Πράσινο φως στο σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος (upd)

Αλεξάνδρα Γκίτση  26 August, 2016 ΓΝΩΜΕΣ
Πράσινο φως στο σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος (upd)

Το πράσινο φως στο σχέδιο που υπέβαλε η Σκλαβενίτης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος έδωσε και η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, μετά τις Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για το μεγαλύτερο επιχειρηματικό deal διάσωσης εντός των ελληνικών συνόρων.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς άναψε και αυτό με τη σειρά του το "πράσινο φως” στο σχέδιο που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος. Της σημερινής απόφασης είχαν προηγηθεί οι εγκρίσεις από Eurobank και Alpha Bank.

"Η μητέρα των μαχών για τη διάσωση της Μαρινόπουλος μόλις ξεκίνησε" έλεγε χθες στο Capital.gr, στέλεχος με βαθιά γνώση της αγοράς. Της συγκεκριμένης δήλωσης είχε προηγηθεί χθες το μεσημέρι το "πράσινο φως" που άναψε στο σχέδιο που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, αλλά και εννέα εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, οι οποίες κινδύνεψαν να οδηγηθούν ουκ ολίγες φορές σε "ναυάγιο".

Όπως όλα δείχνουν το δίκτυο της Μαρινόπουλος, οι 11.000 εργαζόμενοι αυτής, οι πάνω από 2.000 προμηθευτές της αλλά και το ΑΕΠ της χώρας, θα αποφύγουν τον ξαφνικό θάνατο. Αυτό βέβαια θα το γνωρίζουμε μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, το αργότερο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οπότε αναμένεται να υπογραφεί το συμφωνητικό χρηματοδότησης μεταξύ των Τραπεζών και της Σκλαβενίτης και να υπάρξουν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Τις επόμενες ημέρες ημέρες εξάλλου θα γνωρίζουν αν και πότε θα βάλει η οικογένεια Μαρινόπουλου και τα 10 εκατ. ευρώ που απαιτούν οι Τράπεζες.

Βέβαια αυτά είναι τα πρώτα μέτρα σε έναν μαραθώνιο που καλείται να "τρέξει" η Σκλαβενίτης για να διασώσει το δίκτυο και τους εργαζόμενους της Μαρινόπουλος. Ένας αγώνας δρόμου που περιλαμβάνει την τροφοδοσία του δικτύου της Μαρινόπουλος, με "κουμπαρά" τα 80 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, την πληρωμή των προμηθευτών, οι οφειλές των οποίων θα κουρευτούν κατά 40-50%, και την πλήρη αναμόρφωση του δικτύου της Μαρινόπουλος, το οποίο θα μετονομαστεί σε Σκλαβενίτης, ώστε σε βάθος 2ετίας-3ετίας το συγκεκριμένο δίκτυο να εισέλθει στον ενάρετο κύκλο.

Πριν απ’ όλα, θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες το συμφωνητικό να πάει στους προμηθευτές, Δημόσιο, εκμισθωτές, εργαζόμενους, κ.α., να "κλειδώσει" η σύμφωνη γνώμη στο σχέδιο διάσωσης του 60% αυτών, προκειμένου με βάση τον σχεδιασμό, πριν την 21η Σεπτεμβρίου, οπότε και έχει ορισθεί να εκδικασθεί η κύρια αίτηση της Μαρινόπουλος για την υπαγωγή της στο άρθρο 99, να κατατεθεί νέο δικόγραφο με βάση το άρθρο 106Θ του πτωχευτικού κώδικα. Και όλα αυτά ώστε στα μέσα Φθινοπώρου να δοθεί το "πράσινο φως" και από το δικαστήριο (σ.σ. δεν πρέπει να αποκλείεται αυτό να γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου) και να ξεκινήσει η πληρωμή των προμηθευτών της Μαρινόπουλος.

Μέχρι τότε το "μαγαζί", που σήμερα φέρει το brand Μαρινόπουλος, με τα χρήματα από την ενδιάμεση χρηματοδότηση και με τις πλάτες της Σκλαβενίτης, θα ξεκινήσει να τροφοδοτεί εκ νέου τα ράφια του με προϊόντα, ώστε να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες προκειμένου να επιστρέψουν οι καταναλωτές του, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες έχουν μεταφερθεί σε άλλα δίκτυα. Τα 80 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, τα οποία θα ξεκινήσουν να εκταμιεύονται άμεσα, θεωρείται ότι είναι μια μαγιά για να μπουν προϊόντα στα ράφια του δικτύου της Μαρινόπουλος και ένα καλό δείγμα γραφής για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να επιστρέψουν οι καταναλωτές. Στην περίπτωση της Βερόπουλος, οκτώ μήνες μετά το deal με την METRO, ακόμη δεν έχουν επιστρέψει όλοι οι καταναλωτές, με αποτέλεσμα, όπως έλεγε παράγοντας της αγοράς, η αλυσίδα να εξακολουθεί να κινείται με αρνητικό, αν και οριακό, πρόσημο.

Εκτός από τους καταναλωτές ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας είναι ο ανταγωνισμός και πως θα αντιδράσει από εδώ και πέρα. Διότι κανείς δεν πιστεύει πως οι υπόλοιπες αλυσίδες εγχώριες και διεθνείς, θα περιμένουν να δουν να νεκρανασταίνεται το δίκτυο της Μαρινόπουλος, από το οποίο τους τελευταίους μήνες έχουν κερδίσει, καταναλωτές, τζίρους και μερίδια.

Οπότε δεν πρέπει να αποκλείεται πως ο πόλεμος, above και below the line να είναι πολύ σκληρός, με κάποιους προμηθευτές να κινδυνεύουν να βρεθούν στη μέση.
 
Τι προβλέπει το σχέδιο διάσωσης που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης

Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr σε σχετικό του δημοσίευμα του στις 14 Αυγούστου, το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης προβλέπει μεταξύ των άλλων νέα χρηματοδότηση από τις τράπεζες, ζεστό χρήμα από τη Σκλαβενίτης, "κούρεμα” οφειλών. Αυτό θα γίνει μέσω της νέας εταιρείας που θα συσταθεί, τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης, και στην οποία θα εισφερθούν οι απαιτήσεις και τα περιουσιακά στοιχεία της Μαρινόπουλος. Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

- Η νέα εταιρεία, θα λάβει δάνειο 360 εκατ. ευρώ με εγγύηση της Σκλαβενίτης. Το συγκεκριμένο δάνειο θα έχει επιτόκιο euribor +1,5% spread, ενώ οι τράπεζες θα έχουν δικαίωμα, το οποίο όπως προβλέπει το σχέδιο, αν το ασκήσουν θα αποκτήσουν το 25% της νέας εταιρείας και η Σκλαβενίτης το 75%.

- Η Σκλαβενίτης θα βάλει 125 εκατ. ευρώ "φρέσκο χρήμα", εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν άμεσα για την ενδιάμεση χρηματοδότηση, μόλις ολοκληρωθεί το deal θα δοθούν άλλα 60 εκατ. ευρώ, και 50 εκατ. ευρώ το 2017.

- Η ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ θα προέλθει εκτός από τα 15 εκατ. ευρώ που θα βάλει η Σκλαβενίτης σε πρώτη φάση και από το δάνειο που θα δώσουν οι τράπεζες.

- Το "κούρεμα" των οφειλών των προμηθευτών της χειμαζόμενης αλυσίδας θα είναι της τάξεως του 40-50%.

- Από το "κούρεμα” εξαιρούνται προμηθευτές στους οποίους η Μαρινόπουλος οφείλει έως 100.000 ευρώ.

- Προβλέπεται διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων της Μαρινόπουλος και μεταφορά των δικαιωμάτων και της προϋπηρεσίας τους στη νέα εταιρεία.

- Τα χρέη προς Δημόσιο-ασφαλιστικά ταμεία θα πληρωθούν χωρίς "κούρεμα” σε δόσεις.

- Σε ό,τι αφορά το δίκτυο της Μαρινόπουλος, το σχέδιο της Σκλαβενίτης προβλέπει τη διατήρηση στο σύνολό του στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

 

capital.gr

 

Αλεξάνδρα Γκίτση  26 August, 2016 ΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα