Πολλές οι αντιδράσεις για την ΕΒΕ στα Πανεπιστήμια

  21 July, 2021 ΑΡΘΡΑ
Πολλές οι αντιδράσεις για την ΕΒΕ στα Πανεπιστήμια

Την ακύρωση εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) έστω και τώρα ζητούν υποψήφιοι, γονείς φορείς και κόμματα της αντιπολίτευσης διεκδικώντας ένα δίκαιο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ. Εκπαιδευτικοί τονίζουν προς το υπουργείο Παιδείας ότι η ΕΒΕ, ενδέχεται να αφήσει εκτός πανεπιστημίων φέτος το 1/3 των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις και όχι μόνο αυτούς, που έχουν χαμηλές επιδόσεις αλλά και παιδιά με καλούς βαθμούς.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται δραματικά τα παραδείγματα υποψηφίων, οι οποίοι αν και κατάφεραν να πάρουν καλούς βαθμούς και βέβαια πολύ πάνω από τη βάση δε θα καταφέρουν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια και στις σχολές που επιθυμούν αφού η ΕΒΕ λειτουργεί ως «κόφτης». Το βέβαιο είναι λοιπόν ότι  υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει λιγότερα μόρια από άλλους θα είναι επιτυχόντες, ενώ υποψήφιοι με περισσότερα μόρια θα αποκλειστούν από τα Πανεπιστήμια, εξ΄ αιτίας ενός συστήματος το οποίο εφαρμόστηκε βιαστικά, χωρίς να εξετασθεί σοβαρά σε όλες τις παραμέτρους του και το οποίο θα αδικήσει χιλιάδες υποψήφιους. Και όλα αυτά σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη για τους μαθητές, οι οποίοι ούτε καν είχαν αντιληφθεί τι τους περίμενε με την  ξαφνική εφαρμογή της ΕΒΕ, καθώς ανακοινώθηκε εν μέσω της σχολικής χρονιάς και με τα σχολεία κλειστά.

Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Για το σοβαρό αυτό θέμα πήραν θέση σήμερα και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων (ΟΙΕΛΕ) , οι οποίοι υπέβαλλαν στο υπουργείο Παιδείας αίτημα για άμεση ακύρωση της ΕΒΕ, ενώ τη Δευτέρα 26 Ιουλίου θα παρουσιάσουν συγκεκριμένα στοιχεία για την αποβολή χιλιάδων υποψήφιων από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Όπως αναφέρουν στόχος της πρωτοβουλίας που πήραν είναι να δημοσιοποιηθεί το αίτημα για άμεση απόσυρση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που θα στερήσει από  χιλιάδες νέους την είσοδό τους  στο Πανεπιστήμιο. Ο εισηγητής της ΟΙΕΛΕ και Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του ΔΣ Στρ. Γεωργουδής θα παρουσιάσει αναλυτικά επεξεργασμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ενδέχεται να μείνει εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης το 1/3 περίπου των φετινών υποψηφίων (και όχι μόνο οι «κακοί» μαθητές που γράφουν 1 και 2, όπως παραπλανητικά προπαγανδίζει στα ΜΜΕ η κ. Κεραμέως). Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό  «έγκλημα», καθώς  η Ε.Β.Ε. εφαρμόζεται στην πιο δύσκολη χρονιά μεταπολεμικά με τις μαθήτριες και τους μαθητές να δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα σε συνθήκες πανδημίας και με ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας εκπαίδευσης να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα λόγω των θεμάτων που αντιμετώπισε η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης. Η Πρωτοβουλία για την Παιδεία ΟΙΕΛΕ – Εργατικών Κέντρων ζητά από την Υπουργό Παιδείας να επιδείξει στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία, ακυρώνοντας την εφαρμογή της Ε.Β.Ε. και ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο έναν ευρύ διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για έναν δημοκρατικό και δίκαιο εξορθολογισμό του συστήματος πρόσβασης.

Η θέση του Υπουργείου Παιδείας

Πάντως από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, η κυρία Νίκη Κεραμέως, βλέποντας τις αντιδράσεις ρίχνει το «μπαλάκι» στα πανεπιστήμια υποστηρίζοντας ότι η επιλογή του αριθμού των εισακτέων έγινε από τα πανεπιστήμια χωρίς όμως ν΄ αναφέρει ότι η νομοθέτηση για την ΕΒΕ έγινε από το υπουργείο και ότι τα ΑΕΙ κλήθηκαν να την εφαρμόσουν. Άλλωστε είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο τα πανεπιστήμια ζητούν μειωμένο αριθμό εισακτέων αλλά τον τελικό λόγο τον έχει πάντα ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ορίζει το σχετικό αριθμό, όπως έγινε και φέτος. Επίσης, όσον αφορά στο επιχείρημα του υπουργείου Παιδείας υπέρ της εφαρμογής της ΕΒΕ (για να μην εισάγονται υποψήφιοι με χαμηλές βαθμολογίες), ότι το 40% των φοιτητών εγκαταλείπει τις σπουδές του αυτό αφορά στο σύνολο των φοιτητών και όχι μόνο σε αυτούς που εισήχθησαν με χαμηλές βαθμολογίες. Και επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι χιλιάδες μαθητές που μπήκαν στα ΑΕΙ με χαμηλούς βαθμούς κατάφεραν να αποφοιτήσουν και μάλιστα με επιτυχία και άλλοι, που μπήκαν με υψηλές βαθμολογίες δεν κατάφεραν ποτέ να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

 

  21 July, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα