Πλημμύρες στη Λιβύη: Στους 11.300 οι νεκροί στην πόλη Ντέρνα - Έκκληση για βοήθεια από τον ΟΗΕ

https://www.news247.gr/  16 September, 2023 ΑΡΘΡΑ
Πλημμύρες στη Λιβύη: Στους 11.300 οι νεκροί στην πόλη Ντέρνα - Έκκληση για βοήθεια από τον ΟΗΕ

Τους 11.300 έφτασαν οι νεκροί στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την χώρα. Εκτιμήσεις για 10.000 αγνοούμενους.

 

Στους 11.300 έφτασε ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων στην παράκτια πόλη Ντέρνα της Λιβύης ενώ οι προσπάθειες αναζήτησης εγκλωβισμένων και αγνοουμένων συνεχίζονται, μετά από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την περιοχή.

Η Marie el-Drese, η γενική γραμματέας της οργάνωσης βοήθειας, δήλωσε τηλεφωνικά στο Associated Press ότι άλλοι 10.100 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι στην πόλη. Οι υγειονομικές αρχές είχαν προηγουμένως ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών στη Ντέρνα σε 5.500 ενώ άλλοι 170 ανθρώποι έχουν σκοτωθεί από την κακοκαιρία σε άλλα σημεία της χώρας.

Ο δήμαρχος της Ντέρνα εκτιμά ότι θα χαθεί το 20% του πληθυσμού της πόλης από τον απίστευτο κατακλυσμό. Με βάση τις εκτιμήσεις, μέσα σε 24 ώρες έπεσε 260 φορές ο μηνιαίος μέσος όρος βροχής.

Οι πλημμύρες παρέσυρε ολόκληρες πολυκατοικίες στη Ντέρνα το βράδυ της Κυριακής, η οποία έχει βυθιστεί σε συγκρούσεις μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον επί μακρόν κυβερνώντα Μοαμάρ Καντάφι.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να είχε περιοριστεί το μέγεθος της τραγωδίας εάν λειτουργούσε κανονικά η μετεωρολογική υπηρεσία και είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Πέτρι Ταάλας τόνισε ότι "οι αρχές διαχείρισης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν την εκκένωση" της πόλης.

Η καταστροφή που υπέστη η Ντέρνα από τις πλημμύρες:

Έκκληση για βοήθεια από τον ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ απηύθυνε μια πρώτη έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερων από 71 εκατ. δολάρια προκειμένου να προσφέρει άμεση βοήθεια σε περίπου 250.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες ζητούν 71,4 εκατ. δολάρια για "να αντιμετωπίσουν τις πιο άμεσες ανάγκες 250.000 ανθρώπων από τους 884.000 που εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη βοήθεια, τους επόμενους τρεις μήνες", υπογραμμίζεται σε έκτακτη έκκληση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha). "Η έκκληση αυτή θα επικαιροποιηθεί μόλις είναι διαθέσιμες επιπλέον πληροφορίες", διευκρίνισε το Ocha.

Την Τετάρτη ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής της υπηρεσίας, αποδέσμευσε 10 εκατ. δολάρια έκτακτης βοήθειας για τα θύματα της καταστροφής στη Λιβύη. "Έχουμε κινητοποιηθεί όλοι για να προσφέρουμε όσο περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη μπορούμε στους ανθρώπους", υπογράμμισε ο Γκρίφιθς στην ανακοίνωση.

"Ο ΟΗΕ βρίσκεται στο πεδίο και αναπτύσσουμε μια δυνατή ομάδα για να στηρίξουμε και να χρηματοδοτήσουμε τη διεθνή απάντηση σε συνεργασία με τις ομάδες διάσωσης και τις λιβυκές αρχές", πρόσθεσε.

Η καταιγίδα Daniel προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές εξαιτίας των οποίων έσπασαν τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα δύο φράγματα στον ποταμό που διαρρέει την πόλη Ντέρνα, στην ανατολική Λιβύη. Κύματα λάσπης κατέστρεψαν γέφυρες και δρόμους και παρέσυραν κτίρια μαζί με τους ενοίκους τους. Οι νεκροί εκτιμώνται σε χιλιάδες, ενώ η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη. Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Ντέρνα.

Εκτός από τον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν δεσμευθεί να στείλουν βοήθεια στη Λιβύη. Ήδη ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες εργάζονται για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων ή νεκρών στα ερείπια.

 

https://www.news247.gr/  16 September, 2023 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα