ΠΑΣΟΚ: Η ακτινογραφία του ντιμπέιτ – Οι νικητές και οι μεγάλοι ηττημένοι

tanea.gr  25 September, 2024 ΑΡΘΡΑ
ΠΑΣΟΚ: Η ακτινογραφία του ντιμπέιτ – Οι νικητές και οι μεγάλοι ηττημένοι

Ηταν πολιτικό, ήταν αιχμηρό, πάνω απ’ όλα όμως ήταν σοβαρό: το τηλεοπτικό ντιμπέιτ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα μείνει στην ιστορία γιατί αποτελεί την πιο ζωντανή τηλεμαχία που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα έως σήμερα.

Για το κόμμα που φιλοδοξεί να επανέλθει ως πρωταγωνιστής στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας τα ηνία του προοδευτικού χώρου, ο τρόπος διεξαγωγής του, αλλά και το ύφος των συμμετεχόντων, λειτούργησε αντιθετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και μπορεί αυτή η λογική να μη συγκρατεί τηλεθεατές με τον ίδιο τρόπο που το κάνει ένας καλός τηλεοπτικός καβγάς, όμως οι εκτιμήσεις των κεντροαριστερών στελεχών είναι πως όσοι σκέφτονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, στις 6 Οκτωβρίου, συντονίστηκαν έστω ένα μισάωρο χθες βράδυ στην κρατική τηλεόραση για να επιβεβαιώσουν ή για να αλλάξουν την προτίμησή τους – κι αν όχι, θα δουν αποσπάσματα σήμερα και τις επόμενες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η συζήτηση που εξελίχθηκε μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη, του Παύλου Γερουλάνου, του Χάρη Δούκα, της Αννας Διαμαντοπούλου, του Μιχάλη Κατρίνη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου δεν ήταν χωρίς εντάσεις και καθιστούσε πολύ σαφές τι στοχεύει ο κάθε υποψήφιος και ενόψει του δεύτερου γύρου.

Οι δύο που σκοράρουν πιο χαμηλά στις δημοσκοπήσεις τα έπαιξαν όλα για όλα, με αιχμές κυρίως προς την πλευρά της ηγεσίας – καθώς και οι δύο είναι βουλευτές όλο αυτό το διάστημα. Η Διαμαντοπούλου και ο Δούκας συγκρούστηκαν για την πολιτική κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις θέσεις για την ενέργεια, ενώ κανείς δεν στρίμωξε ιδιαίτερα τον Γερουλάνο, ο οποίος σκοράρει πιο ψηλά σε δημοφιλία.

Ο Δούκας έκανε επιθέσεις φιλίας σε Κατρίνη και Γιαννακοπούλου, με ερωτήσεις που απευθύνονταν βασικά στον Ανδρουλάκη. Οσον αφορά τον νυν πρόεδρο του κόμματος, συγκέντρωσε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα πυρά όλων των υπολοίπων – πιο ήπια ή πιο αιχμηρά, ανάλογα το ύφος που επέλεγε ο συνυποψήφιός του.

Τα συν και τα πλην των έξι στο ντιμπέιτ
Νίκος Ανδρουλάκης

Η εμπειρία του σε παρόμοιες συνθήκες τηλεμαχίας ήταν εμφανής ήδη από τα πρώτα λεπτά, τόσο στη σχέση με τον χρόνο όσο και στην άνεση στην κάμερα.
Εμφανίστηκε συχνά ως το πρόσωπο που εκπροσωπεί τη θεσμική θέση του ΠΑΣΟΚ.
Δεν μπήκε στη λογική της ιδεολογικής αντιπαράθεσης για τις συνεργασίες, διατηρώντας ένα πιο ενωτικό προφίλ.
Προτιμούσε να απαντήσει στη συζήτηση που γινόταν και όταν δεν συμμετείχε, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως δεν θα προλάβαινε να απαντούσε στις δικές του ερωτήσεις.
 Επαιξε συχνά άμυνα στις επιθέσεις που του έγιναν, αρνήθηκε να σηκώσει το γάντι, με αποτέλεσμα να φανεί πως ενδεχομένως δεν είχε απαντήσεις σε όσα του καταλόγισαν. 
Μετά το πρώτο μισάωρο, φάνηκε ο εκνευρισμός του όταν βρέθηκε στο στόχαστρο των περισσότερων συμμετεχόντων.

Παύλος Γερουλάνος

Εμεινε πιστός σε όλα όσα ήθελε να πει, φάνηκε καλά προετοιμασμένος για όσα ρωτήθηκε, είχε επιλέξει σωστά τις ερωτήσεις του απευθυνόμενος στους βασικούς του αντιπάλους.
Είχε δυνατό πρώτο δεκάλεπτο, με τον απευθείας διάλογο με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την οικονομία, σε ένα σημείο που οι τηλεθεατές είχαν συντονιστεί.
Δεν δημιούργησε εντάσεις, ακόμα και όταν προκλήθηκε από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Δεν συγκέντρωσε τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις εκ μέρους των συνυποψηφίων του, άρα έμεινε εκτός από τις περισσότερες στιχομυθίες.
Η ηρεμία του δεν αποδείχτηκε πάντα ευνοϊκή στο τηλεοπτικό περιβάλλον μιας τηλεμαχίας.
Μίλησε για δικό του πρόγραμμα που «ήταν στη διάθεση του κόμματος», την ώρα που στο τραπέζι τέθηκε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα μπορούσε να είχε συμβάλει πιο ενεργά.

Νάντια Γιαννακοπούλου

Είχε στόχο τον Νίκο Ανδρουλάκη και έμεινε πιστή σ’ αυτήν τη στρατηγική, ακολουθώντας την από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να παρεκκλίνει.
Ηταν τηλεοπτικά ενδιαφέρουσα παρουσία, γνωρίζοντας πώς να πιέζει τους συνυποψηφίους της μπροστά στην κάμερα.
Θυμόταν την αλληλουχία των γεγονότων που αφορούν το ΠΑΣΟΚ, δεν δίστασε να υπενθυμίζει τη στάση της, αιτιολογώντας γιατί διαφοροποιήθηκε όταν το έπραξε.
Εμφανίστηκε με περισσότερο στόμφο απ’ όσο κάθε φορά χρειαζόταν, σε βαθμό που θα μπορούσε να θεωρηθεί εριστική –πράγμα που δεν διευκόλυνε πάντα τη διαδικασία της συζήτησης.
Επανέφερε συχνά την κουβέντα στον εαυτό της, ακόμα κι όταν δεν χρειαζόταν να συμβεί αυτό. 
Επανερχόταν, επί της ουσίας, διαρκώς στο ίδιο ζήτημα της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της κατεύθυνσης του ΠΑΣΟΚ.

Άννα Διαμαντοπούλου

Επικοινωνιακά, επιβεβαίωσε πως έχει κυβερνητική εμπειρία, απαντώντας με επιστημονικό υπόβαθρο, χωρίς να αγχωθεί με τις ερωτήσεις που της έγιναν.
Δεν επέλεξε να σηκώσει τους τόνους, κράτησε την ψυχραιμία της, ακόμα και όταν έγινε επίθεση από τον Ανδρουλάκη για τη στάση της στο ζήτημα των υποκλοπών.
 Σε θέματα μεταρρυθμίσεων που της είναι προνομιακά, υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που είχε κάνει ως υπουργός – ειδικά στο ζήτημα της εκπαίδευσης με αναφορά στον «νόμο Διαμαντοπούλου».
Απέφυγε να διευκρινίσει τι σήμαιναν οι δηλώσεις της υπέρ της ΝΔ το 2019, ενώ παρέπεμπε σε συνεντεύξεις της κάθε φορά που αναφερόταν μια πιο «χαλαρή» προσέγγισή της προς τη σημερινή κυβέρνηση.
Αφησε αναπάντητη την κριτική για την απουσία της από τα κομματικά πράγματα.
Εμφανίστηκε ανά περιπτώσεις υπέρ το δέον τεχνοκρατική και λιγότερο ιδεολογική.

Χάρης Δούκας

Στόχευσε καθαρά συγκεκριμένους υποψηφίους (ειδικά τον Ανδρουλάκη και τη Διαμαντοπούλου), επί συγκεκριμένων θεμάτων (όπως η θεσμική λειτουργία του κόμματος και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων ετών), ακόμα και όταν δεν ρωτούσε εκείνους.
Είχε απαντήσεις για το ζήτημα των συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν αυτή τέθηκε για την αυτοδιοίκηση.
Του ταίριαξε το διαλογικό κομμάτι μεταξύ των υποψηφίων και το αξιοποιούσε και να ξεφύγει από πιο «δύσκολα» θέματα που του τέθηκαν.
Είχε την πιο δύσκολη ερώτηση στην ενότητα της οικονομίας, στην οποία του ζητήθηκαν νούμερα, την οποία δεν απάντησε.
Η απειρία του ήταν ξεκάθαρη καθ’ όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ, κοιτούσε αρκετά τις σημειώσεις του, στο πρώτο μισό της συζήτησης δεν κοιτούσε την κάμερα. 
Δεν έμοιαζε πάντα χαλαρός στις τοποθετήσεις του.

Μιχάλης Κατρίνης

Ηξερε το κοινό του, στα αριστερά του κόμματός του, απευθύνθηκε συστηματικά σ’ αυτό χωρίς να αποκλίνει καθόλου.
Στρίμωξε τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ήταν αιχμηρός απέναντι στις δύο θεωρούμενες πιο κεντρογενείς συμμετέχουσες, τη Διαμαντοπούλου και τη Γιαννακοπούλου.
Επεσήμανε τα λάθη των αντιπάλων του, ακόμα κι όταν δεν συμμετείχε στον διάλογο που γινόταν.
Ηταν προβλέψιμος, αφήνοντας ενότητες να περνούν χωρίς να κερδίζει ή να χάνει, παίζοντας εντός των ορίων.
Αναδείχτηκαν οι διαφορετικές θέσεις που είχε από τη Χαριλάου Τρικούπη κατά την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στον λόγο του χρησιμοποιούσε παραδοσιακά πασοκικά σχήματα, με επικλήσεις στον Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς να λειτουργήσει εκτός του πλαισίου που ακούγεται συχνά από τα στελέχη του κόμματος

 

tanea.gr  25 September, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα