Πόσες ημέρες ζει σε κάθε επιφάνεια o ιός;

  16 March, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Πόσες ημέρες ζει σε κάθε επιφάνεια o ιός;

Πώς να τις απολυμαίνετε

Ο νέος κορονοϊός είναι μια νόσος του αναπνευστικού, και συνήθως διασπείρεται μέσω αεροσταγονιδιών. Όταν κάποιος φορέας του ιού βήχει ή φτερνίζεται, σταγονίδια που κουβαλούν ιογενή μέρη του, μπορούν να καταλήξουν στη μύτη ή το στόμα κάποιου άλλου.

Όμως ένα άτομο μπορεί ακόμα να κολλήσει ακόμα και ακουμπώντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο στο οποίο έχουν καταλήξει ιογενή μέρη και έπειτα να ακουμπήσει, το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Η διάρκεια ζωής του ιού σε μια επιφάνεια – σε χειρολαβές ή ακόμα και στα χρήματα – εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η υγρασία και ο τύπος της επιφάνειας. 

Οι πρώτες μελέτες έδειξαν πως μπορεί να ζήσει «από ώρες μέχρι μια μέρα» σύμφωνα με την επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου της North Carolina, Ρέιτσελ Γκρέιαμ, σύμφωνα με το Business Insider.  Νεότερες μελέτες που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, υποστηρίζουν την εκτίμησή της. Η νέα αυτή μελέτη υποστηρίζει ότι ο ιός μπορεί να ζήσει από 4 ώρες σε μια χάλκινη επιφάνεια, μια ημέρα σε μια χάρτινη και μέχρι τρεις ημέρες σε επιφάνειες από πλαστικό ή ανοξείδωτο μέταλλο.  Ο κορονοϊός μπορεί ακόμα να ζήσει στον αέρα μέχρι τρεις ώρες.

Η έρευνά τους, δεν έχει πάντως ακόμα αξιολογηθεί. 

Πως να απολυμαίνετε τις επιφάνειες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο κορονοϊός μπορεί να εξουδετερωθεί αποτελεσματικά σε επιφάνειες μέσα σε ένα λεπτό αν αυτές απολυμανθούν με προϊόντα που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη από 62% ως 71%, 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,1% υποχλωριώδες νάτριο.

Η καθηγήτρια Γκρέιαμ, αναφέρει ακόμα ότι το σημαντικό απολυμαίνοντας μια επιφάνεια είναι να μειώσεις τον βαθμό της δόσης του ιού σε ένα όριο τέτοιο που δεν θα μπορεί πλέον να σου προκαλέσει ασθένεια.  Τα αντισηπτικά χεριών από την, δεν είναι ιδανικά για σκληρές επιφάνειες καθώς η αλκοόλη που περιέχουν δεν είναι αρκετή.

Τα αντισηπτικά χεριών έχουν σκοπό να χαμηλώσουν τον βαθμό της μόλυνσης των χεριών «χωρίς να σας βγάλουν το δέρμα ή να καταστρέψουν τη λιπαρότητα και την υγρασία τους» λέει η ίδια. «Η χλωρίνη είναι καλύτερο απολυμαντικό για τέτοιες επιφάνειες».

 

  16 March, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα