Πότε θα εφαρμοστει στην Κρήτη το μέτρο παραχώρησης γης σε απόρους

neakriti.gr  13 February, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Πότε θα εφαρμοστει στην Κρήτη το μέτρο παραχώρησης γης σε απόρους

Η Περιφέρεια θα επιλέξει τις εκτάσεις - Πότε και πώς θα εφαρμοστεί στην Κρήτη το μέτρο για την παραχώρηση γης σε απόρους

Πόσο αλήθεια αφορά την Κρήτη ο σχεδιασμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παραχώρηση γης του Δημοσίου στους ανέργους αλλά και σε φτωχούς αγρότες; Η “Νέα Κρήτη” διερευνά για άλλη μια φορά την υπόθεση αυτή, μετά τη νέα σύσκεψη που έγινε για την εφαρμογή του Νόμου 4061 του 2012 για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, χωρίς ανάλογες συσκέψεις να έχουν γίνει και για το νησί μας.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε χθες στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, έχει μπει “το νερό στ’ αυλάκι” σε ό,τι αφορά την παραχώρηση εκτάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στη Μεσαρά, για τη δημιουργία κτήματος πολλαπλών δράσεων, ενώ ο ίδιος δεν πιστεύει ότι στο νησί μας μπορεί εύκολα να βρεθούν εκτάσεις για να παραχωρηθούν προς καλλιέργεια σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, διαπιστώθηκε ότι με τη συνεργασία υπουργείου, Περιφέρειας και αγροτών θα προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία της παραχώρησης.

Στο πλαίσιο του διαλόγου, που πραγματοποιείται και με αγρότες άλλων περιφερειών, σχετικά με τη βελτίωση της μοριοδότησης και τις εξασφαλίσεις του νόμου σε ό,τι αφορά την προς χρήση γη που θα λάβουν για να καλλιεργούν οι ίδιοι ως επαγγελματίες αγρότες και άνεργοι, ακολούθησε εκτενής συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και χρήσιμα συμπεράσματα.

Από την πλευρά του υπουργείου έγινε σαφές ότι η διαδικασία των παραχωρήσεων χρήσης γης γίνεται με αποκλειστική αρμοδιότητα των Περιφερειών και όχι από Νομικά ή Φυσικά Πρόσωπα, ενώ απαγορεύεται η υπομίσθωση.

Όσον αφορά τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών, θα υπάρξει επιπλέον μοριοδότηση των μελών τους. Στις βελτιώσεις του νόμου, θα συμπεριληφθούν και η παραχώρηση δημόσιας γης σε Ενεργειακές Κοινότητες μη κερδοσκοπικές, για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έτσι ώστε μέσα από αυτά τα σχήματα οι ΤΟΕΒ και οι αγρότες να μειώσουν το κόστος ενέργειας.

Οι εξελίξεις για την Κρήτη

«Εγώ δε νομίζω ότι η δικιά μας η Περιφέρεια έχει να δώσει τέτοιες γαίες. Γιατί στην Κρήτη οι εκτάσεις λίγο ή πολύ είναι ιδιόκτητες. Και σε ό,τι αφορά τα “τούρκικα”, και σε ό,τι αφορά τα μετόχια, τα πήρε το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τα πούλησε, με αποτέλεσμα αυτά να είναι αγορασμένα. Και μένουν μόνο τα ορεινά που ανήκουν σε Δήμους. Είναι του Δημοσίου, αλλά αυτά δε νομίζω ότι παραχωρούνται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, υπάρχουν εξελίξεις θετικές, όπως μας είπε.

«Δεν πρέπει να δοθούν σε άπορους οι εκτάσεις των ερευνητικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, έχει γίνει ήδη παραχώρηση του 500 στρεμμάτων στην Περιφέρεια Κρήτης και τώρα φτιάχνεται ο φορέας διαχείρισης. Και ολοκληρώνεται και η μελέτη για τη Γεωργική Σχολή Μεσαράς, που προβλέπει να γίνει ένα πολυλειτουργικό αγρόκτημα, ερευνητικού, εκπαιδευτικού, επιστημονικού χαρακτήρα και χαρακτήρα διασύνδεσης με την τοπική οικονομία. Δηλαδή έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες, που θα πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουν να παρουσιάζονται»...

Στο ερώτημά μας για τη δυνατότητα κάποιου άνεργου ή άπορου συνανθρώπου μας που θέλει να βρει και να ενοικιάσει κάποια έκταση στην Κρήτη για να καλλιεργήσει και να ζήσει την οικογένειά του, ο Αλέκος Στεφανάκης είναι κατηγορηματικός: «Όταν θα ιδρυθεί ο φορέας διαχείρισης, εφόσον θέλει να δουλέψει, θα μπορεί να έρθει και να γίνει εργαζόμενος σε αυτόν τον φορέα, στον οποίο θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας»...

Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ μας λέει πως έχει υπογραφεί η παραχώρηση της γης και τώρα ετοιμάζεται η προγραμματική σύμβαση για την παραχώρηση εκτάσεων από τον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων στο Ρέθυμνο, όπου θα γίνονται δραστηριότητες στον τομέα της κτηνοτροφίας.

«Ασφαλώς οι ερευνητικοί τομείς χρειάζονται έρευνες πεδίου. Ειδικά στο κομμάτι του αγροτοδιατροφικού τομέα χρειάζονται έρευνες στο πεδίο. Δεν μπορεί να γίνονται μόνο στο εργαστήριο. Δηλαδή, αν θες να κάνεις πειράματα στην κτηνοτροφία, πρέπει να έχεις ένα πειραματικό ποίμνιο, να έχεις εγκαταστάσεις κ.λπ. Το ίδιο χρειάζεται να γίνεται και στη φυτική παραγωγή. Χρειάζεσαι πειραματικούς αμπελώνες, θερμοκήπια, πειραματικά αρωματικά κ.λπ. Γι’ αυτό είχαν φτιαχτεί αυτοί οι σταθμοί στην εποχή της ευδαιμονίας. Μετά διέλυσαν. Αλλά σε αυτό ας απαντήσουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι», καταλήγει ο κ. Στεφανάκης.

Εγκύκλιος από Περιφέρεια Κρήτης

Επιδότηση 14.000 ευρώ σε μικρομεσαίους αγρότες

Στο μεταξύ, με εγκύκλιό της η Περιφέρεια Κρήτης δημοσιοποίησε την απόφαση για την επιδότηση των 14.000 ευρώ σε μικρομεσαίους αγρότες, τονίζοντας ότι οι αιτήσεις ξεκινούν στις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Το ποσό 14.000 ευρώ θα λάβει κάθε αγρότης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης. Το πρόγραμμα αφορά αγρότες ηλικίας από 18 έως 60 ετών, η κατάθεση δικαιολογητικών θα ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 Μαΐου.

Όπως επισημαίνεται, στόχος του μέτρου είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες, μέσω ενεργειών που αφορούν στη βελτίωση της οικονομικής ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή, ούτως ώστε να είναι «ικανές» να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία.

- Είναι μόνιμοι κάτοικοι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως και 5.000 κατοίκους.

 

- Είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου και να έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018.

- Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες.

- Έχουν ατομικό αγροτικό εισόδημα από 0,01 έως και 3.000 ευρώ και συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανήλικων τέκνων απ’ όλες τις πηγές) έως και 15.000 ευρώ.

- Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία έτη και μέγιστη τα τέσσερα έτη, αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που περιγράφονται στην πρόσκληση.

- Η γεωργική εκμετάλλευσή του υποψηφίου πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας ίσο με 5.000 έως και 7.999 ευρώ στην αρχική κατάσταση.

- Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018.

Ως προς τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα:

* Μόνο ένας εκ των συζύγων μπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκμετάλλευσης.

* Το σύνολο της οικογενειακής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018.

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

neakriti.gr  13 February, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα