Ανησυχούμε μεν αλλά δεν κοιτάμε ποτέ αυτή την παράμετρο όταν αγοράζουμε ένα κινητό
Στην εποχή μας, τα έξυπνα κινητά αποτελούν για πολλούς από εμάς την προέκταση του χεριού μας και σίγουρα βρίσκονται πάντα σε απόσταση μερικών εκατοστών σε 24ωρη βάση. Στην τσέπη, στην τσάντα, στο γραφείο, στο κομοδίνο κ.ο.κ.
Παρά το γεγονός όμως ότι όλοι λίγο πολύ υποκύπτουμε σε αυτόν τον εθισμό, φαίνεται πως έχουμε και συνείδηση των αρνητικών συνεπειών αυτής της εξάρτησης ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που ανησυχούν για τις επιπτώσεις αυτής της κατάχρησης στην υγεία τους. Παρ′ ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επιστημονική έρευνα που να παρουσιάζει αδιαμφισβήτητα στοιχεία για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά στον ανθρώπινο οργανισμό, η ανησυχία είναι δεδομένη.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως μάλλον ελάχιστοι εξ ημών- όσο και εάν λέμε πως ανησυχούμε- εξετάζουμε αυτή την παράμετρο όταν κάνουμε την έρευνά μας για να αγοράσουμε ένα καινούριο κινητό.
Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας (Bundesamt für Strahlenschutz) έχει διεξάγει όμως σχετική έρευνα και διαθέτει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων σχετικά με τα επίπεδα ακτινοβολίας που εκπέμπουν διάφορα μοντέλα smartphones.
Βάσει αυτών των δεδομένων (αλλά και άλλων σχετικών πηγών), το Statista σχεδίασε τοinfographic που ακολουθεί παρουσιάζοντας τα κινητά τηλέφωνα που εκπέμπουν την μεγαλύτερη ακτινοβολία τη στιγμή που τα ακουμπάμε στο αυτί μας για να μιλήσουμε.
Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί για το συγκεκριμένο Infographic (δείτε και τις υποσημειώσεις στο γράφημα) το smartphone με το υψηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας είναι το Mi A1 της κινεζικής εταιρεία Xiaomi. Όπως δε παρατηρούμε, τα περισσότερα κινητά στα οποία έχουν καταγραφεί υψηλά επίπεδα εκπομπής ακτινοβολίας κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες αφού στη λίστα βρίσκουμε 12 μοντέλα των Xiaomi, OnePlus, Huawei και ZTE. Αξίζει όμως να επισημανθεί πως και τα premium τηλέφωνα της Apple όπως το iPhone 7 και το iPhone 8 που κυκλοφόρησε πρόσφατα, βρίσκονται επίσης στη λίστα.
Σημειώνεται πως αν και δεν υπάρχει μια γενική κατευθυντήρια γραμμή για το ποια μπορεί να θεωρούνται ως «ασφαλή» επίπεδα εκπομπής ακτινοβολίας από τα έξυπνα κινητά μας, για να λάβει ένα κινητό πιστοποίηση πως είναι «φιλικό» προς το περιβάλλον («Der Blaue Engel» δηλαδή Μπλε Άγγελος) στην Γερμανία θα πρέπει ο ρυθμός απορρόφησης να είναι μικρότερος των 0,60 watts ανά κιλό. Όλα τα τηλέφωνα που περιλαμβάνονται στο Infographicυπερβαίνουν τουλάχιστον δύο φορές αυτό το όριο.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις