Μεγάλο θέμα έχει γίνει και πάλι -και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού- ο κορονοϊός, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, η οποία είναι μέχρι τώρα μικρή, αλλά καλεί σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές.
Την ίδια ώρα, έξαρση των κρουσμάτων καταγράφεται και σε άλλες χώρες, όπως τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Από τις αρχές Μαΐου ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πλέον πως η πανδημία αποτελεί παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη, «ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες, συνεχίζει να σκοτώνει και να αλλάζει», υπογράμμισε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πλέον, η παραλλαγή Eris είναι αυτή που παρακολουθείται περισσότερο από τους επιστήμονες επειδή θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων. Οι συγκεντρώσεις του καλοκαιριού και η μείωση της ανοσίας μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ είχε φύγει από τη σκέψη των περισσοτέρων έπειτα από πάνω από τρία χρόνια και πολλά κύματα πανδημίας, ο ιός SARS-Cov-2 έχει πρόσφατα επιστρέψει στο μυαλό μερικών Γάλλων. Είναι χαρακτηριστικό πως στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, οι αφίξεις με υποψίες για κορoνοϊό αυξήθηκαν κατά 31% την εβδομάδα από τις 31 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου σε σύγκριση με την προηγούμενη και τα κρούσματα έφθασαν τα 920, σύμφωνα με τα δεδομένα της γαλλικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.
«Οι αριθμοί παραμένουν μικροί», επισήμανε η εν λόγω υπηρεσία. Τα κύματα του καλοκαιριού ή του χειμώνα του 2022 είχαν συνοδευτεί από περισσότερες από 4.000 επισκέψεις την εβδομάδα στα νοσοκομεία για το λόγο αυτό.
Παράλληλα, «οι ιατρικές πράξεις με υποψίες για Covid-19 έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικίες» και ανήλθαν σε περισσότερες από 1.500 στην αρχή Αυγούστου, σημειώνοντας άλμα κατά 84% μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας.
Τι εξηγεί στo ethnos.gr ο καθηγητής Γουργουλιάνης
Η εποχική γρίπη αναμένεται να κυριαρχήσει και τον φετινό χειμώνα εκτίμησε πρόσφατα μέσω του ethnos.gr ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και συνιστά ψυχραιμία για την νέα παραλλαγή του κορονοϊού με το όνομα Eris.
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε διαγνώσεις Eris, αλλά δεν έχουμε βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Δεν αλλάζει την πορεία της νόσου η νέα παραλλαγή. Πέρσι από ιώσεις είχαμε κυρίως εποχική γρίπη, RSV, αδενοϊούς και κορονοϊό. Επομένως, αν μπορώ να προβλέψω κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα και φέτος. Ο κορονοϊός θα είναι το μικρότερο πρόβλημα». Η Eris ή αλλιώς EG.5.1 είναι «απόγονος» της Omicron και ταξινομήθηκε για πρώτη φορά ως παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Ιουλίου.
Η μετάδοσή της όπως δείχνουν τα στοιχεία είναι ραγδαία. Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου αφορούσε ένα στα εννέα κρούσματα, ενώ πλέον αντιπροσωπεύει 1 στα 7. «Το ερώτημα είναι αν κάνει βαριά νόσο. Αν αυξήθηκαν οι νοσηλείες της μονάδας εντατικής θεραπείας και η απάντηση είναι όχι» προσθέτει ο κ. Γουργουλιάνης. «Κάνουμε ελέγχους, βρίσκουμε ιώσεις, προχωρούμε σε γενετικές αναλύσεις και εκεί που κρίνονται όλα είναι στη βαριά νόσο. Βαριά νόσος δεν έχει αποδειχθεί. Δεν αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Διαγνώσεις έχουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτα. Δεν χρειάζεται ανησυχία. Είμαστε στην Όμικρον μετάλλαξη η οποία εμφανίζει ήπια μεταδοτικότητα χωρίς νοσηλείες και έτσι θα πάμε».
Ενδεικτικό είναι, όπως λέει ο καθηγητής, ότι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας ο αριθμός των ασθενών από κορονοϊό στην ΜΕΘ είναι πάρα πολύ μικρός και αφορά ανθρώπους μεγάλων ηλικιών με συνοσηρότητες. «Ζούμε φυσιολογικά, δεν φοράμε μάσκα και καλά κάνουμε και δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία».
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (για το διάστημα από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου), η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και ο αριθμός των εισαγωγών (41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 16, ενώ καταγράφηκαν 24 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87,5 έτη.
Επίσης, κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Omicron, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί. Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προσθέσει την EG.5.1 στη λίστα των παραλλαγών που βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Τα πιο κοινά συμπτώματα της νέας παραλλαγής είναι τα εξής:
Καταρροή
Πονοκέφαλος
Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
Φτάρνισμα
Πονόλαιμος
Δείτε επίσης
- Ποιος είναι ο συνδυασμός που κάνει το έντερο «χαρούμενο»
- Θερίζουν οι ιώσεις, νοσούν «έως και 1-1,2 εκατ. Έλληνες»
- Έρευνα: Υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τα ενήλικα παιδιά διαζευγμένων γονέων
- «Το νέο σύστημα λειτουργεί, είναι θέμα εξοικείωσης»απαντά η ΗΔΙΚΑ για «αρρυθμίες» στη συνταγογράφηση
- Είναι κρυολόγημα, γρίπη, COVID-19 ή RSV;
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Μετά την υποπαραλλαγή FLiRT έρχεται η XEC – Σε έξαρση στην Ευρώπη
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί