Πατάτες dauphinoise με τρία ελληνικά τυριά και σύγλινο

Υλικά
Μερίδες: 6
Για τις πατάτες
1.500 γρ. πατάτες, σε λεπτές φέτες 3 χλστ.
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ψήσιμο
40 ml ελαιόλαδο
3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
100 γρ. σύγλινο (ή απάκι), ψιλοκομμένο
500 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. φέτα, τριμμένη
100 γρ. ξηρό ανθότυρο, τριμμένο
100 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
Διαδικασία
Πατάτες
- Για τις πατάτες dauphinoise με τρία ελληνικά τυριά και σύγλινο, βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, σε ένα βαθύ τηγάνι (αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 150°C).
- Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τις πατάτες, σε δόσεις αν χρειάζεται, μέχρι να αποκτήσουν μια λεπτή κρούστα, αλλά να μη ροδίσουν.
- Τις απλώνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τις αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ζεστές.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σύγλινο μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε εκεί τις φέτες πατάτας, με τρόπο ώστε η μία να μισοσκεπάζει την άλλη.
- Σκορπίζουμε πάνω τους το δεντρολίβανο και το μείγμα κρεμμυδιών.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να γκρατιναριστούν ωραία τα τυριά.
Δείτε επίσης
- ΑΔΕΔΥ: Οχι στην επαναφορά 13ου-14ου μισθού στο δημόσιο από τον Υπουργό Οικονομικών Πιερρακάκη
- Η συνταγογράφηση λιγότερων αντιβιοτικών μπορεί να μην είναι αρκετή για καταπολέμηση των υπερβακτηρίω
- Δήμος Γόρτυνας: κλειστός ο κεντρικός δρόμος των Γκαγκαλών για τους ερχόμενους μήνες
- Αναδρομικά: «Ξεμπλοκάρει» το καλοκαίρι η πληρωμή για 70.000 συνταξιούχους
- Βουλή: Σήμερα η συζήτηση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τα Τέμπη και οι ψηφοφορίες