Πρασοσέλινο: 10 συνταγές για το κλασικό φαγητό του χειμώνα
Το πράσο και το σέλινο είναι ταίριασμα κλασικό. Συνώνυμο της χειμωνιάτικης μαγειρικής στην Ελλάδα, το παραδοσιακό πρασοσέλινο συνδυάζει με σοφία την πικρούτσικη γεύση του σέλινου με τη γλύκα του πράσου. Μαζί με το αυγολέμονο που συνήθως το συνοδεύει προκύπτει ένα φαΐ θαυμάσια ισορροπημένο. Πιάτο του οικογενειακού τραπεζιού και της θαλπωρής, το χοιρινό πρασοσέλινο, σε πολλές περιοχές της χώρας είναι και το «καλό», γιορτινό φαγητό που θα σερβιριστεί την ημέρα των Χριστουγέννων ή τη δεύτερη μέρα, αφού έχουν προηγηθεί τα ψητά ανήμερα. Αν και η πιο συνηθισμένη εκδοχή του είναι αυγολεμονάτο, το συναντάμε και μαγειρεμένο με ντομάτα ή με πελτέ (ή συντηρημένη ντομάτα) σε διάφορους τόπους, όπως για παράδειγμα η Κρήτη. -«Ήντα ψήνεις και μυρίζει;» -«Κεντανέ με κερεβίζι» (πράσο και σέλινο δηλαδή), λένε μάλιστα συχνά οι Κρητικοί αναφερόμενοι στο μαγείρεμα του μυρωδάτου πρασοσέλινου.
Αν και η κλασική εκδοχή του φαγητού είναι με χοιρινό, μπορούμε να φτιάξουμε ωραιότατο πρασοσέλινο και με αρνί, ακόμα και με ψάρι ή και δίχως κρέας, μόνο με λαχανικά. Αν η εποχή το επιτρέπει μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με άγρια χόρτα, μάραθο, μυρώνια, καυκαλήθρες κ.ο.κ. Κάποιοι προτιμούν να προσθέτουν στο μαγείρεμα και ελάχιστη πατάτα για πιο δεμένο αποτέλεσμα ενώ μια ωραία ιδέα που θα δώσει στο φαγητό πιο κρεμώδη υφή είναι να προσθέσουμε στο αυγολέμονο και λίγο γιαούρτι.
Δείτε εδώ 10 συνταγές για πρασοσέλινο
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις