Παστίτσιο τρεμουλιαστό με εύκολη μπεσαμέλ
Υλικά
Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
Για το παστίτσιο
1 συσκ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο (500 γραμ.)
1/2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
50 γρ. βούτυρο
Για τη σάλτσα κιμά
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος μία φορά περασμένος στη μηχανή αλέσεως
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 καρότο μεγάλο τριμμένο
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια τριμμένη ντομάτα
1/3 φλ. κονιάκ
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλλας
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την εύκολη μπεσαμέλ
1 1/2 lt φρέσκο γάλα
6 κ.σ. κορν φλάουρ
2 κ.σ. βούτυρο
3 κρόκοι αυγών
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
3/4 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά
Εύκολη μπεσαμέλ
Στήσιμο για το παστίτσιο
Ψήσιμο
Μυστικά για τέλειο τρεμουλιαστό παστίτσιο
Διαδικασία
Για τη σάλτσα κιμά
Για τη σάλτσα κιμά για υπέροχο παστίτσιο τρεμουλιαστό
Ζεσταίνουμε μία πλασοτέ, ρηχή και φαρδιά, κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο να κάψει και ρίχνουμε τον κιμά.
Σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα να καλύψει όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια.
Αφήνουμε να ψήνεται ο κιμάς, για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα.
Μετά από 3-4′ αναποδογυρίζουμε τον κιμά να ροδίσει κι από την άλλη πλευρά.
Αφού πάρει ρόδινο χρώμα παντού τότε με την κουτάλα σπάμε τον κιμά σε κομμάτια.
Αυτή διαδικασία του κιμά διαρκεί περίπου 8 λεπτά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στον κιμά καθώς και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε το ψιλοτριμμένο καρότο και σοτάρουμε για 1 με 2′.
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε για 1-2′ λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας.
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ανακατεύουμε την σάλτσα κιμά.
Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά τον κιμά και την αφαιρούμε.
Σκεπάζουμε την σάλτσα κιμά για το παστίτσιο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις. Η χαμηλή φωτιά στο μαγείρεμα του κιμά είναι απαραίτητη
Μέχρι να γίνει ο κιμάς βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.
Εύκολη μπεσαμέλ
Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το γάλα, το κορν φλάουρ αδιάλυτο, το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο ,το αλάτι, το βούτυρο, και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.
Αφήνουμε να πάρει βράση η κρέμα και να δέσει.
Αφού δέσει η εύκολη κρέμα μπεσαμέλ την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Με γρήγορες κινήσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους.
Ανακατεύουμε, να ενσωματώνεται κάθε κρόκος, και μετά προσθέτουμε τον επόμενο.
Ρίχνουμε, τέλος, το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
Στήσιμο για το παστίτσιο
Βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια.
Ρίχνουμε τα μισά μακαρόνια σε λαδωμένο βαθύ ταψί 27Χ35 εκατ.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τα μακαρόνια με μια κουταλιά μπεσαμέλ. Ανακινούμε ελαφρά, να μπει η μπεσαμέλ μέσα στην στρώση μακαρονιών.
Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. τυρί τριμμένο.
Ρίχνουμε μία κουτάλα κρέμα μπεσαμέλ στην σάλτσα κιμά, ανακατεύουμε και τον βάζουμε σε στρώση πάνω στα μακαρόνια.
Βάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια στο παστίτσιο, πασπαλίζουμε με 2κ.σ. τυρί τριμμένο και τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου.
Πασπαλίζουμε το παστίτσιο με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
Ψήσιμο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC, στην τελευταία σχάρα, για 45 λεπτά.
Το παστίτσιο είναι ψημένο όταν ροδίσει στην επιφάνεια του.
Αφού ψηθεί, αφήστε το παστίτσιο να σταθεί στον πάγκο σας για 20′ να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις και απολαύστε το παστίτσιο τρεμουλιαστό, με τις στρώσεις κρέμας και κιμά που μπλέκονται ξεμυαλιστικά μεταξύ τους.
Μυστικά για τέλειο τρεμουλιαστό παστίτσιο
Εδώ σας έχω λίγα μυστικά για το τρεμουλιαστό μου παστίτσιο, που η κρέμα διαπερνάει τα μακαρόνια και μαζί με τη σάλτσα κιμά, γεμίζουν τις τρύπες του ζυμαρικού και απογειώνουν τη γεύση και την απόλαυση.
Πάντα βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία τους.
Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα βρασμένα μακαρόνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει όμως να τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα και θα μας το βγάλουν μετά μέσα στο ταψί.
Αφού στραγγίσουμε καλά τα μακαρόνια, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά βούτυρο η λάδι και ανακατεύουμε απαλά για να λιώσει με τη ζέστη των μακαρονιών.
Αυτό που κάνει τη διαφορά στο τρεμουλιαστό παστίτσιο είναι ότι μπεσαμέλ, κιμάς και μακαρόνια, μπλέκονται όλα μαγικά σε στρώσεις που κολάζουν και δημιουργούν απίστευτη υφή στο φαγητό. Γι’ αυτό, βάλτε τα μισά μακαρόνια στο ταψί, στρώνοντάς τα ομοιόμορφα και περιχύστε τα με μια γενναία κουτάλα κρέμα μπεσαμέλ απαλά ανακατεύοντας να πάει παντού. Ρίξτε μια κουτάλα μπεσαμέλ και μέσα στην σάλτσα κιμά. Έτσι η απλή σάλτσα κιμά, θα αποκτήσει βελούδινη υφή και μοναδική γεύση.
Μεγάλο μου μυστικό για αφράτο παστίτσιο είναι ακριβώς αυτή η ελαφριά, αέρινη και κρεμένια μπεσαμέλ. Αχ αυτή η κρεμένια μπεσαμέλ! Όπου κι αν μπει, απογειώνει την υφή του φαγητού. Μην αλλάξετε τίποτα από τη συνταγή!
Πώς θα δημιουργήσετε τις στρώσεις απόλαυσης
Αφού βάλατε τα μισά μακαρόνια με λίγη μπεσαμέλ, αφού στρώσατε σε μια στρώση τον κρεμώδη κιμά, καλύπτετε με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος σκεπάζετε το τρεμουλιαστό παστίτσιο με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Τέλος, το κεφαλοτύρι στην επιφάνεια του παστίτσιου θα δώσει την επιθυμητή ρόδινη, τυρένια κρούστα και θα το κάνει μοναδικό.
Στο ζεστό παστίτσιο δεν αντιστέκεται ποτέ κανείς. Γι’ αυτό, να το σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε το μαγειρεμένο παστίτσιο. Όλα τα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη ωμά ή ψημένα, όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα φρεσκοψημένο και λαχταριστό παστίτσιο.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πίτες και τάρτες χριστουγεννιάτικες: 38 αλμυρές συνταγές που θα ζηλέψουν οι καλεσμένοι σας
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων