Πίτα με βλίτα

Υλικά
Μερίδες: 6-8
6 χωριάτικα φύλλα
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 ασπράδι αυγού
1.200 γρ. τρυφερά βλίτα, χοντροκομμένα
60 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 ντομάτα, τριμμένη
1 αυγό
400 γρ. σκληρή φέτα, θρυμματισμένη
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Σε άφθονο νερό ζεματάμε τα βλίτα για περίπου 10΄ και μόλις μαλακώσουν τα στραγγίζουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα βλίτα, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ώστε να εξατμιστούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την ντομάτα, το αυγό, τη φέτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Βήμα 2
Πίτα: Λαδώνουμε ένα ταψί περίπου 32 εκ., στρώνουμε 2 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε κάθε φορά με ελαιόλαδο, κάνουμε στρώσεις με γέμιση και 2 φύλλα. Κλείνουμε τη βλιτόπιτα με 2 φύλλα, γυρίζουμε τις άκρες σχηματίζοντας κόθρο, λαδώνουμε, χαράζουμε με ένα μαχαίριa τα κομμάτια και αλείφουμε με το ασπράδι. Ψήνουμε την πίτα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στη χαμηλότερη θέση, στους 200°C για περίπου 1½ ώρα. Σερβίρουμε τη βλιτόπιτα ζεστή ή κρύα.
Δείτε επίσης
- ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κρήτης σήμερα
- Αυτά είναι τα 426 σχολεία που ανακαινίζονται σε όλη την Ελλάδα - και σχολεία της Μεσαράς
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου
- Καιρός: Σποραδικές καταιγίδες το Σάββατο στην Κρήτη
- Πετρούνιος από...χρυσό και στη Λειψία!