Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη θεραπεία για τους ασθενείς με σύνδρομο post covid, καθώς περιλαμβάνει πάρα πολλά νοσήματα, επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ, επικεφαλής του ιατρείου post covid του ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων (ΕΕΛ) Συμεών Μεταλλίδης.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου του 21ου συνεδρίου της ΕΕΛ, ο κ. Μεταλλίδης υπογράμμισε πως η εμπειρία δεν αρκεί, «χρειάζεται επιστημονική έρευνα για να αναγνωρίσουμε ποιοι πάσχουν από το σύνδρομο και δεν το αναγνωρίζουν οι ίδιοι» και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής υπάρχουν καταγεγραμμένα περί τα 3 εκατομμύρια κρούσματα post covid. Σημείωσε πως καθώς ζούμε μια πανδημία, αναπόφευκτα ο αριθμός των ασθενών θα είναι μεγαλύτερος και με υποκλινικές μορφές. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα επιμένουν. Μάλιστα, ευπαθείς ασθενείς βγαίνουν από το νοσοκομείο με κατεστραμμένο αναπνευστικό σύστημα.
Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Η Αθηνά Λινού στο MEGA για το σύνδρομο post covid – Προβληματισμός για τους ανεμβολίαστους
Ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας εξηγώντας ανέφερε ότι «τα συμπτώματα εμμένουν και μετά τις 12 εβδομάδες από τη νόσηση. Πρέπει με επιστημονικά κριτήρια να ξεκαθαριστεί μέσω αποκλεισμού η διάγνωση του συνδρόμου post covid».
To 30% νοσηλεύεται για λοίμωξη
Ο ειδικός γραμματέας της ΕΕΛ Βασίλης Παπασταμόπουλος τόνισε πως το 30% των νοσηλευομένων στην περίοδο που διανύουμε, έχουν πρόβλημα λοίμωξης. Όμως δεν υπάρχουν λοιμωξιολόγοι σε όλα τα νοσοκομεία. Γι΄ αυτό, χρειάζεται ένας λοιμωξιολόγος σε κάθε μικρό νοσοκομείο και η ανάλογη ομάδα στα μεγαλύτερα νοσοκομεία. Καθώς όμως οι ελλείψεις στη στελέχωση των νοσοκομείων παραμένουν και διανύοντας τον τρίτο χρόνο της πανδημίας, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αντιμετωπίζει επαγγελματική εξουθένωση, θέμα το οποίο θα αναπτυχθεί στη διάρκεια του συνεδρίου.
Έλλειψη σε λοιμωξιολόγους
Σχετικά με το θέμα, ο καθηγητής Παθολογίας Νίκος Σύψας εξήγησε πως οι οργανικές θέσεις των γιατρών αφορούν είτε την παθολογία, είτε την παιδιατρική ως ειδικότητες, και η λοιμωξιολογία αποτελεί περαιτέρω εξειδίκευση. Έτσι, το ιατρικό προσωπικό οφείλει να ασχοληθεί με τα θέματα της βασικής ειδικότητας και στον ελεύθερο χρόνο τους να καλύψουν θέματα που άπτονται της λοιμωξιολογίας.
Διευκρινίζοντας ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως στα καθήκοντα του λοιμωξιολόγου περιλαμβάνονται η αντοχή των μικροβίων, η διασπορά τους στο νοσοκομείο, τα φάρμακα επιλογής για ανοσοκατεσταλμένους, μεταμοσχευμένους ή ασθενείς με κακοήθειες κλπ.
Δείτε επίσης
- ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
- Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ -
- Mpox: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ: Καταγράφηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Υγεία: Αυτοι είναι οι επικρατέστεροι για τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί