταύγουστο και τις αρχές του Σεπτεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.
Καλεσμένοι μετρημένοι στα δάχτυλα
Ανοιχτή επιλογή να μειώσει τον αριθμό των προσκεκλημένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως σε γάμους, στους 50 ή ακόμα και χαμηλότερα διατηρεί η κυβέρνηση, δεδομένου ότι υπάρχουν οι σχετικές προτάσεις από λοιμωξιολόγους.
Το ισχύον πλαφόν των 100 ανθρώπων παρατάθηκε μέχρι το τέλος Αυγούστου, ωστόσο μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή, οδηγώντας σε καλεσμένους… μετρημένους στα δάχτυλα, εφόσον οι γάμοι εξακολουθήσουν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Εκκληση για «μάσκα στον κλειστό χώρο και αποστάσεις στους ανοιχτούς χώρους των δεξιώσεων» απευθύνουν μέχρι στιγμής οι ειδικοί. Και η κυβέρνηση δίνει – με νόημα – τελεσίγραφο στους υπεύθυνους διοργάνωσης εκδηλώσεων ή των σχετικών χώρων να μην καταστρατηγούν τους κανόνες.
Διασκέδαση ως τις 23.00
Σε ό,τι αφορά τα καφέ και τα μπαρ, η κυβέρνηση θέλει ανοιχτά μαγαζιά, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αλλάξουν – προς το αυστηρότερο – οι όροι λειτουργίας τους, από τη στιγμή που τα ελεγκτικά κλιμάκια συνεχίσουν να διαπιστώνουν σοβαρές παραβάσεις.
Πονοκέφαλο προκαλούν κυρίως οι μεγάλοι χώροι διασκέδασης και τα beach bars, με τους ειδικούς να φωνάζουν για διασκέδαση με… μέτρο και τήρηση μέτρων, χρήση μάσκας στον συγχρωτισμό και αποστάσεις. Ανάμεσα στα υπό επεξεργασία σενάρια είναι η λειτουργία των μπαρ ως τις 11 το βράδυ ή το αργότερο ως τα μεσάνυχτα, αλλά και η επιβολή πλαφόν στην προσέλευση στους χώρους διασκέδασης (έως 50 άνθρωποι στα μεγάλα μαγαζιά).
Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι στο ότι τα beach bar μπορούν να μετατραπούν σε «βόμβες» διασποράς του κοροναϊού, με την διαδικασία της ιχνηλάτησης να είναι σχεδόν αδύνατη. Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανοί περαιτέρω περιορισμοί και στα σουπερμάρκετ, με μείωση στην αναλογία πελατών και τετραγωνικών.
Τοπικά lockdown και SMS
Το μοντέλο του Εχίνου στην Ξάνθη και άλλα παραδείγματα τοπικών lockdown αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως αποτελεσματικά, εξού και η επιλογή είναι στο τραπέζι για τις «κόκκινες περιοχές».
Αλλωστε τα τοπικού χαρακτήρα μέτρα, όπως αυτά στον Πόρο, προκρίνονται σε σχέση με τις οριζόντιες παρεμβάσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την επιστροφή του συστήματος SMS στο 13033 για την κυκλοφορία των πολιτών, θα αποφασιστεί εφόσον επικρατήσει το κακό σενάριο μη ελεγχόμενης πια έκρηξης των κρουσμάτων.
Ο γρίφος των σχολείων
Η προσπάθεια κυβέρνησης και ειδικών εστιάζει στη συγκράτηση της έξαρσης, όπως αποτυπώνεται τα τελευταία 24ωρα, ώστε η είσοδος στο φθινόπωρο να μη συνοδευτεί από ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Για τις 7 Σεπτεμβρίου είναι καθορισμένη η έναρξη της σχολικής χρονιάς και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε ούτε μία μέρα χαμένη. Οι εξελίξεις των ημερών όμως κρατούν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, κυρίως για τον τρόπο επιστροφής των μαθητών στις τάξεις.
Κάθε μοντέλο έχει τις δικές του δυσκολίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο που συζητούνταν ήταν το «μάθημα με μάσκα», δηλαδή η ταυτόχρονη παρουσία όλων των παιδιών στις τάξεις τους.
Σε αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, προστίθεται πλέον και το μοντέλο του προηγούμενου διαστήματος, δηλαδή η επαναφορά της εκ περιτροπής διδασκαλίας, με «σπάσιμο» των τάξεων και εναλλάξ μαθήματα. Η αξιολόγηση της κατάστασης αναμένεται στα τέλη Αυγούστου, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης για ανοιχτά σχολεία.
Δείτε επίσης
- Υγεία: Πρόκήρυξη θέσεων για τα Κέντρα Υγείας σες όλη τη χώρα
- Δήμος Φαιστού: Εντείνεται ο προβληματισμός για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων
- Kαιρός: Τσουχτερό το κρύο το σαββατοκύριακο
- Euroleague: Διευρύνεται το νικηφόρο σερί του ολυμπιακού (hl)
- Κέικ σε ταψί: 14 λιχούδικες συνταγές χωρίς άγχος
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί