Πόσο θα παραμείνει κλειστό το Δημοτικό Σχολείο Γαύδου;

Μαρία Ελένη Νικηφόρου, Παπαδογιαννάκη Βίκυ  18 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Πόσο θα παραμείνει κλειστό το Δημοτικό Σχολείο Γαύδου;

Άμεση λύση για το σχολείο του ακριτικού νησιού ζητούν γονείς και αρμόδιοι

Κλειστό είναι το δημοτικό σχολείο της ακριτικής Γαύδου καθώς η δασκάλα που τοποθετήθηκε υπέβαλε την παραίτηση της, ανακοινώνοντας, μάλιστα, την απόφαση της την ημέρα του αγιασμού.

Πρόκειται για μία πρωτοδιόριστη εκπαιδευτικό και μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, η οποία δίδαξε μόλις μία ημέρα στους τρεις μαθητές του νοτιότερου άκρου της Ευρώπης, που για μια ακόμη φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδυναμία της πολιτείας να στηρίξει τις ακριτικές περιοχές.

«Που ζούμε; Στην Ελλάδα είμαστε κι εμείς»

Μια μόλις ημέρα κράτησε η χαρά των τριών μαθητών του δημοτικού σχολείου της Γαύδου. Για την Κέλλη, το Νικόλα και το Χρήστο η νέα σχολική χρονιά άρχισε στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν έφτασε η δασκάλα στο νησί και σταμάτησε, για άγνωστο πόσο, μια ημέρα μετά. 

 

Όπως ανέφερε η κ. Γεώργακα - Λουγιάκη Έφη, οι μαθητές απογοητεύτηκαν από την απομάκρυνση της δασκάλας, καθώς τους άρεσε πολύ το μάθημα μαζί της.

Χαρακτηριστικά της αγωνίας των γονιών των μαθητών είναι τα όσα δήλωσε η κ. Γεώργακα - Λουγιάκη: «Δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε δάσκαλο πάλι, τα δικά μου παιδιά πηγαίνουν τρίτη και τετάρτη Δημοτικού και το σχολείο είναι κλειστό… Είναι δύσκολο. Τα παιδιά περίμεναν πως και πως. Είχανε ετοιμαστεί. Δεν έχουν και πολλές ασχολίες εδώ… Πού είμαστε; Που ζούμε; Στην Ελλάδα είμαστε κι εμείς.»

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, κ. Μανόλη Μηλιαράκη, η δασκάλα εξέφρασε εξ’ αρχής τη δυσαρέσκειά της για την τοποθέτηση της στη Γαύδο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει και η κ. Γεώργακα - Λουγιάκη, αναφέροντας ότι «Από τον αγιασμό μας εξήγησε την κατάσταση και μας ενημέρωσε και τηλεφωνικά.»

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μηλιαράκη, η δασκάλα «Έχει την αμέριστη κατανόηση από μας καθώς πρώτη φορά μπήκε σε τάξη. Πολλές φορές επικοινώνησε με την υπηρεσία να καθοδηγηθεί και στα πιο απλά γραφειοκρατικά… Την κατανοώ γιατί πραγματικά βρέθηκε στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.»

Μέχρι και 1 μήνα μπορεί να μείνει κλειστό το σχολείο

Οι  επιλογές της δασκάλας ήταν δύο: Είτε να μείνει μακριά από τα παιδιά και την οικογένεια της, είτε να παραιτηθεί. Έτσι, τα τρία παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό σχολείο της Γαύδου έμειναν να περιμένουν τη στιγμή που θα βρεθεί εκπαιδευτικός πρόθυμος να τα εφοδιάσει με γνώσεις και να γεμίσει το χρόνο τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Μηλιαράκης: «Είχα ενημερώσει τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ότι το κενό ενδεχομένως θα μείνει στη Γαύδο να λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας…»

Αν το Υπουργείο Παιδείας δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα της επίσπευσης της προκήρυξης της θέσης, τότε το Σχολείο της Γαύδου θα παραμείνει κλειστό για πολύ καιρό ακόμη, με τις οικογένειες των τριών μαθητών να βιώνουν ξανά την απομόνωση και την αδυναμία της πολιτείας να στηρίξει την επιλογή τους να παραμείνουν ακρίτες.

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια τη Δήμαρχο Γαύδου, κ. Καλλίνικου Γκέλη, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα με αρμόδιους από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι διαδικασίες για την αντικατάσταση της δασκάλας στο Δημοτικό Σχολείο Γαύδου έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Μάλιστα, δεν υπάρχει προβλεπόμενος χρόνος για την αντικατάσταση της δασκάλας και ως εκ τούτου, για την επαναλειτουργία του σχολείου, καθώς οι διαδικασίες μπορεί να διαρκέσουν «από 5 ημέρες μέχρι 1 μήνα», όπως ανέφερε η κ. Καλλίνικου στο neakriti.gr.

Σημειώνεται, ότι η κ. Καλλίνικου με ανάρτηση της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τονίζει ότι ο αγώνας για το δικαίωμα των παιδιών των ακριτικών νησιών στην εκπαίδευση δε θα σταματήσει, μέχρι να δικαιωθεί. «Οι περιοχές με ιδιαιτερότητες οφείλουν να βγαίνουν σε λίστα από μόνες τους ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν».

 

Πηγή:neakriti.gr

 

Μαρία Ελένη Νικηφόρου, Παπαδογιαννάκη Βίκυ  18 September, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα