Το κεφίρ είναι ένα αρκετά δημοφιλές προϊόν στους επιστημονικούς κύκλους υγείας και έχουν γίνει πολλές μελέτες πάνω σε αυτό.
Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για τα προβιοτικά, όμως να είσαι λιγότερο εξοικειωμένη με το κεφίρ. Ποια είναι όμως τα οφέλη που μπορεί να συνεισφέρει το κεφίρ στην υγεία;
Το κεφίρ είναι πολύ θρεπτικό καθώς περιέχει ένα πολύ καλό αριθμό προβιοτικών, περισσότερα μάλιστα απο το γιαούρτι. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας την αίσθηση πρηξίματος και ενεργοποιώντας την καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης μπορεί να βελτιώσει τα συπτώματα σε άτομα τα οποία έχουν κάποιου είδους δυσανεξία στην λακτόζη.
Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση του κεφίρ έχει προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο και βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επίσης, υπάρχουν δεδομένα τα οποία αναφέρουν τη ευεργετική δράση του στα συμπτώματα των αλλεργιών και του άσθματος.
Λόγω των θρεπτικών συστατικών του βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος και σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην μέιωση του λίπους.
Κάποια άλλα δεδομένα αναφέρουν πως το κεφίρ έχει ευεργετικές δράσεις στη γνωστική λειτουργία και ίσως μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της άνοιας. Τέλος, μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της γήρανσης.
Μια δόση γάλακτος κεφίρ (175 ml) περιέχει τα εξής:
Ενέργεια: 100 θερμίδες
Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
Ασβέστιο: 21% ΣΗΠ
Φώσφορος: 20% ΣΗΠ
Βιταμίνη Β2: 19% ΣΗΠ
Βιταμίνη Β12: 14%ΣΗΠ
Κάλιο: 8% ΣΗΠ
(ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα)
Πως μπορείς να το εντάξεις στην διατροφή σου;
1) Κατανάλωσε το σκέτο ως ενδιάμεσο σνακ (δεκατιανό –απογευματινό)
2) Φτιάξε smoothies με φρούτα επιλογής σου και κεφίρ
3) Φτιάξε dressing για τις σαλάτες σου και έτσι δεν θα σου φαίνονται καθόλου ΄΄βαρετές’’ και άγευστες
4) Χρησιμοποίησε το ως μαρινάδα. Το κεφίρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει το κρέας. Βυθίστε οποιοδήποτε κρέας σε κεφίρ γάλακτος πριν το ψήσεις
5) Δημιούργησε γλυκές απολαύσεις. Το κεφίρ μπορεί να υποκαταστήσει το γάλα και την κρέμα γάλακτος συνταγές όπως το παγωτό και τα μπισκότα
Ευχαριστούμε τη Δημητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο.
Πηγή:shape.gr
Δείτε επίσης
- Αποκαλύφθηκε το DNA των Σκοπιανών - Η σχέση τους με τους Αρχαίους Μακεδόνες είναι η... αναμενόμενη
- Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
- Καμπανάκι «ΔΝΤ» σε Τραμπ: Οι πολιτικές του θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία
- Συμφωνία εκεχειρίας: Τι θα φέρει για το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από 15 μήνες πολέμου
- Γιατί οι πυρκαγιές γίνονται ταχύτερες και πιο άγριες, ο «εκρηκτικός» συνδυασμός -Η ανάλυση του BBC