Ποιο είναι το χωριό της Κρήτης στο οποίο δεν καπνίζει κανείς;

mesaralive  15 February, 2015 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ
Ποιο είναι το χωριό της Κρήτης στο οποίο δεν καπνίζει κανείς;

Σε αυτό το χωριό το μόνο που καπνίζει είναι… οι καμινάδες των τζακιών. Είναι ίσως το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που το τσιγάρο είναι μια άγνωστη σχεδόν λέξη, καθώς κανείς από τους κατοίκους δεν καπνίζει.

Ο λόγος για το χωριό Σκοτεινό, που βρίσκεται σε απόσταση 22,5 χιλιομέτρων ανατολικά του Ηρακλείου, όπως γράφει το cretapost.

Στο Σκοτεινό, οι άνδρες που μαζεύονται καθημερινά στο καφενείο για κουβέντα και παιχνίδι δεν κρατούν τσιγάρο, μια συνήθεια που έκοψαν από την δεκαετία του ’70. Προτιμούν όπως λένε μια ρακή ή ένα ποτήρι κρασί, παρά ένα τσιγάρο.

«Σε αυτό το χωριό δεν καπνίζει κανείς από την δεκαετία του ’70. Εγώ έλειπα από το Σκοτεινό για αρκετά χρόνια κι όταν επέστρεψα αντίκρισα ένα χωριό στο οποίο δεν καπνίζει κανένας. Αυτό μεταδώσαμε και στα παιδιά μας με αποτέλεσμα ούτε η επόμενη γενιά να έχει αυτό το κακό συνήθειο», αναφέρει ο Ζαχαρίας Μουδατσάκης, κάτοικος του χωριού.

«Είμαι πολύ περίεργος να μάθω για ποιον λόγο οι άνθρωποι καπνίζουν. Είδαμε τα αποτελέσματα αρκετών καπνιστών», επισημαίνει στο cretapost ο Βασίλης Ζερβάκης και συνεχίζει: «Εδώ στο Σκοτεινό πριν από αρκετά χρόνια αποφάσισαν οι άνθρωποι, τυχαία όχι οργανωμένα, να σταματήσουν το κάπνισμα. Από τότε προτιμάμε να πιούμε μία ρακί ή ένα κρασί παρά να κάνουμε ένα τσιγάρο».

Μάλιστα, όπως τονίζουν, ο επισκέπτης που θα έρθει δε θα μπορεί να βρει τσιγάρα. «Δεν πουλάνε πουθενά. Θα πρέπει να κρατάει μαζί διαφορετικά θα μπει στο δικό μας το λούκι», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Ζερβάκης.

ΠΗΓΗ: fimes.gr

 

mesaralive  15 February, 2015 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα