Παπαδόπουλος: Η Κρήτη βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από το επίκεντρο των σεισμών
![Παπαδόπουλος: Η Κρήτη βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από το επίκεντρο των σεισμών](/images/made/images/uploads/posts/papadopoulos_6_856_463_76.jpg)
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα επικρατεί έντονη ανησυχία και στην Κρήτη λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στις Κυκλάδες, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο καταξιωμένος σεισμολόγος, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε επικοινωνία που είχε με το Cretalive τονίζει πως «νομίζω ότι η Κρήτη βρίσκεται σε μια απόσταση ασφαλείας από τα επίκεντρα των σεισμών που εξελίσσονται στην περιοχή Σαντορίνης- Αμοργού».
Προσθέτει πως για να μπορέσει ένας τόσο μακρινός σεισμός να προκαλέσει ζημιές στην Κρήτη θα πρέπει να είναι της τάξης άνω των 6,5 Ρίχτερ, κάτι που ο ίδιος δε θεωρεί πιθανό σενάριο.
Γιατί άλλαξε τα δεδομένα ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ
Η ανάρτησή του που ακολούθησε αμέσως μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, το βράδυ της Δευτέρας, προκάλεσε προβληματισμό. Ο ίδιος υποστήριξε πως με αυτή τη δόνηση «έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας».
Γιατί το είπε αυτό;
Όπως μας λέει, η σεισμική δραστηριότητα σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή είναι σε εξέλιξη από τα τέλη Ιανουαρίου. Στις 5 Φεβρουαρίου είχαμε μία δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ και το βράδυ της Δευτέρας έφτασε τα 5,3 Ρίχτερ, ήταν οι 2 ισχυρότεροι σεισμοί.
Μετά τη δόνηση των 5,2 ρίχτερ στις 5 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είχε θέσει το επιστημονικό ερώτημα αν τυχόν εκείνος ο σεισμός ήταν η κορύφωση της προσεισμικής ακολουθίας το προηγούμενο διάστημα.
Ακολούθησαν 3-4 μέρες με μία ελαφριά ύφεση στη σεισμικότητα που μας έδινε μία μικρή αισιοδοξία ίσως εκείνος ήταν ο κύριος σεισμός.
Αυτή, λοιπόν, η χαραμάδα αισιοδοξίας έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας μετά τον σεισμό που είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.
«Τώρα πια τίθεται το ίδιο κρίσιμο ερώτημα, μήπως ο σεισμός των 5,3 ρίχτερ αποτελεί την κορύφωση της προσεισμικής ακολουθίας ή προδικάζει την έλευση και άλλου, ισχυρότερου σεισμού; Αυτό το κρίσιμο ερώτημα δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς», σημειώνει ο επιστήμονας.
Θα χρειαστούν, όπως λέει, αρκετές μέρες εργασίας και ανάλυση των δεδομένων προκειμένου να δοθεί μία επιστημονική απάντηση σε αυτή την ερώτηση.
Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει πως «είναι εξαιρετικά πολύπλοκο το φαινόμενο. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως επιθετική προσεισμική ακολουθία και δεν μπορούμε προδικάσουμε με επιστημονικά βάσιμο τρόπο πότε και με τι μέγεθος σεισμού θα καταλήξει. Χρειάζεται προσεκτική εκτίμηση όλων των δεδομένων καθημερινά και επανάληψη των εκτιμήσεων για αρκετές ημέρες».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις