Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για τις συνέπειες του covid-19-Ti είπαν οι αρχηγοί
Ανέβηκαν οι τόνοι στη χθσινή συζήτηση ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα
«Προσέρχομαι με μια παράκληση προς την αντιπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση να τη μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη. Να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τη συνολική εικόνα και να μας απομακρύνουν όλους από αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος. Δηλαδή από τη μία η προστασία της υγείας, της ζωής των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
«Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες» τόνισε και προσέθεσε:
«Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα όμως προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση. Σήμερα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες , επιφυλάξεις, κριτικές -οι οποίες είναι καλοδεχούμενες όσο στηρίζονται σε επιστημονικά και τεκμηριωμένα δεδομένα-, πρέπει όλοι να ορθώσουμε πάνω από όλα ένα μέτωπο λογικής, διότι ο κορονοϊός μπορεί να ακολουθεί τη δική του εξέλιξη, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Ό,τι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται, παίρνονται με γνώμονα τα πορίσματα της επιστήμης αλλά και με την παραδοχή ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, δυναμικές και γι' αυτό και απαιτούν σύνθετα και δυναμικά μοντέλα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην κάθε στιγμή»
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως διαπιστώνει «ότι πάρα το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας» και προσέθεσε:
«Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».
Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απάντησε σε βασικά ερωτήματα των πολιτών ξεκινώντας από το «πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας».
«Η απάντηση αποτιμάται από ένα και μόνο μέτρο την πραγματική προστασία των πολιτών. Τα κρούσματα, τον αριθμό των ζωών που δυστυχώς χάθηκαν και από την διασπορά του ιού στην επικράτεια. Η Ελλάδα έξι μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου μετρά 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 χρόνια. Όσους δηλαδή θρηνούσαν καθημερινά σε ένα εξάωρο χώρες που χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Έχουμε 11.542 κρούσματα, είμαστε στην 111 θέση σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πολίτες. Τέσσερεις φορές κάτω από το μέσο όρο απωλειών στον κόσμο. Έχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη. Βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού» είπε.
«Η αλήθεια είναι -το είχαμε πει επανειλημμένως- ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε. Όχι μόνο στον τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Το είχα πει πολλές φορές, το προεξοφλούσαν όλοι ότι θα συνέβαινε σε όλες τις χώρες του κόσμου» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
«Προφανώς και δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο lockdown και προφανώς και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη διάδοση του ιού. Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν. Και αυτό γίνεται και το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα».
Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η μείωση των κρουσμάτων. Η επιτυχία μας δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για εφησυχασμό
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ένα δίδαγμα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση. «Πιεσμένοι από τους περιορισμούς μειώσαμε όλοι μας την επιφυλακή. Ίσως θεωρήσαμε ότι ως κοινωνία με αυτό τον τρόπο θα αποτρέπαμε τον ιό από το να επανεμφανιστεί. Συνέβη σε όλες τις χώρες. Το άγχος μας ήταν πώς δεν θα γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας. Πώς θα εξηγήσουμε δηλαδή στην κοινωνία ότι τα πήγαμε πολύ καλά στο πρώτο στάδιο, αλλά ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί. Γνωρίζαμε ότι ο ιός κυκλοφορούσε και γνωρίζαμε ότι έπρεπε να προσέχουμε όταν θα ξανανοίγαμε την οικονομική δραστηριότητα» είπε.
Επισήμανε ότι όταν εντοπίστηκε αύξηση κρουσμάτων, η οποία προβλημάτισε, έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες: «Τροποποιήθηκαν ωράρια, μπήκαν έλεγχοι στους χώρους διασκέδασης, έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, έγιναν παρεμβάσεις» είπε και προσέθεσε: «Μπορώ να σας πω ότι όπου γίνονται τέτοιες τοπικές παρεμβάσεις -για τις οποίες μας ασκήθηκε κριτική- είδαμε ότι τα κρούσματα περιορίστηκαν σημαντικά. Μας δίνει αυτό τη δυνατότητα, όταν περιορίζεται η τοπική εξάπλωση της επιδημίας, να χαλαρώνουμε τα μέτρα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πάρου λέγοντας «έγινε φασαρία με το ζήτημα της Πάρου, ίσως γιατί ο κ. Ραγκούσης ως πρώην δήμαρχος θεώρησε ότι έχει ιδιαίτερη άποψη για το τι γίνεται. Καλά κάναμε και πήραμε μέτρα, γιατί πλέον έχουν περιοριστεί τα κρούσματα και αν συνεχιστεί έτσι θα είμαστε έτοιμοι την Παρασκευή να χαλαρώσουμε τα μέτρα και να επανέλθει η Πάρος σε ένα καθεστώς κανονικότητας».
«Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η μείωση των κρουσμάτων. Η επιτυχία μας δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για εφησυχασμό» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η κανονική ζωή όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η επανέναρξη σχεδόν όλων δραστηριοτήτων δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα. «Από το μένουμε σπίτι περάσαμε στο μένουμε ασφαλείς» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν χωρούν παρερμηνείες. Χώρεσαν όμως παρεξηγήσεις, κακόπιστες από όσους πήγαν να εκμεταλλευτούν μια αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων και να την κάνουν αντιπολιτευτικό επιχείρημα. Αλλά και από κάποιες καλόπιστες κριτικές από κάποιους που θεωρούσαν ότι θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα όπως αυτή πριν τον κορονοϊό».
«Θέλω να το ξαναπώ, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται: Η κανονική ζωή όπως τη θυμόμαστε δεν θα επανέλθει ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα» σημείωσε πρωθυπουργός.
«Όλοι πρέπει να προσέχουμε, κυρίως στις καθημερινές μας συμπεριφορές. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Δεν είναι ευχάριστο, ιδίως σε εργαζόμενους σε δύσκολες συνθήκες, να φοράς συνέχεια μάσκα, όμως είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική για την μάσκα όταν πριν από 5-6 μήνες δεν επιμέναμε τόσο. Όλοι μας μάθαμε πολλά περισσότερα για τον ιό. Και εκεί που η μάσκα δεν θεωρείτο απαραίτητη, τώρα είναι το κύριο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό αλλά και άλλες εποχικές ασθένειες. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε θα μας διευκολύνουν ώστε και η επιδημία γρίπης να είναι πιο ήπια» είπε.
Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε σταδιακά, μεθοδικά και όταν ήμασταν έτοιμοι με ένα μηχανισμό ελέγχου και ιχνηλάτησης των εισερχόμενων ροών
Απαντώντας στο ερώτημα αν φταίει ο τουρισμός για τα αυξημένα κρούσματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως σε εσωτερική κινητικότητα και χαλάρωση των κανόνων προστασίας και λιγότερο στους ξένους επισκέπτες». «Το άνοιγμα τουρισμού έγινε με διαρκή μελέτη του επιδημιολογικού φορτίου κάθε χώρας προέλευσης και δειγματοληψία σε όλες πύλες εισόδου» είπε.
«Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ό,τι μπορούμε από μια τουριστική χρονιά που πολλοί θεωρούσαν τελείως χαμένη. Και αυτός παραμένει και σήμερα ο στόχος μας. Προσδοκούμε να καταλήξουμε στον Οκτώβριο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες που μεταφράζεται σε 4 μονάδες του ΑΕΠ. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία. Κανείς δεν είχε αυταπάτες. Η κεφαλαιοποίηση του επαγγελματισμού που δείξαμε ειδικά στη διαχείριση των τουριστικών ρευμάτων είναι πολύ σημαντική. Θα σας παρακαλούσα να σταματήσετε να μιλάτε για προχειρότητες γιατί προσβάλλετε όλους τους ανθρώπους που πάλεψαν και δούλεψαν σκληρά» πρόοσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Στο ερώτημα αν έγινε εσπευσμένα το άνοιγμα τουρισμού απάντησε: «Όχι. Έγινε σταδιακά, μεθοδικά και όταν ήμασταν έτοιμοι με ένα μηχανισμό ελέγχου και ιχνηλάτησης των εισερχόμενων ροών».
«Δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό σύστημα ένα σύστημα που πολλές χώρες μας ζήτησαν πληροφορίες για το πώς θα το αντιγράψουν. Φέραμε τον κ. Δρακόπουλο έναν εξαιρετικό καθηγητή και εγκατέστησε το σύστημα και αυτή τη στιγμή έχουμε ένα συνδυασμό δεδομένων που διαμορφώνει κάθε φορά ανάλογα μοντέλα δράσης» προσέθεσε.
Στη δημόσια υγεία «όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες έγιναν από εμάς μέσα σε λίγους μήνες»
Για το πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός ο πρωθυπουργός είπε:
«Η υγειονομική κρίση σφραγίζει αυτή την εμπειρία με ένα πολύτιμο δίδαγμα, ότι ο μηχανισμός δεν χρειάζεται να είναι ογκώδης αλλά μυώδης και αποτελεσματικός. Το πετύχαμε στις δύσκολες συγκυρίες που χτύπησαν τη χώρα από τον Μάρτιο και μετά. Η ενίσχυση του ΕΣΥ, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την αύξηση εγχώριων τεστ που μπορούμε να κάνουμε. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και άλλες πρωτοβουλίες για περισσότερα τεστ. Είμαστε πολύ ψηλά στην Ευρώπη σε κατά κεφαλή τεστ και θα πάμε ακόμα πιο ψηλά, γιατί τα τεστ είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορούμε να ιχνηλατούμε γρήγορα περιστατικά».
Επιπλέον είπε ότι «έχουμε πλέον αποκτήσει και εγχώρια τεχνογνωσία για κατασκευή των σχετικών αντιδραστηρίων. Χρηματοδοτήσαμε με περίπου 2 εκατομμύρια πρωτοβουλία που σήμερα μας δίνει δυνατότητα σε 5.000 τεστ εγχώριας κατασκευής, εγχώριας τεχνογνωσίας». «Ταυτόχρονα ιδρύσαμε το παρατηρητήριο covid-19 για την εκτίμηση της υγειονομικής απειλής και προγραμματισμό της αντιμετώπισής της. Κάθε ημέρα παρακολουθούνται περισσότεροι από 20 διαφορετικοί δείκτες, εκτός από κρούσματα και διασωληνωμένους παρακολουθούμε επιπρόσθετους δείκτες όπως εισιτήρια ΜΜΜ, ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετακίνηση πληθυσμού κ.ά. Αυτές οι πληροφορίες μας δίνουν τη δυνατότητα να συντάσσουμε μια έκθεση προόδου, και είναι ανοικτή στους πολίτες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Η δημόσια υγεία κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα. Οι μονάδες εντατικής έχουν φτάσει τις 950 με στόχο να γίνουν 1200 μέχρι του τέλος του χρόνου. Έχουν γίνει 6818 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών και έχουν δρομολογηθεί 2500 μόνιμες θέσεις» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε: «Όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες έγιναν από εμάς μέσα σε λίγους μήνες».
Κυρ. Μητσοτάκης (δευτερολογία): Η χώρα μας στον πρώτο αλλά και στο δεύτερο κύκλο της πανδημίας τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την δευτερολογία στη βουλή απευθυνόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη και λέγοντας «θεωρώ άκρως προβληματικό στην αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου να υπάρχει βουλευτής, πόσo μάλλον αρχηγός κόμματος ο οποίος να αναφέρεται στην Ελλάδα ως χρεοδουλοπαροικία. Είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά, να λέγονται σε αυτή την αίθουσα από τον άνθρωπο ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι το 2015 αν είχε εισακουστεί το σχέδιό του τότε η Ελλάδα θα είχε φύγει από το ευρώ και τότε θα ήμασταν πραγματική δουλοπαροικία".
«Και επίσης δεν σας επιτρέπω σε αυτή την αίθουσα να κατηγορείτε, πάνω σε μια υγειονομική κρίση, αυτή την κυβέρνηση ότι κάνει πολιτικές επιλογές με γνώμονα τα συμφέροντα και όχι την υγεία του ελληνικού λαού. Αυτές οι κατηγορίες είναι αδιανόητες, κόντρα στο πως αντιλαμβάνεται η κοινωνία όλη αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει. Πηγαίνουν κόντρα σε όλα τα πραγματικά δεδομένα τα οποία πιστοποιούν ότι η χώρα μας και στον πρώτο αλλά και στο δεύτερο κύκλο της πανδημίας τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Όταν μιλάμε για ζωές συνανθρώπων μας, όταν μιλάμε για τη δημόσια υγεία να είστε πιο προσεκτικός από εδώ και στο εξής, όταν λέτε τέτοια ανυπόστατα πράγματα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Η χρήση της μάσκας είναι η εισήγηση και ειδικών
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όταν κάνεις περισσότερα τεστ εντοπίζεις περισσότερα κρούσματα. «Εμείς και τον Απρίλιο και τον Μάιο ουδέποτε είπαμε ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν αυτά που είχαμε εντοπίσει. Δεν το είπαμε ποτέ διότι γνωρίζαμε ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν πολλαπλάσια. Και η απόδειξη ήταν ο αριθμός των ανθρώπων που έχαναν τη ζωή τους και η πίεση που δέχθηκαν οι ΜΕΘ. Σήμερα δεν έχουμε αντίστοιχη πίεση στις ΜΕΘ καίτοι τα νοσοκομεία μας λειτουργούν κανονικά, δεν έχουμε αναστείλει χειρουργεία και δεν έχουμε μπει και δεν νομίζει ότι θα γίνει να μπούμε στο έκτακτο καθεστώς να επιστρατεύουμε κρεβάτια εντατικής και να τα αποδεσμεύουμε από άλλες χρήσεις του ΕΣΥ. Τα τεστ σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά» είπε.
Παράλληλα αναφερόμενος στη χρήση της μάσκας σε νεαρές ηλικίες είπε ότι αυτή είναι η εισήγηση και ειδικών και πρόσθεσε «Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Και είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η μάσκα σε αυτές τις ηλικίες έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί αν δεν φοράει τη μάσκα του», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδιά 3, 4, 5 ετών τα οποία πάσχουν από βαριές ασθένειες και τα οποία είναι υποχρεωμένα να φορούν μάσκα 2-3 χρόνια. «Η μάσκα είναι μια μικρή παραχώρηση την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Εάν δεν θέλουμε να πάμε σε κάτι που θα προσομοιάζει με ένα δεύτερο lockdown είναι το μόνο μέτρο το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες διότι βρισκόμασταν στην 63η θέση και είμαστε στην 111η θέση.
Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για μια τετραετία. Θα υλοποιήσει το κυβερνητικό της σχέδιο και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών
Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δοθεί ευκαιρία τις επόμενες εβδομάδες να γίνει διεξοδική συζήτηση για την οικονομία «με αφορμή το διεθνές οικονομικό φόρουμ της Θεσσαλονίκης. Δεν θα μπω στον κόπο να απαντήσω στη μαύρη εικόνα την οποία παρουσιάζει ο κύριος Τσίπρας. Φαντάζομαι ότι εάν τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα, με κάποιο τρόπο αυτή η δυσανεξία των πολιτών θα αποτυπωνόταν. Προσωπικά βλέπω την κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, να εξακολουθεί να έχει ένα απόθεμα εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Και εν πάση περιπτώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για μια τετραετία. Θα υλοποιήσει το κυβερνητικό της σχέδιο και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Τώρα, επειδή όπως είπατε εδώ είμαστε, εδώ θα είμαστε, αλλά εδώ ήμασταν κιόλας. Εδώ ήμασταν. Πήρα το λόγο για να αποκαταστήσω την αλήθεια. Είπατε ότι είχατε αντίρρηση μόνο στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Δήλωση Τομεάρχη Παιδείας, κ. Φίλη: ‘Η κυβέρνηση αποφάσισε για πολιτικούς λόγους να αναλάβει μόνη της το μεγάλο και αχρείαστο υγειονομικό ρίσκο της επαναλειτουργίας των γυμνασίων και της Α' και Β' λυκείου'. Πάρτε το στα πρακτικά. Διότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξέρετε τουλάχιστον τι έχουν πει οι τομεάρχες σας. Είχατε ταχθεί κατά του ανοίγματος των σχολείων συνολικά. Είχατε σπεκουλάρει και τότε πάνω στο γεγονός ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορούσε να προκαλέσει μία νέα έξαρση του ιού. Δείχνετε, και λυπάμαι που θα το πω, σχεδόν να επιχαίρετε για το γεγονός ότι μπορεί κάποια πράγματα να μην έχουν πάει ακριβώς όπως τα είχαμε προγραμματίσει.
Για άλλη μια φορά αναφερθήκατε στο ότι δεν έκανα αυτοκριτική. Δύο φορές έκανα τη δική μου αυτοκριτική και δεν έχω καμία δυσκολία να την ξανακάνω. Αλλά ξέρετε, θα σας το ξαναπώ, το να παρουσιάζετε μία εικόνα σχεδόν ικανοποίησης για οτιδήποτε στραβό γίνεται στη χώρα, να μιλάτε για υπανάπτυξη αναφερόμενος σε μία οικονομική κρίση πρωτοφανή για ολόκληρο τον πλανήτη, να αναφέρεστε σε στοιχεία εξαμήνου. Αυτά τα στοιχεία έχουμε. Όταν θα έχουμε τα στοιχεία του εννιαμήνου, θα συζητήσουμε με τα στοιχεία του εννιαμήνου και όταν έχουμε τα στοιχεία του έτους, θα συζητήσουμε με τα στοιχεία του έτους. Αυτή τη στιγμή έχουμε τα στοιχεία του εξαμήνου και με αυτά πορευόμαστε.
Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα, κύριε πρόεδρε, τα της οικονομίας και της μαύρης εικόνας την οποία παρουσιάζει ο κύριος Τσίπρας θα έχουμε την ευκαιρία, όπως σας είπα, να τα συζητήσουμε. Μία φράση μόνο, όμως, για το ζήτημα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ‘Δεύτερη Ευκαιρία'. Βρήκα ενδιαφέρον ότι έχουμε θέσει το νομοσχέδιο σε διαβούλευση τρεις εβδομάδες τώρα, δύο τουλάχιστον. Είναι η πρώτη φορά που ακούω τοποθέτηση από εσάς για το θέμα. Ίσως είστε ακόμα σε φάση καλοκαιρινής ραστώνης.
Το νομοσχέδιο αυτό είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του, ‘Δεύτερη Ευκαιρία'. Ομογενοποιεί διατάξεις άκρως προβληματικές και δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι με το δικό σας πλαίσιο θα βρισκόντουσαν παντελώς, μα παντελώς απροστάτευτοι, διότι εσείς είχατε συμφωνήσει την άρση της προστασίας της ά κατοικίας, να έχουν τη δυνατότητα να κατοικήσουν στο σπίτι τους. Να μην έχουμε τα φαινόμενα των εξώσεων που έχουμε δει σε τόσες άλλες χώρες και να μπορέσουν να έχουν τη δυνατότητα να ξανακερδίσουν την περιουσία τους εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.
Ως προς το ζήτημα του κεφαλαιοποιητικού 2ου πυλώνα. Ξέρετε, εμείς ανήκουμε στην κατηγορία των κομμάτων που είμαστε συνεπείς προεκλογικά και μετεκλογικά σε αυτά τα οποία λέμε. Είχαμε μιλήσει για την ανάγκη ο 2ος πυλώνας να αποκτήσει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Η Επιτροπή Πισσαρίδη, η οποία εισηγείται το ίδιο, δεν αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι είναι ιδεολογικά κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Ίσως πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθείτε ότι εσείς έχετε μείνει στο παρελθόν και ότι ο κόσμος και η Ελλάδα έχουν προχωρήσει».
Αλ. Τσίπρας: Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν μπορεί να καλύψει την ανασφάλεια της κοινωνίας
Για γελοία ωραιοποίηση της πραγματικότητας όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό, μιλώντας στην Βουλή και του καταλόγισε πράξεις, παραλείψεις και έλλειψη σχεδιασμού που αυξάνουν την ανασφάλεια στην κοινωνία.
Κλιμακώνοντας την προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό είπε: «Είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από το κοινοβούλιο» και εξήγησε: «Υποσχεθήκατε ισχυρή ανάπτυξη και οδηγήσατε στην μεγαλύτερη υπανάπτυξη με 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020...Η λίστα Πέτσα για τα ΜΜΕ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα... Η εικόνα της κυβέρνησης έχει ήδη καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, από τη πραγματική ζωή των πολιτών και την καθημερινότητά τους. Παραδεχθείτε ότι κάνατε και λάθη ότι δεν είσαστε και ο Μωυσής...Όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την προπαγάνδα σας, τον βαφτίζετε εχθρό του έθνους ή συνομωσιολόγο και ψεκασμένο. Προσέξτε το αυτό γιατί είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα απολυταρχικών καθεστώτων. Και μην ενοχοποιείτε σαν ψεκασμένο όποιον σας ασκεί κριτική, αυτά είναι δείγματα απολυταρχικού κράτους».
Κάνοντας αναδρομή με την δική του οπτική ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Στην πρώτη φάση αφήσατε απροστάτευτη την οικονομία στο όνομα της δημόσιας υγείας και στην δεύτερη φάση κάνατε το αντίστροφο, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχετε θετικό ισοζύγιο πουθενά: Ούτε στην οικονομία, ούτε στην υγεία. Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες σας και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρετε τις ευθύνες σας στους πολίτες είναι ο απολογισμός της πολιτικής σας, τους μήνες μετά την άρση του lockdown».
Όλα χύμα στον τουρισμό
Ακολούθως παρέθεσε στοιχεία ξεκινώντας από τον τουρισμό: «Ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ, γιατί έτσι απαίτησαν οι ξένοι tour operators. Δεν επενδύσατε στο brand που εσείς ο ίδιος διαφημίζατε, της ασφαλούς υγειονομικά χώρας, με τα μαζικά τεστ, τις 72 ώρες καραντίνα, τίποτα απ' όλα αυτά.¨ Όλα χύμα, όλα στο πόδι. Αντί να ζητήσετε υποχρεωτικά και από όλες τις πύλες εισόδου αρνητικό τεστ 72 ωρών για την είσοδο στη χώρα, είπατε ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Έτσι κάψατε το χαρτί του ασφαλούς προορισμού για την Ελλάδα. Απάντησε στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι τα περισσότερα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα. Στα τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες με τεστ στο 10-12% του συνόλου, ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ τους είναι 8.000. «Πώς λέτε λοιπόν ότι δεν φταίει ο τουρισμός; Η απάντηση θα ήταν να κλείσουμε την χώρα; Όχι βέβαια αλλά η βασική λάθος επιλογή ήταν που δεν απαιτήσατε υποχρεωτικά τεστ 72 ωρών για να μπουν στην χώρα. Θα είχαμε σφάλματα αλλά όχι αυτό το πράγμα που συμβαίνει τώρα».
Ανέβασε τους τόνους καταλογίζοντας ότι «η φιέστα στην Σαντορίνη για το άνοιγμα του τουρισμού με τους υπουργούς και τις συζύγους τους κόστισαν 80.000 ευρώ». Ωστόσο, πρόσθεσε το θέμα δεν είναι σήμερα η σπατάλη του δημοσίου χρήματος που πράγματι έγινε αλλά η προχειρότητα και το «Χύμα στο κύμα» που επικράτησε.
Ακολούθως «εξήγησε»: «Αυξήσατε την πληρότητα στο 100% στα αεροπλάνα, γιατί έτσι απαίτησαν οι αεροπορικές εταιρείες. Αυξήσατε την πληρότητα στο 85% στα πλοία, γιατί έτσι απαίτησαν οι εφοπλιστές. Θεσπίσατε - άκουσον άκουσον - διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας. Δεν αυξήσατε τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες και μας λέγανε υπουργοί σας "ε, τι να κάνουμε, θα υπάρξει συνωστισμός". Αποτύχατε να συντονίσετε τις ελεγκτικές αρχές σε τοπικό επίπεδο. Αποκρύψατε συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Πάρος που εσείς αναφέρατε. Σε περιπτώσεις περιοχών που ενώ ανακοινώνονταν 2-3 κρούσματα, ξαφνικά προσφεύγατε σε τοπικά lockdown χωρίς κανείς να ξέρει ποιά είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα».
Πάρτε εδώ και τώρα μέτρα
«Την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί μοριακές εξετάσεις για τον ιό, δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων». Και λίγες μέρες μετά, αδυναμία δηλώνει και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανακοινώνοντας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο των εξετάσεων από τα Νοσοκομεία Αθήνας και Περιφέρειας...». Απάντησε στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας και ότι σε μερικούς μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν σε 20 χρόνια λέγοντας: «Λίγο πιο χαμηλά την έπαρση...Καταφέρατε σε συνθήκες πανδημίας, ενώ βαυκαλιζόσασταν για το αντίθετο, να έχετε λιγότερο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία τον Ιούλιο του ‘20, από αυτό που αφήσαμε εμείς ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ, τον Ιούνη του 19 είχαμε 100.420 εργαζόμενους σε όλες τις μονάδες του Δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενώ τον Ιούνιο του 20, είχαμε 95.352 εργαζόμενους. Δηλαδή 5.000 λιγότερους».
Πέρασε μετά και στο θέμα των σχολείων λέγοντας ότι ανοίγουν «χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία: «Δεν υιοθετείτε καν αυτά που προτείνει ο ΕΟΔΥ, εσείς που μας λέγατε ότι τηρείτε ευλαβικά ό,τι σας λένε οι επιστήμονες...Εν μέσω πανδημίας, όμως, εσείς αποφασίζετε να έχουμε περισσότερους αντί για λιγότερους μαθητές ανά τάξη...Αυξήσατε το καλοκαίρι με νόμο, το όριο από τους 22 στους 26 μαθητές για το Δημοτικό. Και για να καλύψετε αυτή την άθλια επιλογή, παίζετε και με τη νοημοσύνη των πολιτών. Μιλάτε για μέσο όρο, λαμβάνοντας υπόψη και τα μονοθέσια και τα διθέσια και τριθέσια σχολεία στις απομονωμένες περιοχές. Το 75% του συνόλου των μαθητών, σχεδόν 1 εκατομμύριο παιδιά βρίσκεται σε τάξεις με πάνω από 18 μαθητές. Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε; Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών στα μεγάλα αστικά κέντρα σε τάξεις με περισσότερους από 25 μαθητές. Μιλάτε για ενίσχυση 100 εκατομμύριων στην παιδεία για το ολοήμερο σχολείο, αλλά κάνετε δημιουργική λογιστική. Κόβετε από τα βάουτσερ (66.000 λιγότερα παιδιά φέτος), από τα νηπιαγωγεία και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης».
Συμπυκνώνοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενοχοποιεί την κριτική: «Πάψετε να ενοχοποιείτε πότε τους νέους, πότε τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, πότε τους εκπαιδευτικούς, πότε τους εργαζόμενους. Και φυσικά, σε μόνιμη βάση τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».
Κλείνοντας ανέφερε: «Εμείς λέμε ότι έστω και τώρα υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της. Σας λέμε εδώ και τώρα πάρτε μέτρα: Προχωρήστε τώρα σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Καλύψτε τις οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία και σταματήστε να παίζετε με τα νούμερα. Στελεχώστε τα σχολεία με εκπαιδευτικό προσωπικό. Καλύψτε έστω τον περσινό αριθμό των αναπληρωτών. Πάρτε ουσιαστικά μέτρα για τα σχολεία: Μοιράστε τις σχολικές τάξεις στα δύο, ξεκινώντας από αυτές που έχουν 25-26 μαθητές. Και αν δεν περισσεύουν αίθουσες, τότε βάλτε τα μαθήματα πρωί - απόγευμα».
Τέλος επικαλέστηκε το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύεται την κρίση για να επιβάλλει τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της εποχής των μνημονίων.
Αλ. Τσίπρας (δευτερολογία): Η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά και δίχως σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης
Επανέλαβε τις αιτιάσεις του κατά της κυβέρνησης για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του στην Βουλή, ενώ αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είπε προς τον πρωθυπουργό ότι «κάνετε πολύ λίγα, πολύ αργά και δίχως σχέδιο, εκτός αν σχέδιό σας είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας».
Κάνοντας κριτική στην δευτερολογία του πρωθυπουργού είπε: «Σας ζήτησα να αναγνωρίσετε ότι κάνατε και κάποια λάθη, ότι δεν τα κάνατε όλα τέλεια. Αλλά φάνηκε ότι βασικός στόχος της παρέμβασής σας ήταν να μας κουνήσετε το δάχτυλο και να μας ταυτίσετε με αυτούς που έχουν αναπτύξει θεωρίες συνωμοσίας, τους αρνητές της μάσκας. Τους αρνητές της μάσκας εμείς δεν τους είχαμε συναντήσει ποτέ από κοντά, εσείς τους είχατε συναντήσει στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Απαντώντας στις μομφή του πρωθυπουργού για απουσία θέσεων είπε: «Η κριτική που σας ασκήσαμε ήταν για το άνοιγμα του τουρισμού με πολλά και διαφορετικά πρωτόκολλα, γιατί κάνατε με καθυστέρηση αυτό που κάνατε στον Προμαχώνα. Σας ασκήσαμε κριτική γιατί αυξήσατε στο 85% την πληρότητα στα πλοία, γιατί δεν φροντίσατε να αποσυμφορήσετε τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αύξηση των δρομολογίων και για το άνοιγμα των σχολείων. Δεν είμαστε κατά του ανοίγματος των σχολείων αλλά γιατί δεν μειώσατε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. Σας ασκήσαμε κριτική γιατί υποστηρίξατε ότι είτε 15 είτε 35 μαθητές ανά τάξη είναι το ίδιο. Και επικαλεστήκατε τους επιστήμονες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι βάζουμε και την επιστήμη στην υπηρεσία της πολιτικής; Εγώ διαψεύδω ότι οι ειδικοί και οι επιστήμονες σας κατέθεσαν τέτοιες προτάσεις. Σας ζητώ να καταθέσετε τα στοιχεία από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής».
Συνεχίζοντας επανέλαβε ότι σήμερα και μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας είναι λιγότεροι από ότι πριν την πανδημία. «Τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του διπλά και τριπλά», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ο στόχος μάλλον ήταν να σπρώξετε τον κόσμο σε ιδιωτικά κέντρα».
Αναφέρθηκε και στο οικονομικό σκέλος της κρίσης λέγοντας: «Σας είπα ότι δεν είναι να πανηγυρίζετε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Κάνατε μία λαθροχειρία όμως όταν υποστηρίξατε ότι είμαστε καλύτερα από την Ευρώπη. Ωστόσο δεν έχετε υπολογίσει το τρίτο τρίμηνο που θα φανεί η επίπτωση στον τουρισμό».
Συμπυκνώνοντας είπε ότι «βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση, το 15,2% ύφεση του δεύτερου τριμήνου του 2020 είναι η πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Ωστόσο εσείς φέρατε την ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Κάνετε εξαιρετικά λίγα εξαιρετικά αργά και χωρίς σχέδιο εκτός αν το σχέδιο είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας». Το πιο ανησυχητικό είναι αυτά που έρχονται είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις συντάξεις και στο ασφαλιστικό ως ευθεία στοχοποίηση του κοινωνικού κράτους και πρόσθεσε: «Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και στήριξη της κατανάλωσης και της παραγωγής. Τώρα πρέπει να συνδυάσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου». Έκλεισε λέγοντας: «η κυβέρνηση δείχνει ότι αποτυγχάνει και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της υγειονομικής...Μάλλον έχετε πεισθεί κι εσείς από την καθημερινή προπαγάνδα. Φαίνεται ότι έπιασαν τόπο τα χρήματα της λίστα Πέτσα. Μας είπατε ότι θα φέρετε και δεύτερη, φέρτε και δεύτερη και τρίτη. Κυβερνάτε με ψέματα και τον φόβο».
Δείτε επίσης
- Διακίνηση εμβρύων: Θα γεννηθούν παιδιά, που είναι αδέλφια, χωρίς να το γνωρίζουν!
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Μαρτίου σε τουρισμό και εστίαση - Αναλυτικός οδηγός
- Τραμπ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
- Kαιρός: Βροχερό το σκηνικό σήμερα
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί