Πίεση στα μάτια: τι πρέπει να προσέχουμε;
Μπορεί να ελέγχετε συχνά την αρτηριακή σας πίεση αλλά πόσο φροντίζετε την πίεση στα μάτια σας;
Ο έλεγχος της οφθαλμικής πίεσης είναι εξίσου απαραίτητος καθώς αν ανέβει επικίνδυνα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης.
Τα μάτια περιέχουν ένα υγρό που παράγεται και ρέει συνεχώς μέσα και έξω από αυτά. Η διακίνηση αυτού του υγρού που δεν αποτελεί μέρος των δακρύων, δημιουργεί μια πίεση στο εσωτερικό του ματιού.
Αν για κάποιο λόγο, παρεμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση αυτού του υγρού, τότε αυτό συσσωρεύεται μέσα στα μάτια και η οφθαλμική πίεση ανεβαίνει.
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές οφθαλμικής πίεσης;
Οι τιμές πίεσης των ματιών διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, η μέση τιμή της ενδοφθάλμιας πίεσης κυμαίνεται ανάμεσα στο 10-21 mmHg.
Γιατί ανεβαίνει η πίεση στα μάτια;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να επηρεάζουν –και να ανεβάζουν-την πίεση στα μάτια. Μεταξύ αυτών, οι σημαντικότεροι είναι:
- Αναιμία
- Γήρανση
- Υπερμετρωπία
- Τραυματισμοί στο μάτι
- Κολλύρια με κορτιζόνη
-Κορτιζονούχα φάρμακα
- Οικογενειακό ιστορικό υψηλής οφθαλμικής πίεσης.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Δυστυχώς, η άνοδος της οφθαλμικής πίεσης δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Η πίεση ανεβαίνει σταδιακά χωρίς ενοχλήσεις στα μάτια και έτσι ο ασθενής δύσκολα μπορεί να το αντιληφθεί.
Ωστόσο, η βλάβη είναι σταδιακή, σοβαρή και μη αναστρέψιμη καθώς η αυξημένη οφθαλμική πίεση μπορεί να οδηγήσει σε γλαύκωμα και στη συνέχεια σε τύφλωση.
Υπάρχει θεραπεία;
Θεραπεία ευτυχώς υπάρχει και μπορεί να είναι είτε με τη μορφή κολλύριου είτε με τη μορφή χαπιών. Συχνά, επιλέγεται ένας συνδυασμός και των δύο θεραπειών μαζί για καλύτερα αποτελέσματα.
Πηγή: clickatlife.gr/msn.com
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις