Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
Πλήρως έχουν ανατραπεί όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ,οι εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη αλλά και για την τιμή η οποία εκκίνησε περίπου στα μισά της περσινής.
Και εκεί που πέρυσι η τιμή σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε τα 9 ευρώ τώρα η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 5 ευρώ με 5,5 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο η τιμή κυμαινόταν περίπου στα 8 με 8,5 ευρώ.
Την ίδια ώρα τα έξοδα από πέρυσι μέχρι φέτος έχουν διπλασιαστεί για τον παραγωγό ενώ όπως δήλωσε στο Radiome 88,4 και στην Εκπομπή “ Μαζί στα γεγονότα” με την Ελένη Στάθογλου ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος Μιχάλης Καμπιτάκης, αρκετά μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή που παρά τις εκτιμήσεις ότι φέτος θα ήταν καλύτερη χρονιά ακόμα και από πρόπερσι, εξαιτίας της ξηρασίας και του παρατεταμένου καύσωνα του καλοκαιριού αλλά και της ανομβρίας, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πέσει κάτω από 70.000 τόνους.
“Η χρονιά έδειχνε πολύ καλύτερη από την προπέρσινη περιμέναμε ότι θα πηγαίναμε καλά. Αν είχαμε κάποιες ικανοποιητικές βροχοπτώσεις τον Αύγουστο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα ήταν διαφορετικά. Δεν το είχαμε αυτό και η παραγωγή θα πέσει και άλλο” σημείωσε ο κ. Καμπιτάκης. Αναφερόμενος στις τιμές ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να δούμε τις τιμές που είδαμε πέρυσι. Κάποιοι όπως είπε πληρώνουν κατά μέσο όρο 5 ευρώ το κιλό τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σταθεροποιημένη η τιμή.
“Φέτος η τιμή έχει πέσει σχεδόν στο 40% με 50% με τα έξοδα από πέρυσι μέχρι φέτος να έχουν διπλασιαστεί και δυστυχώς πέρυσι που υπήρχε η καλή τιμή δεν υπήρχε λάδι να πουλήσουν οι παραγωγοί μας” δήλωσε ο κ. Καμπιτάκης. Όπως είπε σημαντικό ρόλο θα καθορίσει και η Ισπανία ανάλογα και με την παραγωγή ελαιολάδου που θα βγάλει. Αρχικά οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι θα έβγαζε περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους ωστόσο φαίνεται ότι θα πέσει χαμηλότερα σε ότι αφορά την παραγωγή .
Σε ότι αφορά τα εργατικά χέρια και φέτος υπάρχει έλλειψη ένα πρόβλημα που δεν έχει λυθεί όπως είπε και κυρίως στα “εξειδικευμένα χέρια” από ανθρώπους δηλαδή που να γνωρίζουν.. “Το θέμα είναι ότι ο άλλος ζητά ένα μεροκάματο από τον παραγωγό και δεν ξέρει ούτε να πιάσει τη βέργα” επεσήμανε ο ίδιος σημειώνοντας ότι τα μεροκάματα κυμαίνονται περίπου στα 50 με 60 ευρώ.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Eλαιόλαδο: Παρά τη ραγδαία μείωση της τιμής παραγωγού, δεν υποχώρεί η αντίστοιχη για τα super market
- Ελαιόλαδο: Τα τελευταία δεδομένα-Ανασταλτικός παράγοντας η ανομβρία στην Κρήτη
- Ελαιόλαδο: Υψηλές τιμές στα ράφια παρά τη μείωση στους παραγωγούς
- Έλαιόλαδο: η ελληνική αγορά δίνει στον παραγωγό 5,35 ευρώ, η ισπανική 6,15
- Πάγωσε η αγορά ελαιολάδου ελέω βροχών, ενάμισι ευρώ χωρίζει αγρότες και εμπόριο