ΠΑΣΟΚ: Ποιες αλλαγές ζητούν Δούκας, Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου από τον Ανδρουλάκη
Αναμφίβολα ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε τις «συμπληγάδες» των εσωκομματικών εκλογών. Πλέον, έχει ανανεώσει την θητεία του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, εντούτοις οι βασικοί ανταγωνιστές του στην προεδρική «κούρσα» δεν πρόκειται να του δώσουν περίοδο χάριτος. Κι’ αυτό γιατί οι απαιτήσεις -πολιτικές και οργανωτικές- είναι πολλές.
Είναι κοινώς αποδεκτό από όλες τις «φυλές» της Χαριλάου Τρικούπη ότι οι εκλογές του κινήματος, το επίπεδο της προεκλογικής συζήτησης και ο πολιτισμένος διάλογος έστρεψαν τους προβολείς της δημοσιότητας – αυτή τη φορά με θετικό τρόπο- στο κόμμα, «ψηλώνοντας» στο τέλος της ημέρας το «όλον» ΠΑΣΟΚ.
Βέβαια, το ερώτημα παραμένει: Αυτή η εικόνα θα είναι παρωδική ή θα έχει διάρκεια στο χρόνο; Πάντως, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου δηλώνουν πως θα είναι παρόντες την επόμενη ημέρα και με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, η σύνθεση αποτελεί – de facto- μονόδρομο για τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Δούκας: Μεγάλο και «ανοιχτό» ΠΑΣΟΚ
Μετά από μία δύσκολη και αρκετά κουραστική περίοδο, το επόμενο Σάββατο, ο Δήμαρχος της Αθήνας θα κάνει ένα διάλλειμα από τις πολιτικές του υποχρεώσεις, καθώς θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας (στη Θήβα), προκειμένου να ανταλλάξει αιώνιους όρκους αγάπης με την σύντροφό του.
Την επομένη, ελλείψει -πλέον- προεκλογικών υποχρεώσεων, θα μπορέσει να αφιερωθεί «μονοθεματικά» στα προβλήματα των πολιτών της Αθήνας. Βέβαια, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή», με την ενότητα του κόμματος να αποτελεί προτεραιότητα του. Άλλωστε, δεν έχει φύγει ποτέ από το ΠΑΣΟΚ.
Με τη δήλωσή του, το βράδυ της Κυριακής, εξέπεμψε συγκεκριμένα μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του ότι «καταφέραμε μέσα σε 3,5 μήνες να κάνουμε έναν καθαρό και έντιμο αγώνα, χωρίς συμβιβασμούς, απέναντι σε ακραίες επιθέσεις και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα».
Αυτό που παραμένει ζητούμενο για την πλευρά του κ. Δούκα είναι ένα «μεγάλο, ανοιχτό και δυνατό ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να κυβερνήσει». Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει και ο ίδιος. Σημειωτέον ότι το in επικοινώνησε με το επιτελείο του, ρωτώντας πώς κρίνουν το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης και πώς θα κινηθεί ο Δήμαρχος την επόμενη ημέρα ως προς την κομματική του παρουσία, με τους συνεργάτες του να παραπέμπουν στη δήλωση της Κυριακής.
Γερουλάνος: Σύνθεση δυνάμεων και πολλαπλασιασμός
Ο Παύλος Γερουλάνος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει ό,τι του ζητήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του.
Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας και κυρίαρχος «παίχτης» πλέον στην Αττική, θα επιμείνει σε σειρά προτάσεων, τονίζοντας ότι χρειάζεται αποσαφήνιση οράματος, που θα είναι ορατό από την κοινωνία.
Συγχρόνως, στην ατζέντα του κ. Γερουλάνου υπάρχουν κρίσιμες οργανωτικές παρεμβάσεις με σαφή χρονοδιαγράμματα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιτελείς του υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος έχει καταθέσει τις απόψεις του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά την τελευταία τους συνάντηση: Καταστατικό συνέδριο εντός 9 μηνών, πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2025, εκλογή οργάνων από τη βάση, ψηφιακή λειτουργία, τακτική σύγκλιση των οργάνων.
Σε επίπεδο εκλογικής στρατηγικής, η πλευρά Γερουλάνου εκτιμά ότι ο στόχος της ολικής κυβερνητικής επαναφοράς έχει μία σημαντική προϋπόθεση: Να μπορέσει το κόμμα να πείσει για το πολιτικό του σχέδιο τους 1.5 με 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, που είναι θετικά διακείμενοι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν πάνε στις κάλπες. Εξίσου κρίσιμη παράμετρος είναι η αύξηση των ψηφοφόρων σε απόλυτο αριθμό στην μεγάλη εκλογική «τρύπα» του κόμματος, που ακούει στο όνομα Αττική.
Διαμαντοπούλου: Να διορθωθούν λάθη και αστοχίες
Αναμενόμενο χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα της Κυριακής οι επιτελείς της Άννας Διαμαντοπούλου, με δεδομένο ότι η συμμετοχή ήταν αισθητά μειωμένη (100.000 λιγότεροι περίπου), ενώ οι δύο διεκδικητές του δεύτερου γύρου είχαν λάβει στις πρώτες κάλπες -μαζί- 153.778 ψήφους.
Με τη συμμετοχή να φτάνει στις 14 Οκτωβρίου τους 200.000 ψηφίσαντες, επί της ουσίας, έμεναν 50.000 αδιάθετες ψήφοι. Υπάρχει λοιπόν η εκτίμηση ότι υπήρξε κόσμος που βρέθηκε σε «αδιέξοδο» και επέλεξε να μην προσέλθει στις κάλπες. «Ο στόχος είναι να κερδίσουμε αυτόν τον κόσμο» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές στο in.
Στο ίδιο μήκος κύματος, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τεράστια ευθύνη την επομένη της κάλπης, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να ανασυγκροτηθεί άμεσα και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Άννα Διαμαντοπούλου θα επιμείνει ότι το κόμμα πρέπει να πάει γρήγορα σε συνέδριο με την «έμπρακτη» συμμετοχή της διαφορετικής άποψης.
Στόχος, όπως επισημαίνουν άνθρωποι από το στενό της περιβάλλον, είναι να «σφυρηλατηθεί η ενότητα». Η πρώην Υπουργός πάντως, είπε ότι «είναι εδώ» και το εννοεί «με όλες τις δυνάμεις της, την εμπειρία και την διεθνή της αναγνώριση». Άλλωστε, τα πολιτικά μέτωπα είναι πολλά και κρίσιμα. Από την ψηφιακή μετάβαση, τη σχέση κράτους και ιδιωτικού τομέα, το κοινωνικό κράτος και την κλιματική αλλαγή.
Επίσης, η κ. Διαμαντοπούλου εκτιμά ότι το κόμμα πρέπει να απαντήσει στην ρευστοποίηση, που παρουσιάζεται στο πολιτικό σύστημα με την εικόνα τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να είναι χαρακτηριστική. Όπως τονίζουν οι συνεργάτες της «δεν πάμε να κάνουμε το 10%, 11%, αλλά να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση» με στόχο τη δημιουργία ενός αντίπαλου πόλου, που θα γίνει κυβέρνηση.
Δείτε επίσης
- Από τον Φουρφουρά μέχρι το Χάρβαρντ, η Κρήτη δείχνει τον δρόμο
- Υδρογονάνθρακες: Ποιοι θα αποφασίσουν αν γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη
- Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας
- Ο Ολυμπιακός υποψήφιος για το βραβείο της καλύτερης ομάδας στα Globe Soccer Awards!
- 15 τρόποι να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα
Σχετικά άρθρα
- Δημοσκόπηση MRB: Ποσοστά ευρωεκλογών για ΝΔ, κατρακυλά ο ΣΥΡΙΖΑ, «να αλλάξει ο αρχηγός» στο ΠΑΣΟΚ
- Mission… impossible για το ΠΑΣΟΚ
- Ανδρουλάκης: “Οικογενειοκρατία, αδιαφάνεια και ρουσφέτι, ό,τι μας έφερε στα μνημόνια”
- ΠΑΣΟΚ: Επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη
- Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ