Προβληματισμός στη Μεσαρά για το «Σχέδιο Ειρήνη»

  02 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Προβληματισμός στη Μεσαρά για το «Σχέδιο Ειρήνη»

Το ρεπορτάζ του Newshub.gr με το λιμάνι της Σούδας, τις παρεμβάσεις που γίνονται εκεί για την αλλαγή του υφιστάμενου χώρου για την υποδοχή προσφύγων από τη Λιβύη, αλλά και τα όσα ακούγονται για τη Μεσαρά, έχουν προκαλέσει προβληματισμό.
Τα ερωτήματα που τίθενται από τις πληροφορίες που και τη φημολογία είναι πάρα πολλά από μια τέτοια εξέλιξη. Γιατί δεν είναι μόνο το λιμάνι και η «επιστράτευση» του στα πλαίσια της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. 

Όταν καταφθάνουν οι μετανάστες στο λιμάνι της Σούδας, που θα μεταφέρονται; Προφανώς σε κάποια Δομή ή Δομές που θα έχουν δημιουργηθεί στο νησί της Κρήτης. Και εδώ ξεκινά και ο μεγάλος προβληματισμός, αλλά και η ανησυχία για τους κατοίκους του νησιού. Οι περιοχές που έχουν ακουστεί ως υποψήφιες για μια τέτοια υποδομή, έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η περιοχή των Γουβών Ηρακλείου, η περιοχή του Τυμπακιου κ.α. που είχαν - ως πληροφορία- διαρρεύσει, έφεραν μεγάλη αναταραχή και την ενεργοποίηση των τοπικών Αρχών και παραγόντων.

Ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, μιλώντας στο Newshub.gr εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το Τυμπάκι δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων.
«Η θέση της Δημοτικής Αρχής ήταν πάντα ξεκάθαρη», επισημαίνει ο κ. Νικολιδάκης. «Πρώτα απ΄όλα οι Καλοί Λιμένες δεν μπορούν να δεχτούν κόσμο, γιατί δεν υπάρχει υφιστάμενο λιμάνι. Υπάρχει μια μαρίνα πολύ μικρή, η οποία συν τοις άλλοις γεμίζει με άμμο και κάθε χρόνο αναγκαζόμαστε να την καθαρίζουμε. 
Δεύτερον δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στην περιοχή μας. Αυτό το είχαμε καταστήσει σαφές και στο Υπουργείο Εξωτερικών, πριν από 4-5 μήνες, όταν και τότε ακουγόταν έντονα η περιοχή μας για τη δημιουργία Hot Spot», σημειώνει ο Δήμαρχος Φαιστού.

Οι πληθυσμοί

Η τοπική κοινωνία και η Δημοτική Αρχή είναι κατά μιας τέτοιας θέσης, όχι μόνο λόγω της έλλειψης υποδομών, αλλά και λόγω του ήδη υπάρχοντος πληθυσμού αλλοδαπών που διαβιούν στην περιοχή.
«Εμείς έχουμε εδώ πάνω από 3000 λαθρομετανάστες, που δεν ξέρουμε ούτε που είναι, ούτε που βρίσκονται και τους ψάχνουμε. Θα τεθεί λοιπόν και θέμα διαχείρισης του πληθυσμού των αλλοδαπών. Αυτό ήταν ένα θέμα που θέσαμε στο Υπουργείο και τότε με τα αιτήματα που είχαμε βάλει, τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών κατανόησαν ότι δε γίνεται να προχωρήσει σε εμάς ένα τέτοιο σχέδιο», τονίζει ο κ. Νικολιδάκης .
 

Ενεργό στρατόπεδο

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο στέκεται ο Δήμαρχος Φαιστού είναι και το στρατόπεδο της περιοχής, το οποίο είναι ενεργό. «Όταν έχουμε ένα στρατόπεδο σαν τον Ξερόκαμπο που είναι γεμάτο πυρομαχικά, με τα οποία εφοδιάζει την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 

«Στη συνάντηση που είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες, είχαμε κληθεί εμείς και ο Δήμος Ρεθύμνης. Τότε είχαμε τοποθετηθεί επί του θέματος, λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο χώρος που είναι κοντά στο στρατόπεδο στο Τυμπάκι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για λόγους ασφαλείας. Ένας χώρος θεωρητικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να διαμορφωθεί και αυτός δεν είναι άλλος από ένα παλιό στρατόπεδο της Αεροπορίας (ΠΕΚ, όπως το αναφέρει ο Δήμαρχος Φαιστού). Όμως το γεγονός ότι είναι σε πολύ κοντινή απόσταση με το ενεργό στρατόπεδο, καθιστά αυτόν τον χώρο ακατάλληλο για οποιαδήποτε αξιοποίηση», λέει ο κ. Νικολιδάκης.
Σημειώνεται τέλος πως και τα όσα είχαν ακουστεί για το παλιό στρατόπεδο Νικολούδη, ο Δήμαρχος Φαιστού απαντά πως αυτό πλέον έχει περάσει στη δικαιοδοσία του Δήμου και ήδη έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης ένα μεγάλο έργο για την αξιοποίηση του προς όφελος του Δήμου, με τη μεταφορά εκεί μιας σειράς κρατικών Υπηρεσιών (πχ Μηχανολογικό), αλλά και της μεταφοράς και στέγασης της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας κ.α. 
«Ήδη έχει βγει στον «αέρα» η μελέτη για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Νικολούδη και στέκουν και 2 εκ. ευρώ για τη διαμόρφωση των χώρων. Είμαστε στη φάση της έναρξης των πρώτων εργασιών το επόμενο διάστημα», καταλήγει ο Δήμαρχος Φαιστού.

newshub.gr

 

  02 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα