Πριμ εξόδου αγροτών: Πότε φθάνει έως τα 50.000 ευρώ
Σε επταετή στρεμματική ενίσχυση και μάλιστα αυξημένη σε περιπτώσεις που υπάρχουν πάνω στο αγροτεμάχιο παραγωγικά ακίνητα (σιλό, αποθήκες κ.λπ.) εξειδικεύεται η μεταβίβαση της εκμετάλλευσης για το πριμ εξόδου.
Με βάση ένα ποσό των 50 ευρώ, το στρέμμα το ποσό της ενίσχυσης βαίνει κλιμακούμενο με μείωση από ένα μέγεθος εκμετάλλευσης και έως τα 300 στρέμματα με όριο τα 50.000 ευρώ στην 7ετία. Παράλληλα, προωθείται και η έκδοση μισθωτηρίων με οψιόν αγοράς στο πλαίσιο του Μέτρου εφόσον συνάπτεται συμβόλαιο μεταξύ παλαιού αγρότη που θέλει να βγει από το επάγγελμα και νέου αγρότη.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην εξειδίκευση του Μέτρου “ Πρόωρης παύσης δραστηριοτήτων “της νέας ΚΑΠ σε πολυσέλιδο report για την κινητικότητα γης που υπογράφουν αγροοικοικονομολόγοι με εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση επιδοτήσεων , διευθυντές αγροτικών τραπεζών, συνεταιρισμοί, στελέχη οργανισμών πληρωμών και μέλη του Ευρωπαϊκού ω Δικτύου Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης. Ισπανικής εμπνεύσεως αλλά με πανευρωπαϊκή απήχηση αποτελεί τον πιλότο που θα πρέπει να βασιστεί το στρατηγικό σχέδιο χωρών όπως η Ελλάδα που έχουν ανάγκη να εξασφαλίσουν την κινητικότητα της γης, με βάση τα εργαλεία της νέας ΚΑΠ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει λοιπόν το πριμ εξόδου το οποίο έχει προταθεί και επίσημα από τις ελληνικές αρχές και επίσημα από τις ελληνικές αρχές οι οποίες υποστηρίζουν το έργο του ΥΠΑΑΤ στα πλαίσια του Ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου. Το Μέτρο αυτό εξειδικεύεται ως εξής:
Πρόωρη παύση δραστηριοτήτων
( Άρθρα 71, σημείο 7 σχετικά με την παρέμβαση συνεργασίας στη διαδοχή εκμεταλλεύσεων):
1.Στον τομέα των παρεμβάσεων συνεργασίας προβλέπεται η βοήθεια μεταξύ ενός νεαρού ατόμου που εγκαθίστανται σε ένα αγρόκτημα και ενός αγρότη που παύει ή συνταξιοδοτείται. Η ενίσχυση θα χορηγείται σε γεωργούς που έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης ως αποζημίωση για την περιουσία που μεταβιβάζει στο νεαρό άτομο.
2.Σύνδεση μέρος της ενίσχυσης με τα εκτάρια που μεταβιβάστηκαν με αύξηση της ανά εκτάριο ενίσχυσης αν αυτή φιλοξενεί αγροτικό εξοπλισμό ή ακίνητα όπως π.χ σταβλική μονάδα, σιλό, αποθήκη , αρδευτικό εξοπλισμό.
3. Το ύψος του πριμ θα είναι αρκετά διαφορετικό ανάλογα με την καλλιέργεια και την έκταση.
4. Η μέση ετήσια ενίσχυση θα πρέπει να οριστεί άνω των 7.000 ευρώ καθώς αν είναι μικρότερη δεν προσφέρει σε κάθε περίπτωση ένα αρκετά σημαντικό κίνητρο για την εγκατάλειψη της δραστηριότητας που συνεπάγεται εκτός εάν πρόκειται για μάλλον περιθωριακές εκμεταλλεύσεις( ή για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγματικά συνταξιοδότηση).
5. Θέσπιση ανώτατου ορίου στρεμμάτων προτείνονται τα 300 στρμ
6.Δυνατότητα θέσπισης μισθωτηρίων με οψιόν αγοράς.
7. Θα ήταν απαραίτητο να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξάλειψης του κριτηρίου προτεραιότητας βάσει της εγγύτητας με την ηλικία συνταξιοδότησης.
8.Τεκμηρίωση της μεταβίβασης της πώλησης ή /και της μίσθωσης μέσω Κτηματολογίου.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Σενάρια για ελάχιστο εισόδημα και στους αγρότες
- ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 15,77 εκατ. ευρώ για αγρότες
- Έκτακτη βοήθεια στους αγρότες από την ΕΕ – Πόσα θα πάρουν οι Ελληνες
- Πότε υποβάλλεται αίτηση για τη διατήρηση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη
- Εντός 15 ημερών από την αίτηση επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού