Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση της Ψηφιακής Πινακοθήκης στο Ηράκλειο!
Παρουσία πλήθους κόσμου
Εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ψηφιακής Πινακοθήκης του Δήμου Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων:
Η καταγραφή της επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένης και διεσπαρμένης συλλογής 1000 περίπου έργων τέχνης ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου, με σημαντικά έργα καλλιτεχνών όπως, μεταξύ άλλων, των Γ. Τσαρούχη, Α. Φασιανού και Ελ Γκρέκο
Η συντήρηση των έργων τέχνης και η ιστορική τεκμηρίωση και αποτίμηση τους σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου
Η ψηφιοποίηση του αρχείου σε συνεργασία με το Ι.Τ.Ε. για την δημιουργία διαδικτυακής πινακοθήκης
Η παραχώρηση του Μεγάρου Κοθρή-Λιοπυράκη από το Υπ. Πολιτισμού για την δημιουργία κατάλληλου χώρου Δημοτικής Πινακοθήκης
Τα περαιτέρω σχέδια αξιοποίησης της συλλογής έργων τέχνης του Δήμου μέσα από εκθέσεις και ποικίλες άλλες δράσεις
Ο δήμαρχος, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι: "Ο Εξπερυ λέει πως αν θέλεις να φτιάξεις ένα καράβι, δεν αρκεί να δίνεις εντολές και υλικά στους ανθρώπους, πρέπει να βάλεις στην καρδιά και στο μυαλό τους τη θάλασσα. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας: να βάλουμε στην καρδιά και το μυαλό των συμπολιτών μας την θάλασσα της τέχνης και του πολιτισμού που διαθέτει αυτός ο τόπος".
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αριστέα Πλεύρη σημείωσε πως:
"Η τέχνη έχει ζωή. Ξεκινάει από την ιδέα του καλλιτέχνη και φτάνει ως το μάτι του φιλότεχνου. Αλλά δεν τελειώνει εκεί. (...) Τα έργα τέχνης έχουν επίσης φωνή και συναισθήματα. Διατυπώνουν παράπονα εάν παραμεληθούν και διεκδικούν με πάθος την ύπαρξή τους στη ζωή των ανθρώπων. Και εκδικούνται. Εάν παραμεληθούν δεν ξεχνιούνται, αλλά κλείνονται στον εαυτό τους και αλλάζουν όψη. Καμία φορά, αυτοκτονούν και παύουν να υπάρχουν. Τότε, το αμάρτημα των υπαιτίων είναι θανάσιμο και δεν επιδέχεται άφεσης. Αυτό το παράπονο ακούσαμε από τα έργα τέχνης της Συλλογής του Δήμου Ηρακλείου. Και αποφασίσαμε πως εμείς δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι. Γιατί όπως λέει και ο Μαρσέλ Προυστ, "Με την τέχνη, πολύ απλά μπορούμε να βγούμε έξω από τον εαυτό μας..."
Όπως τονίστηκε, έχει δημιουργηθεί ιστοσελίδα για την δημοτική πινακοθήκη, που περιλαμβάνει τον κατάλογο με τους πίνακες σε ψηφιακή μορφή.
Για τη διαδικασία της ψηφιοποίησης μίλησαν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ Δημήτρης Πλεξουσάκης και ο καθηγητής Μιχάλης Σηφάκης
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης σημείωσε ότι:
"Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης με τον Δήμο Ηρακλείου κατέληξαν σε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας για την αξιοποίηση του Μεγάρου Κοθρή - Λιοπυράκη, μέσω της παραχώρησης του για 30 έτη, χωρίς αντάλλαγμα, προς τον Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να αποκατασταθεί και στη συνέχεια να λειτουργήσει ως Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Λόγω της εκτεταμένης ζημίας που έχει υποστεί η κεραμοσκεπή του κτηρίου, κρίνεται απαραίτητη η άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας, με σκοπό την άρση της επικινδυνότητας τα οποία συνίστανται σε ολική καθαίρεση της επικεράμωσης, του πετσώματος και των σαθρών τεγιδων της στέγης".
Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασακης, για την ολική αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτηρίου, ο Δήμος Ηρακλείου έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την ανάθεση της μελέτης με διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας "με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει ποιότητας -τιμής , σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016", όπως είπε.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις