Η πρώτη μέρα κάθε καινούριου χρόνου μας κάνει να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί όμως αποτυγχάνουμε στη συνέχεια να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε; Συνεχίστε να διαβάζετε για να πετύχετε κάθε σας προσπάθεια ακολουθώντας πέντε βασικά βήματα
Κάθε ξεκίνημα, όπως αυτό του νέου χρόνου, είναι ένα κεφάλαιο που κλείνει και ένα νέο που αρχίζει να γράφεται, ανοίγοντας διάπλατα το χώρο για νέες ευκαιρίες και νέα ξεκινήματα. Αν και είναι καλό να ονειρευόμαστε κάτι καλύτερο, οι υψηλές προσδοκίες θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε περισσότερο άγχος και αυτοαμφισβήτηση, υπό τη σκιά του φόβου ότι δε θα τα καταφέρουμε.
Στην πραγματικότητα, ένας στόχος θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να είναι ανέφικτος από την αρχή. Για παράδειγμα, πώς θα χάσουμε δέκα κιλά ή θα κάνουμε τρεις φορές τη βδομάδα γυμναστική το νέο χρόνο, εάν δεν έχουμε γυμναστεί καθόλου τον προηγούμενο; Ίσως αυτό είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με παλιότερες μελέτες, το 80% των «πρωτοχρονιάτικων» αποφάσεων έχουν εγκαταλειφθεί μέχρι το Φεβρουάριο.
Εν ολίγοις, τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας και ρεαλισμού. Για να μην παρεκκλίνετε λοιπόν από τη ρότα σας και να πετύχετε τους στόχους σας, σας προτείνουμε έναν ρεαλιστικό οδηγό, για να συνεχίσετε να «ανθίζετε» αυτή τη χρονιά.
Θέστε συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους
Οι αφηρημένοι στόχοι ενδεχομένως θα μας κάνουν πιο επιρρεπείς στην αναβολή. Επομένως, αντί του «θα τρέχω όσο πιο συχνά μπορώ» θέστε το στόχο «θα τρέχω 15 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα». Σημαντικό είναι επίσης να ορίσετε μετρήσιμα σημεία αναφοράς για να μετρήσετε την πρόοδό σας, όπως το να τρέχετε 5 χιλιόμετρα δύο φορές την εβδομάδα μέχρι τον Απρίλιο από το τρέξιμο δύο φορές την εβδομάδα.
Βελτιώστε αυτό που ήδη κάνετε
Προτού μπείτε στη διαδικασία να ξεκινήσετε κάτι εντελώς καινούριο, αναλογιστείτε τι πήγε καλά το προηγούμενο έτος και αποφασίστε πώς θα θέλατε να το βελτιώσετε περαιτέρω. Διαμορφώνοντας τις αποφάσεις σας με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες σας, θα έχετε καλύτερη αίσθηση των σημείων αναφοράς και των τελικών σας στόχων.
Γιορτάστε τις μικρές νίκες
Πανηγυρίζοντας τις μικρές σας νίκες, θα έχετε ένα σημαντικό κίνητρο που χρειάζεστε για να τηρήσετε τις αποφάσεις σας μακροπρόθεσμα. Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να αντιδρά θετικά στις ανταμοιβές. Κάθε φορά λοιπόν που επιβραβευόμαστε για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί τη ντοπαμίνη. Επομένως, θα νιώθετε αμέσως καλύτερα ακόμα και με μια μικρότερη νίκη!
Να είστε υπομονετικοί
Η διαμόρφωση μιας συνήθειας απαιτεί χρόνο, από 3 ημέρες έως 3 εβδομάδες έως 66 ημέρες, και μερικές φορές ακόμη περισσότερο. Το κλειδί για να το πετύχουμε είναι η συνέπεια, η εύρεση δηλαδή ενός χρόνου και ενός τόπου για να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα γύρω από την απόφασή μας. Ακόμα όμως κι αν παραστρατήσουμε, είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε, να το αφήσουμε πίσω μας και να συνεχίσουμε. Άλλωστε σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.
Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας
Τελικά, ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνουμε σε καλό δρόμο είναι να κοιτάξουμε μέσα μας και να δείξουμε στον εαυτό μας την ευγενική, συγχωρητική υποστήριξη που θα δείχναμε σε έναν φίλο. Η αυτοσυμπόνια είναι απλά να φερόμαστε στον εαυτό μας με καλοσύνη και να θυμόμαστε ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και ότι όλοι κάνουμε λάθη.
Δείτε επίσης
- Γυμναστική: Πόση είναι αρκετή για να αδυνατίσουμε
- Πώς τρώμε μετά τις γιορτές; Η διαισθητική διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά
- Η κατανάλωση φρούτων μειώνει το κίνδυνο κατάθλιψης - Τα ευρήματα νέας μελέτης
- «Θωρακίζοντας» τον οργανισμό: 15 συνήθειες για να αποφύγουμε τις ιώσεις
- 15 συνήθειες για να μείνουμε υγιείς φέτος το χειμώνα