Πήγε στην Αυστραλία για σπουδές και μπήκε στη λίστα με τις καλύτερες νέες επιχειρηματίες!

Γιάννης Μπελεγρίνης   02 April, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Πήγε στην Αυστραλία για σπουδές και μπήκε στη λίστα με τις καλύτερες νέες επιχειρηματίες!

Μπορεί το ταξίδι από την Ελλάδα μέχρι την μακρινή Αυστραλία να μοιάζει δύσκολο, ωστόσο μια νέα Ελληνίδα το τόλμησε και το αποτέλεσμα μάλλον τη δικαιώνει.

Πήγε στην Μελβούρνη για μεταπτυχιακές σπουδές και τελικά έμεινε μόνιμα εκεί, καταγράφοντας το δικό της επιχειρηματικό success story.

Είναι η Ντέμη Μαρκογιαννάκη. Η ίδια δημιούργησε την ιντερνετική πλατφόρμα WeTeachMe. Μέσω της οποίας έρχονται σε επαφή οι άνθρωποι που διδάσκουν ένα μάθημα ή μια τέχνη, με αυτούς που θέλουν… να κάτσουν στα θρανία και να γεμίσουν νέες γνώσεις. Μέσα στο 2014 η Ντέμη Μαρκογιαννάκη συμπεριλήφθηκε μάλιστα στη λίστα του επιχειρηματικού περιοδικού «Shoestring Startups», με τις κορυφαίες επιχειρηματίες της Αυστραλίας, κάτω των 40 ετών.

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στη HuffPost Greece, μιλά για το πώς «γεννήθηκε» το WeTeachMe, αν θα μπορούσε μια τέτοια καινοτόμος επιχείρηση να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, ενώ απαντά και στο αν σκέφτεται να γυρίσει κάποια στιγμή στη χώρα μας.

Πως πήρατε την απόφαση να μείνετε μόνιμα στην Αυστραλία; Αν δεν κάνω λάθος πήγατε αρχικά εκεί για σπουδές

Ναι, αρχικά πήγα στην Αυστραλία για σπουδές. Στην συνέχεια θέλησα να αποκτήσω και εργασιακή εμπειρία. Εργάστηκα λοιπόν σε αρκετές δουλειές, ανάμεσα στις οποίες και η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Αυστραλίας. Κάπως έτσι, ο καιρός πέρασε και έμεινα τελικά μόνιμα.

 

Γιατί επιλέξατε να πάτε συγκεκριμένα στην Αυστραλία;

Το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης που διάλεξα είναι πάρα πολύ καλό. Όταν λοιπόν με δέχτηκαν, πήρα αμέσως την απόφαση να κάνω το μεγάλο ταξίδι. Επίσης, στην Αυστραλία είναι πιο οικονομικά, από το να σπούδαζα για παράδειγμα στην Αγγλία ή σε κάποια άλλη αντίστοιχη χώρα.

Πως προέκυψε το WeTeachMe του οποίου είστε συνιδρύτρια;

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο ένας από τους ιδρυτές που είναι και φίλος μου, έκανε την πρόταση να δημιουργήσουμε μια καινοτόμο επιχείρηση. Αυτός λοιπόν μου μετέδωσε… το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας, καθώς εγώ δεν είχα σχέση με τον χώρο. Όταν ξεκινήσαμε το κάναμε απλά σαν χόμπι. Ο κάθε ένας από τους ιδρυτές είχε παράλληλα και την δουλειά του. Όσο πέρναγαν οι μήνες αφοσιωνόμασταν όλο και περισσότερο σε αυτό.

 

Τι ακριβώς είναι το startup που έχετε δημιουργήσει;

Ουσιαστικά είναι μια ηλεκτρονική «αγορά». Από την μια υπάρχουν οι δάσκαλοι ή τα φροντιστήρια που θέλουν να προσφέρουν τα μαθήματα τους σε κάθε ενδιαφερόμενο και από την άλλη υπάρχουν αυτοί που θέλουν να παρακολουθήσουν τα εν λόγω μαθήματα, και μπορούν μέσω της πλατφόρμας να βρουν ότι τους ενδιαφέρει. Δεν έχουμε μόνο τα κλασικά φροντιστηριακά μαθήματα. Μπορεί κάποιος, για παράδειγμα, να διδαχτεί το πως να παίζει πιάνο ή πως θα μαγειρεύει ένα συγκεκριμένο φαγητό. Στην πλατφόρμα μας έχουμε μέχρι και μαθήματα… κατασκευής σκιάχτρων.

 

Το δεύτερο κομμάτι, είναι ότι έχουμε δημιουργήσει ένα αυτόματο ηλεκτρονικό πρόγραμμα, το οποίο κάνει γραφειακή ή γραμματειακή υποστήριξη στις επιχειρήσεις που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα μας.

Οι ιδρυτές του WeTeachMe (από αριστερά): Martin Kemka, Cheng Zhu, Kym Huynh και Ντέμη Μαρκογιαννάκη

 

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;

Στην αρχή ήταν δύσκολο. Δημιουργήσαμε την πλατφόρμα πριν από περίπου 2 χρόνια. Όσο πέρναγε ο καιρός αναπτυσσόμασταν, μας πλησίασαν περισσότεροι άνθρωποι και επιχειρήσεις που ήθελαν να παραδώσουν κάθε είδους μαθήματα, ενώ αυξήθηκε σιγά- σιγά και το ενδιαφέρον του κοινού. Στη συνέχεια «μεγαλώσαμε» και προσλάβαμε μερικά άτομα επιπλέον, για να εργαστούν μαζί μας. Από την πλευρά μας, δείξαμε επιμονή και υπομονή και τελικά τα καταφέραμε.

 

Θα μπορούσε μια τέτοια καινοτόμος επιχείρηση να αναπτυχθεί στην Ελλάδα;

Δεν θα ήταν δύσκολο να γίνει και στην Ελλάδα. Η διαφορά είναι ότι στην Αυστραλία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο τις πιστωτικές κάρτες και κάνουν online αγορές. Οι συναλλαγές στο διαδίκτυο είναι πολύ πιο διαδεδομένες και αυτό είναι κάτι που μας βοήθησε.

 

Βλέπουμε πάντως ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά επιτυχημένα startups. Πρέπει να έχεις μια καλή ιδέα και ένα συγκεκριμένο πλάνο για το πώς θα την πραγματοποιήσεις. Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση, υπάρχουν και οι επενδυτές που ενδεχομένως θα βοηθήσουν στην πορεία.

Όσοι βρίσκεστε στην στην ιδρυτική ομάδα της επιχείρηση σας, προέρχεστε από διαφορετικές χώρες. Πως βλέπετε να λειτουργεί αυτό, με δεδομένο ότι πρέπει να συνεργαστούν άνθρωποι με διαφορετικές γλώσσες, συνήθειες και κουλτούρες;

Η συνεργασία είναι πολύ καλή. Ο κάθε ένας έχει κάτι να προσφέρει. Ουσιαστικά έχουμε γίνει μια παρέα. Και πέρα από την δουλειά, βγαίνουμε μαζί έξω για διασκέδαση και φαγητό.

Όταν πρώτο ήρθα στην Αυστραλία, γνώρισα πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές χώρες στο Πανεπιστήμιο μου. Πρόκειται άλλωστε για μια πολυπολιτισμική χώρα. Έκανα φίλους από την Μαλαισία ή την Νότια Αμερική. Αυτό είναι πολύ ωραίο, διότι μαθαίνεις για τις κουλτούρες τον άλλων λαών. Κάτι που πάντα μου άρεσε. Έχω κάνει και πολλά ταξίδια μέχρι τώρα για αυτόν τον λόγο.

 

Εσείς προσωπικά σκέφτεστε κάποια στιγμή να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Πάντα το έχω στο μυαλό μου. Ο τόπος σου είναι εκεί που βρίσκεται η οικογένεια σου και οι φίλοι σου. Μου έχουν λείψει πολύ ο ήλιος, οι φίλοι μου και τα ελληνικά φαγητά. Η Μελβούρνη έχει γίνει πλέον το δεύτερο σπίτι μου, όμως πάντα σκέφτομαι τα αγαπημένα μου πρόσωπα που είναι πίσω στην Ελλάδα.

Αυτή την στιγμή ζω και εργάζομαι στην Αυστραλία. Το αν θα γυρίσω να εγκατασταθώ μόνιμα στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί κυρίως από το αν θα αποκτήσουμε ως επιχείρηση κάποια στιγμή γραφεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Τότε η επιστροφή θα είναι πολύ πιο εύκολη.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Γιάννης Μπελεγρίνης   02 April, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα