Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε Ναούς της Ελλάδας για την Αγιά Σοφιά

  24 July, 2020 ΑΡΘΡΑ
Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε Ναούς της Ελλάδας για την Αγιά Σοφιά

Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε Ναούς της Ελλάδας, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, σήμερα, ημέρα που έχει προγραμματιστεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, «σφραγίζοντας» την μετατροπή του χώρου σε τζαμί.

Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες σε Ναούς της Ελλάδας, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, σήμερα, ημέρα που έχει προγραμματιστεί η πρώτη, μετά από 86 χρόνια, μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, «σφραγίζοντας» την μετατροπή του χώρου σε τζαμί.

Την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου θα τελέσει, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, στη Μητρόπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «την Παρασκευή και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών».

Πένθιμες καμπάνες στη Θεσσαλονίκη

Σε ένδειξη θλίψης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι οι καμπάνες Ιερών Ναών θα χτυπήσουν πένθιμα, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σύμφωνα με το thestival.gr, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  Άνθιμος καλεί τους πιστούς σε πανστρατιά προσευχής. Οι σημαίες των ιερών Ναών θα τοποθετηθούν μεσίστια, ενώ στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, μετά την ακολουθία του Εσπερινού, θα ψαλεί ο Ακάθιστος ύμνος.

Πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλες τις Εκκλησίες της Κρήτης

Πένθιμα θα ηχήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών όλης της Κρήτης στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, σε ένδειξη θλίψης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την απόφαση αυτή έλαβε έπειτα από συνεδρίαση της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης

Έντονη δυσαρέσκεια Τραμπ για μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά,  ο κ. Τραμπ, πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία.  Δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Όπως τόνισε o αντιπρόεδρος Πενς με ανάρτησή του στο twitter,  οι ΗΠΑ θα σταθούν σταθερά στο πλευρό της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας στο κάλεσμά της η Αγία Σοφία να παραμείνει προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο κάθε πίστης. 

«Είμαι ευγνώμων για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ  και τον Αντιπρόεδρο Πενς  στο Λευκό Οίκο. Μετέφερα την έντονη θλίψη μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ανησυχία μας για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών», ανέφερε ο  Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε ανάρτησή του στο twitter.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,  ιδιαίτερα μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συνόδευε ο γενικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. 

 

  24 July, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα