Πίτα με βλίτα
Υλικά
Μερίδες: 6-8
6 χωριάτικα φύλλα
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 ασπράδι αυγού
1.200 γρ. τρυφερά βλίτα, χοντροκομμένα
60 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 ντομάτα, τριμμένη
1 αυγό
400 γρ. σκληρή φέτα, θρυμματισμένη
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Σε άφθονο νερό ζεματάμε τα βλίτα για περίπου 10΄ και μόλις μαλακώσουν τα στραγγίζουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα βλίτα, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ώστε να εξατμιστούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την ντομάτα, το αυγό, τη φέτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Βήμα 2
Πίτα: Λαδώνουμε ένα ταψί περίπου 32 εκ., στρώνουμε 2 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε κάθε φορά με ελαιόλαδο, κάνουμε στρώσεις με γέμιση και 2 φύλλα. Κλείνουμε τη βλιτόπιτα με 2 φύλλα, γυρίζουμε τις άκρες σχηματίζοντας κόθρο, λαδώνουμε, χαράζουμε με ένα μαχαίριa τα κομμάτια και αλείφουμε με το ασπράδι. Ψήνουμε την πίτα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στη χαμηλότερη θέση, στους 200°C για περίπου 1½ ώρα. Σερβίρουμε τη βλιτόπιτα ζεστή ή κρύα.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Nations League Playoffs: Ο δρόμος για την άνοδο περνάει απ’ τη...Σκωτία!
- Αυθεντικό πεϊνιρλί με χωριάτικο λουκάνικο και κασέρι
- Πλήρης ανατροπή για το ελαιόλαδο – Κατρακυλά η τιμή… μειωμένη και η παραγωγή
- Προϋπολογισμός 2025: Οι αλλαγές μέσα από 16 ερωταπαντήσεις